Hlavní obsah

Závody v nabíjení pokračují! Z nuly na sto za čtvrt hodiny

Foto: ABB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou tak rychlé a tak výkonné, že je zatím ani ty nejlepší elektromobily zatím nevyužijí. Cíl je však jasný – zrychlit nabíjení elektromobilů na přijatelnou úroveň. A to ještě letos!

Článek

Švýcarska společnost ABB uvedla na trh nejrychlejší nabíječku elektromobilů na světě. Terra 360 umí obsloužit až čtyři elektromobily najednou, má maximální výkon 360 kW a může plně nabít jakýkoli EV během patnácti minut. Nabít auto na dalších sto kilometrů jízdy pak zvládne za méně než tři minuty. ABB dosud nabízela pod názvem Terra 184 nabíjecí stanici pro dvě vozidla.

Čísla, která ABB zveřejnila, nejsou žádné sci-fi, ale skutečnost. Dosud nejvýkonnější nabíjení zvládá společnost IONITY, která disponuje nabíjecí silou až 350 kW, takže by se mohlo zdát, že to není žádný velký skok, ale víte, jak to je, každá kilowatthodina se počítá.

Co na tom, že aktuálně zatím neexistuje auto, které by to dokázalo využít (Taycan a spol. umí max. 270 kW), protože jestli něco automobilky vnímají při vývoji elektromobilů jako prioritní, tak to není jen dojezd, ale i rychlost nabíjení.

Není úplně standardem, že nabíječky informují o stavu nabití baterie a o zbývající době nabíjení i na displeji nabíječky, ale Terra 360 tohle umí. Zároveň na 27 palcové obrazovce mohou být přehrávány filmy, videa či fotografie, fantazii se meze nekladou. ABB dále zdůrazňuje, že díky lepšímu umístění konektoru je nabíjení přístupnější třeba i vozíčkářům.

Vzhledem k vysokému výkonu nabíječky bude samozřejmě rozhodující kapacita rozvodné sítě, ale jejich instalace na dálnicích ve společnosti běžných čerpacích stanic se přímo nabízí. Zajímavé bude jistě i rychlé nabíjení nákladních vozidel, tedy až se jich jednou dočkáme.

Terra 360 je každopádně novinkou na trhu, navíc od společnosti, která je poměrně mladá. Ale to je elektromobilita vlastně jako taková. Společnost ABB vstoupila na trh v roce 2010 a prodala více než 460 000 kusů nabíječek na více než 88 trzích. Aktuálně doufá, že najde dalšího investora, byť si chce nechat majoritní podíl.

Reklama

Související témata:
Načítám