Hlavní obsah

Anketa: Kupujete auta raději nová, nebo ojetá?

Foto: Shutterstock

Nové, nebo ojeté? Ten souboj je skoro nekonečný a zastánci z obou táborů mají pro podporu svého nezvratného názoru spoustu velmi silných argumentů. My to za vás nevyřešíme, ale zajímá nás, ke které skupině patříte vy a proč?

Článek

Ten základní rozdíl mezi novým a ojetým autem je prostý – cena. Nová auta jsou dražší než srovnatelná ojetá, takže ojetinky představují citelně dostupnější alternativu, zvlášť při nižší kupní síle v Česku. Jenže v tomto srovnání se dá zajít ještě mnohem hlouběji…

O peníze jde až v první řadě a kupci ojetin často argumentují pádem hodnoty nového auta. Což není nepravda, jenže ty doby „jen co vyjede z showroomu, už má poloviční hodnotu“ jsou už dávno pryč a pokles hodnoty je u vyvoněných funglovek výrazně pomalejší. Ostatně kupci ojetin to mohou jasně vidět na trhu.

Přitom také často zapomínají, že „laciné“ ojetiny se mohou změnit (a často to s radostí dělají) na časované bomby, které jezdíš spíš na peníze než na benzin – základní servis a případné vynořující se další skryté problémy mohou vyjít hodně draho.

Přesto když tomu opravdu rozumíte, máte dost trpělivosti a také štěstí, můžete najít opečovávané kusy, které jsou skutečně výhodnou koupí, nic od vás nechtějí a nadělají spoustu radosti – a byli byste blázni, kdybyste si je nepořídili.

Na druhou stranu „vůni nového auta“ a bezstarostnost jezdění, aniž byste museli mít nastražené uši a u každého podezřelého zvuku řešili, co to bylo a kolik to bude stát (ale i funglovky z fabriky mohou mít svoje bolístky), je třeba aspoň jednou v životě zažít a možná zjistíte, že bez toho už nechcete být.

Nové auto si taky můžete naspecifikovat přesně podle svých představ, místo abyste se jen přehrabovali v nabídce dostupných ojetých kusů a nakonec museli jít do kompromisu, protože váš vysněný kousek s vybraným motorem nebyl dostupný ve správném odstínu laku, nebo budete muset žít s koženými sedačkami, jelikož ten kus v polokůži předtím řídil nejspíš nějaký kolotočář převážející smečku divokých tygrů. Jenže na nové auto se dnes taky nepříjemně dlouho čeká, kdežto ojetinku můžete mít hned (pokud budete mít štěstí při hledání).

Je to prostě těžké rozhodování a každému sedí něco jiného. My to za vás nerozsekneme, ale snažíme se vám dávat dostatek munice k argumentačním přestřelkám v podobě článků o horkých novinkách a prověřených ojetinách – každý si tak může vybrat.

Ale zpátky k naší otázce: Kupujete auta raději nová, nebo ojetá? Klikněte nám do ankety nebo napište svůj názor do diskuse. Díky!

Kupujete auta raději nová nebo ojetá?
Jedině nová auta
35,2 %
Rád bych nové auto, ale nemám na to
49,9 %
Ojetiny jsou nejlepší
11,3 %
Jsem rád, že mám na lístek na vlak
3,6 %
Celkem hlasovalo 8495 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám