Hlavní obsah

Yenko Camaro je bestiální Amerika s výkonem přes 1 000 koní

Foto: SVE

Tato Amerika rozhodně není nudná, protože s výkonem přes tisíc koní si užijete hodně zábavy. Yenko Camaro je navíc docela levné

Přijdou vám současná severoamerická auta nudná, pomalá a elektrická Tesla nesmí přes práh vašeho domu? Co byste řekli na bestiální Yenko Camaro s výkonem přes 1 000 koní? Rovnou 50 takových modelů je na prodej v USA a nejsou ani drahé.

Článek

Společnost Specialty Vehicle Engineering (SVE), zabývající se úpravami silničních aut a stavbou dragsterových speciálů, si vzala do parády Chevrolet Camaro modelového roku 2020 a řádně jej vylepšila. Zruční mechanici firmy demontovali osmiválcovou pohonnou jednotku s objemem 6,2 litru a převrtali ji na objem 6,8 litru. Kované komponenty, vylepšený palivový systém a vysoce výkonný kompresor jsou hlavními prvky, díky kterým vůz dosahuje výkonu 1 014 koní. Rychlou evakuaci odpadních plynů do ovzduší (fanatičtí elektromobilisté prominou) zajišťují výfukové svody z nerezové oceli a vysokoprůtokové katalyzátory. O přesun síly na zadní kola se pak stará klasická manuální převodovka.

Foto: SVE

Yenko Camaro zdobí boční pruh

Mimo unikátního motoru se majitelé tohoto superauta mohou těšit na stylová 20palcová litá kola obutá na pneumatikách Michelin Pilot Sport 4S. Nejde sice o nejpřilnavější gumy světa, ale za to vydrží nápor tisíce koní. Součástí přestavby je i výměna sériové kapoty za uhlíkovou v barvě karoserie, specifický spoiler, emblémy a rychlé pruhy – to proto, aby se auto lišilo od ostatních modelů Camaro. Uvnitř na posádku čeká odznak se sériovým číslem, zesílené hlavové opěrky, značkové koberečky a prahové lišty Yenko.

Možná se taky ptáte, proč vlastně ten zvláštní název. Yenko je s Camarem spjato už od konce šedesátých let, kdy bylo sportovní kupé od Chevroletu ve svojí první generaci. První Yenko Super Camaro tenkrát vzniklo pod taktovkou Dona Yenka - závodního jezdce a majitele dealerství Yenko Chevrolet v Pensylvánii. Tehdy se v jedničkovém Camaru zabydlel motor z Corvette a Yenko Camaro se stalo obávaným pojmem.

Auto si můžete objednat u severoamerických prodejců značky Chevrolet a od SVE dostanete tříletou plnou záruku na vše, nicméně limitovanou na 36 tisíc ujetých mil, což je v přepočtu necelých 60 tisíc kilometrů. Jestli bydlíte v Kalifornii, máme pro vás špatnou zprávu – auto neplní přísné státní emisní předpisy, tudíž ho nedostanete na tamní značky. Všichni ostatní si však mohou užívat 1000koňový „burnout“ splašené zadokolky.

Foto: SVE

Yenko Camaro

Tedy všichni ne – SVE postaví jen omezenou sérii čítající 50 kusů. Základní cena je 69 tisíc amerických dolarů, v přepočtu cirka 1,6 milionu korun, a to není špatné za auto, co má výkon jako legendární Bugatti Veyron, ale stojí „pakatel“. Tak co, už pro něj jedete?

Reklama

Načítám