Hlavní obsah

Tip na víkend: V Mostě pojedou Formule 1! A Vašek Janík přidává návod, jak tento okruh správně jezdit

Foto: Autodrom Most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendová okruhová účast by pro vás měla být povinností! Monoposty Formule 1 budou jenom takovou třešničkou, v Mostě pojede celá řada okruhových sérií, samozřejmě s početnou českou účastí.

Článek

Když zůstaneme na chvilku u těch nejslavnějších závodních speciálů na světě, monoposty Formule 1 se v Mostě utkají v rámci série MAXX Formula. Možná jste už podobný podnik viděli, já měl to štěstí na Red Bull Ringu a je to tedy masakr. Nechci být vyloženě za staromilce, ale když se okruhem rozezní atmosférický desetiválec, nesnese srovnání absolutně s ničím soudobým. Natož pak s aktuálními šestiválcovými hybridy.

Jak jsem už napsal, jen o Formulích 1 však víkendové okruhové dostaveníčko v Mostě zdaleka nebude, těšit se můžeme mimo jiné na vyrovnané souboje cesťáků TCR Eastern Europe. Zde bude pochopitelně bojovat i tým Vaška Janíka, jehož jezdec Maťo Homola vévodí průběžnému pořadí šampionátu. Sám Vašek vám pak ve videu ukáže, jak se správně Most jezdí. Abyste byli v obraze, onboardový záznam pochází z loňského druhého závodu, do něhož Vašek startoval z páté příčky. A jak vidno z videa, start se mu povedl mimořádně, z pátého místa se hned po první kombinaci zatáček dostal do vedení. Takhle se to dělá!

Václav Janík - onboard Most.Video: Janík Motorsport

Pokud by vás zajímal čas, Vašek se v závodě dostal na 1:41,6. Přemýšlím, jestli se mám se svým časem ve speciálu TCR pochlubit já. Ale mám hned několik výmluv! Nejsem závodník, před lety jsem měl k dispozici asi osm kol a zajel jsem… 1:44,5. Je to venku, aspoň vidíte, o kolik jsou profíci rychlejší než mírně poučený nadšenec.

Kromě průběžně vedoucího Maťa Homoly pojede v týmu Vaška Janíka tradičně ještě Adam Kout a nadějný polský mladíček Carlo Czepiel. Vašek se pak posadí do KTM X-Bow GTX, s nímž se v rámci ESET Cupu zúčastní vytrvalostního závodu.

Víkendový program doplní ještě renaultí pohárové závody Twingo a Clio Cup, zajímavá by mohla být nová série F4 CEZ Championship by FIA, která má sloužit jako mezistupeň pro mladé motokárové závodníky před přestupem do světa velkých formulí.

Nalákal jsem vás? Pokud se do Mostu plánujete vydat (a já doufám, že ano), za jednodenní vstup na sobotu nebo neděli zaplatíte čtyři stovky, pátek je zdarma. Víkendová vstupenka stojí šest stovek, děti do patnácti let mají vstup vždy zdarma.

Reklama

Načítám