Hlavní obsah

Výstavba dálnice D11 může pokračovat! Děti Země ustoupily

Foto: Shutterstock

Tohle je dobrá zpráva pro všechny. Spolek Děti Země nebude nadále blokovat výstavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic. S Ředitelstvím silnic a dálnic ČR uzavřeli ekologičtí aktivisté kompromisní dohodu.

Článek

Čekal to asi málokdo, ale Děti Země ustoupily ze své blokovací strategie. S Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) se aktivisté domluvili, a stavba dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic tak může začít co nevidět. „Dali jsme přednost dialogu, diskusi před žalobami. ŘSD je připraveno zohlednit a vyhovět připomínkám Dětí Země v oblasti minimalizace dopadů stavby na životní prostředí. Aby dálnice skutečně lidem a regionu pomáhala, ne ho poškodila,“ uvedl k dohodě generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Podle něj jsou připomínky Dětí Země smysluplné a budou do výstavby dálnice zahrnuty. A s výsledkem je, zdá se, spokojen i předseda Dětí Země Miroslav Patrik: „Určitě je lepší vést dialog a právě u dálnice D11 se podařilo nalézt vzájemnou shodu. Naším zájmem je bdít nad některými velkými stavbami, které negativně ovlivní životní prostředí, aby byly schvalovány podle zákona a s ohledem na ochranu přírody a účast veřejnosti při rozhodování,“ uvádí předseda spolku a dodává, že si váží vstřícného postoje ŘSD. „Bude-li to možné, lze takto postupovat také u dalších staveb, jejichž povolování se aktivně účastníme,“ říká Miroslav Patrik. Skoro jako bychom ani nebyli v Česku…

Začít stavět by se tak mohlo už letos v říjnu. Dosud stavbu blokoval rozklad, který podal v červenci spolek Děti Země jen několik minut před koncem lhůty. ŘSD se přitom v minulosti vypořádalo dohromady s devíti rozklady, které podaly dotčené obce i různé spolky. Všechny tyto rozklady byly nakonec staženy a zůstal jen jediný - ten od Dětí Země.

Ekologičtí aktivisté v rozkladu podaném v červenci požadovali znovu přezkoumat všech 21 závazných stanovisek. Vadila jim například navržená protihluková opatření nebo ochrana dřevin podél dálnice.

Chystaný úsek z Hradce Králové do Předměřic je pro region klíčový. „Pro Hradec je dostavba D11 strategicky velmi důležitá, proto město podporuje jakýkoliv posun ve výstavbě, který zcela jistě zlepší kvalitu života lidem v okolí,“ uvedl již v červenci pro Garáž.cz tiskový mluvčí hradecké radnice Petr Vinklář. Doufejme tedy, že současný postup nebude jen světlou výjimkou a že společnou řeč najdou ekologičtí aktivisté s úředníky i v dalších případech. Těžit z toho totiž můžeme všichni.

Reklama

Načítám