Hlavní obsah

Z nuly na sto pod jednu sekundu! Drobná formule postavená studenty má obdivuhodný rekord

Foto: ETH Zurich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jednu sekundu se toho mnoho stihnout nedá. Je to možná tak akorát dostatek času, abyste zvládli říct „garáž cézet“. Jednomu autu ale právě sekunda stačila k akceleraci z klidu na 100 km/h…

Článek

Povedlo se to malé elektrické formuli přezdívané Mythen, kterou postavili studenti dvou švýcarských vysokých škol - Spolkové vysoké technické školy v Curychu (ETH Zurich) a Univerzity aplikovaných věd a umění v Lucernu. Jejich stroj dokonce vytvořil světový rekord ve zrychlení z nuly na sto mezi elektrickými vozy.

Zatímco předchozí nejlepší čas, který drželi od 23. září roku 2022 Němci (ti tehdy překonali právě tento švýcarský tým), činil 1,461 sekundy, švýcarský monopost čas stlačil dokonce pod jednu sekundu. Z klidu na 100 km/h akceleroval za pouhé 0,956 sekundy!

Formulce k rekordu pomohly hlavně tři věci - nízká hmotnost, slušný výkon a skvělá trakce.

Mythen, poskládaný z velké části z dílů z uhlíkových vláken a hliníku, váží pouhých 140 kilogramů - s drobnou řidičkou pak prý okolo 180 kg. O pohon se starají čtyři elektromotory, každý na jednom kole, dávající maximální kombinovaný výkon 243 kW.

Jen pohon všech kol by ale nestačil, studenti si k rekordu pomohli ještě systémem, který formulku doslova přisál k zemi.

Díky němu vozítko mělo dostatek trakce a pneumatiky o skromném rozměru pak mohly sílu elektromotorů efektivně přenést na asfalt. Účinek systému a jeho pomoc při brutální akceleraci je krásně vidět na přiloženém videu.

Reklama

Načítám