Hlavní obsah

Ženy z celého světa rozhodly o autě roku: Velké elektrické SUV, skvostný sporťák nebo drsná čtyřkolka

Foto: WWCOTY

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášení anket auto roku pokračují tím, které si zvolily ženy. Prestižní anketa Ženské světové auto roku 2024 (WWCOTY) právě oznámila vítěze jednotlivých kategorií, na ohlášení toho skutečně nejlepšího si však ještě chvíli počkáme.

Článek

Zapomeňte na šovinistické představy o tom, že světu vládnou muži. Není totiž žádným tajemstvím, že na volbě auta – tedy ryze mužské záležitosti, řekli byste možná – se z velké míry podílejí právě ženy. Ať už nepřímo („No snad si to neobjednáš v černé.“), nebo přímo („Potřebujeme větší SUV, rodina se dusí.“). Ženský pohled na svět čtyř kol je tedy skutečně důležitý.

A vlastně se nijak radikálně neliší od toho mužského. Když totiž široká porota 75 motoristických novinářek z 52 zemí na pěti kontinentech vybírala ze 62 možností své auto roku, docela se shoduje i s našimi favority. Posuďte sami…

V kategorii rodinných aut zvítězilo nové Volvo EX30, pohodlný a bezpečný elektrický crossover s funky přístupem, který dělá radost nejen řidiči, ale i celé posádce. EX30 jistě pomohlo i to, že se při jeho výrobě velmi dbá na udržitelnost.

Foto: WWCOTY

Volvo EX30 je sympatické elektrické auto nejen do města.

Mezi velkými auty excelovalo BMW řady 5, které je nabízeno s širokou paletou velice efektivních motorizací s různou úrovní elektrifikace (od mild-hybridů přes plug-in hybridy až po čistě elektrickou verzi i5). Porotkyně také ocenily, že jde o první auto bavorské automobilky nabízející čistě veganský interiér.

Foto: WWCOTY

BMW řady 5 kombinuje konzervativní přístup s moderními technologiemi.

SUV roku se v očích ženské poroty stala Kia EV9, velký elektromobil, který pojme až sedm cestujících. Přitom je vyzbrojený špičkovou technikou pohonu postavenou na 800V architektuře, což přináší dojezd přes 500 kilometrů a rychlé nabíjení. V prospěch EV9 hovoří i cena, která je sice vysoká (okolo dvou milionů korun), ale v rámci segmentu je velmi konkurenceschopná (dá se u ní totiž hovořit o vyloženě prémiovém pojetí).

Foto: WWCOTY

Kia EV9 je velké rodinné SUV s elektrickým pohonem a prémiovým nádechem.

Kategorii čtyřkolek a pick-upů ovládl Volkswagen Amarok, který tak navázal na loňské vítězství sourozence Fordu Ranger. Ženy na něm ocenily jeho komfortní interiér, terénní schopnosti a přepravní kapacitu.

Foto: WWCOTY

Volkswagen Amarok i přes zvýšení komfortu zůstává neúnavným dříčem.

Exkluzivní autem roku se pak po zásluze stal Aston Martin DB12, zásadně vylepšená verze předchozího Gran Turisma DB11 dotažená k dokonalosti. Tahle nádhera disponuje silou 680 koní, jejichž mohutný zátah (stovku umí za 3,6 sekundy a sviští maximálkou 325 km/h) si můžete užívat v luxusním interiéru.

Foto: WWCOTY

Kdo by nechtěl zažít divokost stáda 680 koní za volantem tak skvostného auta, jako je Aston Martin DB12.

A kdo je celkovým vítězem? Tak na to si musíme počkat až do slavnostního vyhlášení dne 8. března, tedy na Mezinárodní den žen. Které auto tipujete vy?

Sluší se připomenout, že podobnou anketu mají i české ženy – 12členná odborná porota a veřejnost vybírají již popáté z 20 nominovaných vozů své Auto mého srdce. Vítěz bude vyhlášen na začátku dubna, máte tedy ještě dost času se zapojit.

Které auto tipujete na titul WWCOTY 2024?
Volvo EX30
27,8 %
BMW řady 5
12 %
Kia EV9
9,4 %
Volkswagen Amarok
5,5 %
Aston Martin DB12
45,3 %
Celkem hlasovalo 1538 čtenářů.

Reklama

Načítám