Hlavní obsah

Všechno je jinak! Ondřej Klymčiw se Škodou 130 LR nakonec na Dakar vyrazí. Závodit bude pro dobrou věc

Foto: O. Klymčiw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ondřej Klymčiw, strůjce projektu Škodovkou na Dakar, v lednu letošního roku neoficiálně prohlásil, že s modelem 130 LR do arabských dun už nevyrazí. Dnes tento zkušený závodník vydal prohlášení, že je vše jinak a upravená Škoda přece jen vyjede, ovšem už naposledy, a ne s primárním cílem zvítězit.

Článek

Málokdo tomu věřil, ale dnešní prohlášení strůjce projektu Škodovkou na Dakar potvrzuje, že se na startovním poli Dakaru Classic 2024 znovu objeví model 130 LR s Ondrou Klymčiwem za volantem. Tentokrát ovšem naposledy.

Foto: Lukáš Volšický

Škoda 130 LR na Dakaru? Už naposledy…

Původně Ondra už s vozem nechtěl jet, nicméně nedávno dostal nápad, který jemu, ale i vybraným zasvěceným, začal dávat smysl. Jde totiž o dobrou věc.

Možná si pamatujete rok 2018 a Ondrovu velkou nehodu na motorce, která jej takřka stála život. Klymčiw sice slíbil, že na mašinu už nesedne (což tedy nedodržel), nicméně do dakarské hry jej vrátila právě stará Škoda 130 LR (a jeho fanoušci). A protože ona pomohla jemu, on se rozhodl, že to pošle dál.

Foto: Jan Majurník

Ondřej Klymčiw je vcelku normální člověk, jen má občas bláznivé nápady, které dotahuje do konce.

Vůz se startovním číslem 714 celý závod odjede v charitativním duchu a ve spolupráci s Centrem Paraple. Veškeré vybrané peníze za sponzoring, příspěvky, pronájem reklamy na voze a vlastně veškerá podpora půjde přímo na Paraple. Náklady na Dakar, který Klymčiw pojede s mechanikem Petrem Dokonalem, si pak několikanásobný matador hradí ze své kapsy.

Poslední jízda se tedy ponese spíše v duchu klidu a s cílem dojet. Jezdec nebude muset tlačit na pilu, nýbrž se bude snažit důstojně dojet a ukončit tím éru šíleného nápadu vzít na náročnou dakarskou rally starou „škůdku“ se zadním pohonem. Ta po skončení závodu nepoputuje do muzea, ale zůstane u Klymčiwa v garáži.

Foto: Lukáš Volšický

Auto poputuje hezky do garáže, kariéra v muzeu není zatím plánovaná.

A to není vše. Ondra v rámci této akce chystá i velký charitativní galavečer, kam mají dorazit hvězdy motorsportu typu Sébastien Loeb, Toby Price nebo Násir al-Attíja. Takoví borci světového formátu v Česku? To je něco dosud nevídaného. Však se mrkněte na Ondrovo oficiální prohlášení.

Ondřej Klymčiw potvrzuje účast na Dakaru 2024 se Škodou 130 LR.Video: Ondřej Klymčiw

Jak se dá do akce zapojit, kde přispět a další informace budou zveřejněny už brzy. Ondra nám dokonce poskytl narychlo udělané fotografie vozu oblepeného bílou fólií, což zčásti naznačuje nový design a prostor pro podporu Centra Paraple.

Připomínáme, že Rally Dakar startuje už 5. ledna 2024 a budou mít zastoupení i naše barvy jak ve standardní kategorii, tak v kategorii Classic. Cíl je poté naplánován na 19. ledna 2024. Závod se opět pojede v Saúdské Arábii a oproti ročníku 2023 přinese několik podstatných změn. O zábavu tedy bude skutečně postaráno!

Načítám