Hlavní obsah

Svět má nový rekord v počtu aut, které najednou pálí gumy

Foto: YouTube/Summernats

Rekord v pálení pneumatik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilové srazy a akce se konají po celém světě, ale vypadá to, že ty nejzajímavější se dějí v Austrálii. V těchto dnech, kdy nás trápí přívaly sněhu, mají v Austrálii léto v plném proudu, a proto se zde koná velká spousta hodně zajímavých automobilových sešlostí. Na jedné padl velmi netradiční rekord.

Článek

Tuningové srazy jistě znáte od nás jako sešlosti více či méně upravených aut. Většinou se na ně sjede maximálně několik desítek milovníků úprav, trošku popijí, navzájem si pochválí svá auta a zase jedou domů. Ovšem v Austrálii je to úplně jiná káva. Mnohem silnější a stylovější. Na srazy se sem sjíždí i tisíce aut, navštíví je statisíce lidí a dějí se tu opravdu neuvěřitelné věci. Na jedné takové akci se ve velkém dělaly burnouty a výsledek by dokonce tak monstrózní, že je zapsán v Guinessově knize rekordů.

Nejprve si pojďme říct, co je to vlastně burnout. Jde o pálení pneumatik pro zábavu a pro spoustu kouře. Takto napsáno to možná zní jako ne moc logická nuda, ovšem naživo jde o parádní show, kterou diváci milují. Je k tomu potřeba jen auto ideálně s pohonem zadních kol a alespoň trocha výkonu. S 50 koňmi by se vám pneumatiky pálily jen velmi těžko. Pokud tyto dvě věci máte, pak vám nic nebrání tomu, abyste trochu potrápili i své pneumatiky. A pokud u toho chcete vypadat opravdu hodně stylově, pořiďte si gumy, které jsou pro takové pálení přímo vyráběné a které umí dělat barevný kouř. Je to hodně stylové a v Americe se tak někdy dokonce mladým rodičům oznamuje, jakého pohlaví bude jejich potomek. Ano, i to je možné…

Ale vraťme se zpět do Austrálie. Zde se v hlavním městě Canberra před pár dny konala akce s názvem Summernats. Každoročně se na ní sjíždí stovky Mustabgů, Holdenů, velkých a výkonných pickupů, hotrodů, ale i evropských klasik od BMW a Mercedes-Benz. V případě letošního ročníku se zde během 4 dnů, kdy sraz probíhal, ukázalo 2 500 aut a zhruba 200 000 návštěvníků. Docela slušná masovka, že?

Ovšem tím ta zajímavá čísla nekončí. V jeden moment se zde domluvilo 126 majitelů aut a rozhodli se, že pokoří rekord v hromadném pálení pneumatik, který do té doby držel sraz ze Saudské Arábie. Zde před nějakou dobou pálilo gumy 119 vozů. Některá z těch 126 aut v Austrálii měla právě ty barevné pneumatiky, což přispělo k tomu, že výsledná podívaná je doslova dechberoucí. Celá paráda trvala asi 30 sekund a australská média tvrdí, že kouř ze všech těch aut byl vidět až z vesmíru. Což potvrdit ani zpochybnit nemůžeme, ale i tak se před organizátory klaníme. Mimořádně efektní kolektivní dílko, co říkáte?

Reklama

Načítám