Hlavní obsah

Dacia to s Dakarem myslí vážně! Po Loebovi oznamuje další superhvězdné jméno v sestavě. A je to opravdu bomba

Foto: Dacia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když letos v létě oznámila značka Dacia vstup do světa rallyeových soutěží včetně prestižního Dakaru, mnozí to považovali za pozdní aprílový žertík. Obzvlášť, když byl v jejích službách oznámen Sébastien Loeb. Jenže Dacia to myslí vážně a představuje další závodní hvězdu.

Článek

První informace o účasti Dacie na Dakaru přišla letos v červenci. Značka potvrdila, že během roku 2024 bude pilně testovat na vybraných rallyeových akcích, aby do jednoho z nejnáročnějších podniků světa naskočila o rok později. A složení? První ženská vítězka jedné z etap Cristina Gutiérrez Herrero, ale především hvězdný Sébastien Loeb!

Doposud jsme znali dvě kompletní posádky - Loebovi bude dělat parťáka Fabian Lurquin, vedle závodnice Cristiny zasedne Pablo Moreno Huete. Nyní Dacia oznamuje složení třetí posádky… A opět je součástí hodně zvučné jméno!

Za Dacii totiž pojede Dakar ostřílený katarský pilot Nasser Al-Attiyah. Dvaapadesátiletý jezdec bude příští rok součástí testovacích procedur a roku 2025 naskočí do Dakaru a mistrovství světa v Rally-Raid. Parťákem mu bude Mathieu Baumel, se kterým na Dakaru zažil nespočet úspěchů.

Foto: Dacia

Vysmátý Al-Attiyah je dalším členem ambiciózního plánu Dacie v cestě na Dakar.

Al-Attiyah je dvojnásobným mistrem světa v rallye WRC2 a devatenáctinásobným šampionem v rallye na Středním východě v letech 2003 až 2015. V roce 2010 skončil na Dakaru druhý, přičemž na vítězného Carlose Sainze ztratil jen lehce přes dvě minuty. O rok později už získal celkové vítězství, což zopakoval v letech 2015, 2019, 2022 a 2023.

Parťák Mathieu byl vyjma prvního triumfu u všech dalších. Ve svých sedmačtyřiceti letech je jedním z nejúspěšnějších spolujezdců. Krom čtyř vítězství na Dakaru má Francouz na svém kontě také dvanáct titulů mistra světa v nejrůznějších rallyeových kategoriích.

Foto: Dacia

Jezdci Dacie pro Dakar 2025: Sébastien Loeb a Cristina Gutiérrez Herrero.

Že vám to celé ještě nezní dostatečně šíleně? Tak pozor. Dacia nechce být na startovním roštu jen do počtu, ale klade si nejvyšší cíl - vyhrát Dakar! Připomeňme, že se stavbou soutěžního speciálu na syntetická paliva pomáhá firma Prodrive (ta dříve připravovala i závodní vůz Loeba) a poprvé se v akci ukáže příští rok na marocké rallye.

Držíme palce!

Reklama

Načítám