Hlavní obsah

Autokina: Za kulturou v tom největším pohodlí

Foto: Mercedes-Benz Arena - Autokino pod hvězdou

Autokina z Česka nezmizela. Ba naopak, užívají si nový zlatý věk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Přísná hygienická opatření, zavedená v důsledku koronavirové krize, se pomalu rozvolňují, opatrnost však u lidí zůstává, stejně jako mnohá nařízení, týkající se shlukování vyšších počtů lidí. Takže co dělat, když chcete vyrazit do kina, ale zároveň si chcete udržet bezpečný odstup od ostatních? Nejlepší cestou je autokino, kde si můžete svůj oblíbený film užít v pohodlí vlastního vozu!

Článek

Američani milují své pohodlí, proto autem jezdí úplně všude – do restaurací, po nákupech, a dokonce i za kulturou. První autokina vznikla na samém počátku minulého století, největší rozmach zažívala po druhé světové válce až do konce šedesátých let, kdy žezlo začala pomalu přebírat domácí zábava (postupně televize, VHS, DVD a aktuálně internet). Nyní však kvůli koronavirové krizi a potřebě dodržování přísných hygienických omezení zažívají své znovuzrození. A vyrazit do nich můžeme dokonce i v Česku, kde rostou jako houby po dešti!

Foto: Shutterstock/Everett Collection

Zejména v USA měla autokina ve své zlaté éře ohromnou popularitu

Jaké jsou výhody autokina?

Pohodlí – do kina jedete autem a sledování filmu si užijete z pohodlí vlastních sedaček. Co lepšího může být?

Soukromí – v autě jste izolováni od okolí, takže vás neruší cizí mluvení, šustění pytlíky nebo křupání popcornu – slyšíte pouze to vaše a případných pasažérů, které můžete bez obav napomenout.

Nerušený výhled – autokina vznikají na velkých prostranstvích (parkovištích), kam se vejde několik desítek aut vedle sebe v několika řadách s takovým odstupem, aby všichni snadno viděli na vyvýšené velké plátno (respektive dnes spíše LED obrazovku). Takže jak vás v běžném kině může naštvat, když si přímo před vás sedne čahoun a zakryje vám výhled, v autokině nic podobného nehrozí ani v dobách velkých SUV (tedy pokud někdo nedorazí se skříňovou dodávkou nebo autojeřábem).

Nerušený poslech – zvuk k vám proudí nejčastěji prostřednictvím přímo vašeho palubního autorádia (kde si naladíte frekvenci vysílanou lokálně přímo v autokině), případně prostřednictvím zapůjčeného bezdrátového reproduktoru. Takže se nemusíte ani bát, že byste na tu dálku nic neslyšeli.

Kolik stojí lístky?

Cena obvykle odpovídá dvěma vstupenkám do běžného kina – tedy zhruba 300 až 400 Kč. Kdo přijede sám, ten na tom tratí, ale rodiny zase vydělají. Některá kina mají v této částce mají zahrnuté dokonce občerstvení pro dva v podobě nealko nápojů a popcornu.

Kam vyrazit?

V Praze rychle vyrostla čtyři nová autokina: Mercedes-Benz Arena - Autokino pod hvězdou v Letňanech (má největší obrazovku s LED technologií), Art Parking na žižkovském nákladovém nádraží, Autokino Strahov u spartakiádního stadionu a Autokino Praha u Letiště Václava Havla.

Další však rychle přibývají a autokina se šíří i do dalších měst po celé republice. Jen namátkou – autokina najdete třeba v Brně, v Plzni, v Hradci nebo Příbrami. Nejsnáze je najdete vyhledáváním na Seznam.cz.

Jedeme do kina?

Jestli budou autokina v ČR jen dočasnou módou, vynucenou současnou krizí, nebo se z nich stane nový trend, to se teprve uvidí. Nicméně momentálně je to velmi pohodlná cesta, jak příjemně a bez obtíží vidět svůj oblíbený film na velkém plátně. Vyrazíte taky, nebo zůstanete sedět doma?

Které kino byste teď preferovali?
Běžné kino
10,9 %
Autokino
59,2 %
Doma je doma
29,9 %
Celkem hlasovalo 10718 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Autokina