Hlavní obsah

WRC znovu míří do České republiky! Známe termín i kompletní kalendář pro rok 2024

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem třináct podniků má letos v plánu kalendář Mistrovství světa v rallye (WRC). Vše odstartuje tradičním otvírákem na konci ledna v Monte Carlu a vyvrcholí listopadovou soutěží v Japonsku. Ještě před ní zamíří šampionát v rámci Středoevropské rallye také do České republiky!

Článek

Mistrovství světa v rallye debutovalo na české půdě loni na podzim. Premiéra se neobešla bez kontroverzí, když kvůli neukázněným zahraničním fanouškům musela být dokonce zrušena jedna z naplánovaných rychlostních zkoušek. Letos mají příznivci a posílené organizační složky šanci na reparát. WRC se totiž do České republiky vrátí!

Fandové rallye nemusejí na start nového ročníku čekat tak dlouho jako třeba příznivci formule 1. Sezona totiž odstartuje již poslední lednový víkend tradičním podnikem v Monte Carlu, posléze bude soutěž pokračovat ve Švédsku, Keni a Chorvatsku. Vůbec poprvé zavítá kalendář šampionátu do Lotyšska, kde se pojede na šotolině. Stejný povrch čeká jezdce také v Polsku, které se do seriálu vrací po sedmileté odmlce. Obě soutěže se jedou hned po sobě během léta.

Kalendář MS v rallye WRC 2024: Program závodů

  • Rally Monte Carlo (25. - 28. 1. 2024)
  • Rally Švédsko (15. - 18. 2. 2024)
  • Safari Rally Keňa (28. - 31. 3. 2024)
  • Rally Chorvatsko (18. - 21. 4. 2024)
  • Rally Portugalsko (9. - 12. 5. 2024)
  • Rally Sardinie/Itálie (30. 5. - 2. 6. 2024)
  • Rally Polsko (27. - 30. 6. 2024)
  • Rally Lotyšsko (18. - 21. 7. 2024)
  • Rally Finsko (1. - 4. 8. 2024)
  • Rally Řecko (5. - 8. 9. 2024)
  • Rally Chile (26. - 29. 9. 2024)
  • Středoevropská rallye (31. 10. - 3. 11. 2024)
  • Rally Japonsko (21. - 24. 11. 2024)
Foto: Toyota

Takto vypadá soutěžní speciál Toyoty pro rok 2024.

WRC v ČR 2024: datum, program

Stane se tak v termínu 31. října až 3. listopadu, kdy je v kalendáři naplánována Středoevropská rallye. Ta letos odstartovala právě v ČR, aby dále pokračovala na území Německa a Rakouska. Obdobný harmonogram se očekává také letos. Středoevropská rallye je předposledním podnikem celé sezony, která vyvrcholí o tři týdny později v Japonsku. Je tedy dost dobře možné, že právě při rychlostních zkouškách v Česku se bude rozhodovat o mistrovských titulech v jednotlivých kategoriích.

Foto: Toyota

Během Středoevropské rallye hraje prim asfaltový podklad.

Jezdci a týmy WRC 2024

V rámci týmů se výrazné změny neočekávají. Hlavní soutěžní kategorie WRC bude znovu patřit třem automobilkám - Ford, Toyota a Hyundai. Největší novinkou ve startovním poli je určitě zredukování aktivit úřadujícího mistra světa. Třiadvacetiletý finský šampion Kalle Rovanperä se hodlá představit jen na vybraných podnicích, aby nabral síly do další závodní kariéry. Všech podniků se letos nezúčastní ani Sébastien Ogier, otazník visí také nad startem Sébastiena Loeba, který teď soustředí veškerou svou pozornost na dakarské přípravy s Dacií.

To všechno by mohlo - nebo spíš mělo - hrát do karet hlavně Hyundaii, do kterého se po intermezzu u Fordu vrací mistr světa Ott Tänak. Duo Hyundaie Tänak a v mistrovství světa věčně druhý Thierry Neuville tak bude bezesporu patřit k největším favoritům letošní sezony. Vlastně by se dalo říct, že cokoliv jiného než mistrovský titul (v jezdcích i mezi týmy) bude pro Hyundai neúspěch.

Reklama

Načítám