Hlavní obsah

Vraky překážejí v ulicích, zbavit se jich ale není snadné

Foto: od čtenáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zná to asi každý, kdo bydlí na sídlišti nebo v širším centru města. Zkrátka tam, kde je nedostatek parkovacích míst. Ten pocit, kdy desítky minut nemůžete najít volné místo pro zaparkování svého vozu a přitom míjíte auta, která se už roky nepohnula z místa. Některá mají registrační značku, ale stojí zaprášená na prázdných pneumatikách, jiná nemají ani skla v oknech, ani SPZ. Jak se jich ale zbavit? Těžko.

Článek

Zbavit se z ulic takových aut je bohužel těžší, než by se mohlo zdát. Autovrakem je podle zákona silniční vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla. A to je právě ten problém. Podstatnou částí mechanismu nebo konstrukce vozidla je myšlen například motor nebo část karoserie; že autu chybí zrcátko, sklo nebo vzduch v pneumatikách, to z něho nedělá vrak.

Pokud tedy v ulici stojí naprosto zdecimované auto, které je pokryté vrstvou prachu, nemá vzduch v pneumatikách, uvnitř se hromadí odpadky a je na první pohled jasné, že už s ním nikdy nikdo nepojede, není stejně možné ho jen tak odtáhnout. Nesplňuje totiž zákonnou definici autovraku. Pro lidi, kteří v ulici bydlí a chtějí parkovat, je to k vzteku.

Podle ministerstva dopravy se ale jedná o nejlepší možnou definici a o její změně se do budoucna neuvažuje. Přesto je snad na cestě jiný nástroj, který by mohl pomoci v boji s takovými auty v ulicích.

„Uvažuje se o rozšíření zákazu odstavování vozidel na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a veřejně přístupných účelových komunikacích na vozidla s propadlou technickou prohlídkou déle než 6 měsíců a zaniklých vozidel. Jedná se o poslanecké pozměňovací návrhy, které jsou načítány k současné vládní novele zákona o pozemních komunikacích,” uvedla pro Garáž.cz tisková mluvčí ministerstva dopravy, Lenka Rezková. Díky tomu budou moci být z ulic odtahována i auta, která definici autovraku nesplňují. Tento poslanecký návrh byl již projednán hospodářským výborem sněmovny a v nejbližších měsících by se o něm mělo hlasovat v tzv. druhém čtení. Tak si držme palce!

Trápí vás autovraky v ulicích?
Ano, zhoršují už tak špatnou situaci s parkováním
89,8 %
Ne, takových aut jsem si nikdy nevšiml(a)
10,2 %
Celkem hlasovalo 591 čtenářů.

Reklama

Načítám