Hlavní obsah

Jedinečný koncept dodávky z roku 1977 by obstál ještě dnes. Můžete ho koupit, ale nemůžete ho řídit

Foto: RM Sothebys

Proporce pětačtyřicet let starého auta? Tak to ani náhodou!

Je to pětačtyřicet let starý vůz, ale kdyby ho začali vyrábět dnes, jistě by se dobře prodával. Jeho nadčasovost zkrátka bere dech. Tohle by měly jistě umět všechny koncepty, ale ne vždy se to podaří. Tenhle to však zvládá na jedničku. A víte co? Přeci jen si ho můžete koupit. Ale jen tenhle jeden!

Článek

Koncept AM Van z roku 1977 patří do série vozidel označených přezdívkou Concept 80 navržených pro AMC, které měly oslovit rostoucí touhu Američanů po malých, úsporných vozech nabízejících styl a pohodlí. Designové oddělení AMC, vedené Richardem Teaguem, tvůrcem AMX, Javelinu, Jeepu Cherokee a dalších nezapomenutelných aut, vyvinulo šest koncepčních vozů. V sérii Concept 80 byly jak kompaktní hatchbacky, tak zmenšený Jeep, malý elektromobil a i tento AM Van, který byl podle ohlasů nejoblíbenějším z celé skupiny.

Není se ani čemu divit. AM Van má nezaměnitelné proporce, připomíná dodávku mixnutou s muscle car a na první pohled si řeknete, že má určitě pohon všech kol a silný, přeplňovaný motor. Vypadá trochu jako z komiksu, ale stačilo by málo a mohl by vyrazit na silnice, klidně i jako elektromobil.

Bohužel, žádné turbo, žádná čtyřkolka a ani žádné baterky. Je to jen koncept s dřevěným jádrem a karoserií ze skelných vláken, bez hnacího ústrojí, bez funkčních dveří a s interiérem, co vlastně interiérem ani pořádně není. Na závodění to není, na jezdění také ne, ale zase můžete přátelům vyprávět, že v posledních letech se AM Van objevil v několika muzeích, včetně Gilmore Museum a Kenosha County Historical Society, což jsou dvě velevážené instituce v USA. Reportáž z prvního jmenovaného najdete zde.

A ano, správně jste četli, že se dá koupit. Najdete ho totiž v nabídce aukční síně RM Sotheby's a v popisku stojí, že vzhledem k jeho stáří je v docela dobrém stavu, byť karoserie vykazuje jemné praskliny skelných vláken a tedy i jeho laku.

Jeho největší kouzlo je v tom, že se stal předzvěstí minivanů a že už tehdy se začalo mluvit o tom, že pohon všech kol by mohl být brán jako samozřejmost. Je to tedy skutečný kus automobilové historie a pro sběratele tedy zajímavá příležitost. Pochybujeme, že se tady najde nějaký nadšenec, ale dobré si alespoň připomenout, že něco jako AM Van kdysi existovalo.

Reklama

Související témata:
Načítám