Hlavní obsah

V Německu vznikne nová továrna na baterie pro elektromobily

Foto: SVolt Energy Technology

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa se pomalu stává oblastí zaslíbenou elektromobilitě, proto tady taky továrny dodavatelů důležitých komponentů – především bateriových balíků – rostou jako houby po dešti. Další z nich v Německu postaví čínská společnost Svolt Energy Technology, produkce by měla začít již za tři roky.

Článek

Poptávka po bateriích pro elektromobily rapidně roste, a továrny tak vznikají po celé Evropě: v Polsku působí LG Chem a v Maďarsku zase Samsung, ve Švédsku je to firma Northvolt, na Slovensku začíná stavět slovenská skupina InoBat a americká společnost Wildcat Discovery Technologies a ve Francii start-up Verkor.

Největším producentem baterií pro elektromobily se ale v budoucnu podle všeho stane Německo – svou továrnu tu buduje Tesla a Volkswagen (firma Northvolt pro ně staví továrnu přímo ve Wolfsburgu), stěhuje se sem čínská firma Contemporary Amperex Technology. A nejnověji také další čínská firma Svolt Energy Technology.

Poslední jmenovaná společnost právě oznámila, že do nové továrny poblíž Saarlouis na německo-francouzské hranici investuje 2 miliardy eur (52 miliard Kč). Výroba by tu měla začít ke konci roku 2023 a práci by tu mělo najít kolem 2 000 tisíc lidí. Roční výrobní kapacita má činit obřích 24 GWh, což stačí na výrobu 300 až 500 tisíc elektrifikovaných aut. Paralelně započala firma jednání s možnými odběrateli – největší šance má u Fordu, který má továrnu přímo v Saarlouis a vyrábí tu model Focus.

Centralizace výrobních kapacit v Německu dává perfektní smysl, protože právě tady bude také nejvyšší poptávka (což sníží logistické náklady a umožní just-in-time dodávky) – sídlí tu hned pět automobilek, z nichž jedna patří k největším na světě a aktuálně se staví do role propagátora elektromobility.

Reklama

Načítám