Hlavní obsah

Dakar ještě ani nezačal a Češi hlásí první ztráty. Samurajové s Toyotou zůstávají doma

Foto: Petr Šedivý/Czech Samurais

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro motoristické fandy z celého světa je tradiční dakarská rallye možná důležitější než Vánoce, což platí i o některých Češích. Na tento náročný podnik se totiž chystá několik domácích posádek, nicméně závod ani nezačal a naše barvy už utrpěly první ztráty. Na poslední chvíli svoji neúčast oznámili Czech Samurais s Toyotou Land Cruiser.

Článek

Kdyby bylo dnes 1. dubna, patrně byste nám tuto zprávu nevěřili, nicméně píše se jiné datum a fakta hovoří jasně – posádka týmu Czech Samurais ve složení Ondřej Martinec / Olga Roučková zůstává doma a s nimi i jejich upravená Toyota Land Cruiser.

Foto: Czech Samurais

Pilot Ondřej Martinec podstoupil operaci srdce a musí odpočívat. Dakar tak pro něj skončil dřív, než začal.

Rozhodnutí přišlo na poslední chvíli a veřejnosti bylo oznámeno na Facebooku týmu. Důvod je opravdu závažný, jelikož pilot Ondřej Martinec musel podstoupit operaci srdce v pražském IKEMu, takže se nyní musí soustředit na plnou rekonvalescenci, a nikoli na náročný dakarský závod.

Tým se shodl, že zdraví a život jsou vždy na prvním místě, což podpořila i navigátorka Roučková a stovky fanoušků týmu. Nově nabarvenou Toyotu tedy v roce 2024 v kategorii Classic neuvidíme, nicméně pod patronátem Samurajů startuje na Classicu 2024 holčičí posádka Holická/Engová v pomalovaném Citroënu 2CV.

Foto: Jiří Vorlíček pro Duckar

Pod hlavičkou Samurajů tedy bude startovat jen barevná kachna.

O nejlepší umístění mezi historickými vozy tak bude krom kachního dua za české barvy bojovat posádka Vinš/Hovorka v Mitsubishi Pajero a Ondřej Klymčiw se svým mechanikem v ikonické Škodě 130 LR.

Pokud to ještě nevíte, tak dakarská škodovka jede v roce 2024 naposledy a plně pro dobrou věc. Navíc se vůz objevuje v novém designu, který mají na svědomí děti ze ZŠ Zdechovice. Není líbivý?

Foto: Škodovkou na Dakar

Škoda 130 LR dostala od dětí ze ZŠ Zdechovice nový design.

V hlavních kategoriích soutěže se pak objeví borci typu Prokop, Loprais, Brabec nebo třeba Macík, takže jak tradiční Dakar, tak Dakar Classic bude určitě stát za to.

Každopádně Ondřejovi od Samurajů držíme palce a posíláme podporu. Doufáme, že se brzy zotaví, aby mohl pokračovat v každodenním životě i závodění.

Načítám