Hlavní obsah

Auta bez technické budou odtahována z ulic

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadům leží v žaludku auta zaparkovaná volně v ulicích, aniž mají platnou technickou kontrolu. Skupina poslanců ANO se rozhodla, že s nimi zatočí, a tak připravila novelu zákona, podle které by vlastníci silnic a veřejných parkovišť mohli taková auta nechat odtáhnout. Zároveň by parkování takového auta bylo přestupkem.

Článek

V současné době je praxe taková, že se z parkovacích míst mohou odtahovat pouze očividné vraky aut nebo auta bez motorů a registračních značek. Ovšem, co si budeme povídat. I to je pro úřady celkem problém. Stačí se projít po jakémkoliv větším sídlišti a narazíte na spoustu očividných vraků, které zabírají parkovací místa a nikdo s tím nic nedělá. Většinou taková auta mají za něčím, co kdysi bývalo stěračem, spousty pokut a na zbytcích oken vylepenou výzvu k odstranění, ale to je tak vše.

Možná se však tento laxní přístup změní. A to radikálně. Poslanci z ANO v čele s ministrem dopravy Danem Ťokem chtějí dostat z ulic jak tyto vraky, tak auta, která tam parkují a zároveň mají více než půl roku propadlou technickou kontrolu. Fungovalo by to tak, že vlastník komunikace, na které by takové auto stálo zaparkované, nejprve vyzve jeho majitele, aby auto odstranil nebo nechal udělat technickou.

Pokud by na výzvu majitel auta nereagoval, mohl by provozovatel komunikace auto nechat odtáhnout. Následně by majitele auta informoval o tom, kde auto stojí, a zároveň by mu poslal účet za odtah. Ten by pak přišel i za parkování na odstavném parkovišti. Pokud by i tak majitel auta nejevil o svůj majetek zájem, mohlo by být auto buď zlikvidováno nebo vydraženo. Poslanci chtějí do zákona dostat také sankci, že by takové dlouhodobé parkování bez technické bylo přestupkem ohodnoceným stejně jako odstavení vraku, tedy pokutou ve výši až 300 000 Kč. Kdy novela začne platit a projde-li vůbec schvalovacím procesem, to je však zatím nejisté.

Reklama

Načítám