Hlavní obsah

VW a Škoda pozastavují dodávky nových Golfů a Octavií

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvedení horkých novinek od Volkswagenu a Škody provází už od začátku problémy – zasáhla nejen krize v důsledku řádění koronaviru, ale především problémy se softwarovou výbavou obou automobilů. Aktuálně objevená chyba dokonce zapříčinila dočasné pozastavení dodávek Golfu i Octavie.

Článek

Měl to být velký trumf nové generace produktů Volkswagenu, ale zatím z toho má celý koncern spíš bolení hlavy. Golf osmé generace a příbuzné modely, tedy nová Škoda OctaviaSeat Leon a Audi A3, jsou vybaveny zcela novou softwarovou platformou s novým infotainmentem a napojením na online prostředí umožňující mimo jiné také správu uživatelských profilů, online nákupy služeb a funkcí, over-the-air updaty (online aktualizace systému místo návštěvy servisu), vzdálený přístup pomocí mobilní aplikace a další.

Foto: Škoda Auto

Pokroková softwarová výbava měla být jedním z trumfů nové Octavie. Zatím s ní však automobilka má spoustu problémů

Jenže se zdá, že vývoj tohoto složitého ekosystému probíhal v dost zrychleném tempu, a vznikla tak řada softwarových chyb (to se týká i ještě složitějšího systému pro elektromobily ID.3). Ta už zapříčinila pozdější termín uvedení obou aut do výroby, nyní má za následek dočasné pozastavení dodávek nových Golfů a Octavií (u Seatu a Audi problém teprve analyzují).

Jak informuje server Autonews, běžná kontrola kvality odhalila nespolehlivý přenos dat ze softwaru řídící jednotky online konektivity, což může vyústit v problém s modulem nouzového volání, jehož umístění ve voze požaduje (od 31. března 2018) nařízení Evropské unie – tento modul v případě nehody umožní kontakt se záchrannými složkami, případně automaticky odesílá informaci o nehodě a přesnou polohu, aby záchrana dorazila co nejdříve. Automobilka Škoda tento problém ve svém prohlášení potvrdila s tím, že intenzivně pracuje na odstranění a nápravě této závady.

Zatím není jasné, kolik aut bylo touto chybou zasaženo a zda bude nutná svolávací akce, nebo vše půjde vyřešit jednoduchou online aktualizací. Situaci sledujeme a budeme vás o jejím vývoji informovat, případně se obraťte na vašeho nejbližšího dealera automobilů Volkswagen či Škoda pro další informace a pokyny.

Reklama

Načítám