Hlavní obsah

Víte, jak správně koupit ojetinu? Poradíme

Foto: Shutterstock

Koupě ojetého auta se zdá jako naprosto jednoduchá a běžná věc. Ale pokud si nedáte pozor na pár důležitých pravidel, prodávající vás může obrat, nebo můžete koupit auto, do kterého bude záhy nutné investovat velké peníze. Následujících 10 rad by vám nákup ojetého auta mělo usnadnit.

Článek

Nechceme vás strašit, ale je dobré vědět, že ne každý prodejce to s vámi myslí dobře. Někteří jsou schopni i o několikrát nabouraném autě se stočeným tachometrem tvrdit, že jde o nevyužívaný kus po dědečkovi, který s ním jezdil jen v neděli do kostela. Před nákupem se tedy nejprve rozhodněte, jestli půjdete k soukromému prodejci nebo raději využijete služeb autobazaru. Obojí má své výhody, ale i nevýhody. Pokud jde o stav vozidla, dají se autobazary ve většině případů považovat za bezpečnější, ale auto v nich pořídíte jistě dráž než u soukromníka. Vybírejte tedy velmi pečlivě a ani u jedné z těchto možností se nenechte nalákat líbivými řečičkami.

Jistotou bývá autorizovaný prodejce

Pokud se nechcete dohadovat se soukromým prodejcem ani riskovat nákup v bazaru, a nebylo by se vám co divit, vždyť děsivých recenzí na praktiky některých autobazarů je plný internet, můžete zamířit k autorizovanému prodejci ojetých vozidel konkrétních značek. Tyto vozy by měly splňovat veškerá přísná pravidla daná automobilkou. Navíc k nim v drtivé většině případů dostanete přesnou historii majitelů, servisních oprav i případných nehod.

Lákavý nákup ze zahraničí

V době internetu a takřka nulových hranic je velmi snadné vyhlédnout ojetinu třeba v Německu a vyrazit pro ni. Narazit můžete na případy, kdy je nabízené vozidlo kradené, a prodejce se tak snaží dané vozidlo zpeněžit jeho prodejem právě do zahraničí. Ojetiny ze zahraničí mívají velmi často také stočený tachometr či jinak manipulovanou historii vozidla. Oproti vozidlům s původem v České republice je problémem fakt, že se veškeré údaje o kupovaném autě hůře ověřují. Dnes na to existují specializované společnosti, které si ovšem za ověření nechají zaplatit. Obrátit se ale můžete i na dovozce dotyčné značky, kterou jste si vyhlédli. Ovšem není dobré se na jejich vstřícnost zcela spoléhat. Pamatujte také, že pokud nemluvíte dobře řečí, která se v zemi prodeje vámi vybraného vozu používá, vždy si s sebou vezměte překladatele. Zní to jako maličkost, ale věřte, že se vám vyplatí. Stačí ve smlouvě nebo rozhovoru nerozumět jedinému slovu a můžete být nemile překvapeni.

Nejlevnější nebývá nejlepší

Podobně jako v jiných případech i při výběru ojetého auta platí, že nejlevnější nabídka pravděpodobně nebude tou nejlepší. Proto se cenově nejlákavějším ojetinám raději vyhněte. Cena ojetého vozidla by se měla odvíjet například od jeho technického stavu, počtu najetých kilometrů, stáří nebo podle toho, jestli mělo v minulosti havárii. Na internetu je možné také nalézt cenové tabulky a kalkulačky, které vám na základě různých kritérii pomohou určit orientační cenu konkrétního vozu.

Chtějte informace

Pokud vybíráte ojetinu od soukromníka, vždy volte takovou, která je v inzerátu dobře, a hlavně podrobně nafocená a popsaná. Pokud prodejce v inzerátu přizná všechny vady a rovnou vás tak připraví na možné další investice, je to dobrým znamením. Důkladně se informujte o historii kupovaného vozu. Pokud je to možné, nahlédněte do jeho servisní knížky, ve které najdete většinu důležitých informací o historii oprav či nehod. Nezapomeňte na podrobné zdokumentování a sepsání stavu vozidla, jako je například opotřebení, závady nebo jestli bylo bourané. To vše by mělo být součástí smlouvy, neboť podrobný popis je základní předpoklad pro eliminaci případných následných sporů mezi účastníky smlouvy.

Nezapomeňte na kontrolu VIN kódu

VIN kód zkontrolujte v celém autě. Měl by být shodný s kódem uvedeným v servisní knížce a v dokladech od vozidla. Díky VIN kódu můžete přes internetové aplikace zjistit nejen stav tachometru, ale i počet předchozích majitelů a servisních prohlídek, nebo jestli například není auto v policejní databázi zapsáno jako kradené.

Důkladná prohlídka je základ

Je jedno, kam se nakonec pro svou vysněnou ojetinu vydáte, ale vždy si auto před podepsáním smlouvy důkladně a podrobně prohlédněte. Nemá třeba v zavazadlovém prostoru pod kobercem zaschlé bahno? Takové auto mohlo být vytopené. Koberce je dobré zvednout i jinde v autě a podívat se až na holou karoserii. Nenašli jste náhodou zvláštní sváry? Ty by mohly značit fakt, že je auto po nehodě. Dobré je také zajet s kupovaným vozem do servisu a nechat si jej zvednout, abyste se mohli podívat, zda má v pořádku podvozek.

Projeďte se

Každý solidní prodejce by vám sám od sebe měl nabídnout zkušební jízdu. Pokud to neudělá, nebojte se o ni požádat. Ve chvíli, kdy odmítne, z obchodu rychle vycouvejte! Zkušební jízda by měla trvat alespoň 10 kilometrů a je dobré při ní auto otestovat na různých typech povrchů. Během zkušební jízdy se pak soustřeďte na to, jestli z auta nevycházejí nezvyklé zvuky, zda jsou v pořádku brzdy nebo jaká je kvalita řízení.

Kupní smlouva je základ

Ve chvíli, kdy máte vybráno a jste si jistí, že právě tohle ojeté auto bude patřit do vaší rodiny, vždy trvejte na uzavření kupní smlouvy, a to v písemné podobě. Před jejím podpisem si však řádně zkontrolujte, že má všechny potřebné náležitosti. Využít můžete vzoru kupní smlouvy, který je volně dostupný na internetu. Pokud se koupě pohybuje ve vyšších částkách, je vhodné zvážit, že by se vám o sepsání kupní smlouvy postaral právník. Pořád jde o ojeté auto a případné později objevené závady mohou znamenat velký zásah do rozpočtu. A jak už jsme řekli, ne každý prodejce to s vámi myslí dobře.

Povinné ručení je nutnost

Bez povinného ručení nevyjíždějte na silnice! Mohlo by se vám to opravdu hodně prodražit. Správné je mít sjednané povinné ručení už ve chvíli, kdy si nový vůz odvážíte domů, takže v ruce máte i smlouvu na jeho koupi, která je na vaše jméno. Povinné ručení v ČR je nutné sjednat a platit i v případě, že máte vozidlo dlouhodobě zaparkované v garáži a nepoužíváte ho. Pokud nemáte sjednané povinné ručení, pokuta se může vyšplhat až ke 4 tisícům.

Reklama

Načítám