Hlavní obsah

Rally Dakar 2024 aktuálně: Jak se daří Čechům a kde Dakar sledovat

Foto: MM Technology

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dne 5. ledna 2024 odstartoval 46. ročník legendárního off-roadového závodu, který byl podle organizátorů ten nejtěžší v historii. Mezi dunami písku se znovu proháněla i početná česká skupina závodníků. A Martin Macík v kategorii kamionů vyhrál!

Článek

Od první etapy byl letošní Dakar pořádná řežba, při které bylo úspěchem už jen dojet do cíle. Několik českých účastníků mělo letos šanci na historický úspěch… a povedlo se!

Vítězem v kategorii kamionů se totiž stal Martin Macík, Češi se tak triumfu v nejnáročnějším závodě světa dočkali po dlouhých 23 letech! Úspěch našich podtrhl krásným druhým místem Aleš Loprais. Radost může mít i Martin Prokop, který si v kategorii aut dojel pro historicky nejlepší umístění v podobě pátého místa. Martin Michek na motorce skončil desátý.

Termín a program Rally Dakar 2024

Rally Dakar 2024 znovu odstartoval na začátku ledna 2024, tentokrát ale ne hned na Nový rok, nýbrž až 5. ledna. Na závodníky tak znovu čekají dva týdny ostrého závodění s jedním volným dnem uprostřed, cíl spatří až 19. ledna.

Závodníci dorazili do dějiště závodu již na přelomu roku, aby si hned 1. ledna vyzvedli techniku v přístavu v Yanbu, následně proběhnou testy a administrativní přejímky, aby byli všichni připraveni na startovním pódiu 5. ledna ke slavnostnímu zahájení závodu.

Vyzvednutí techniky1. ledna 2024
Testy a administrativní přejímky2.–4. ledna 2024
Slavnostní start a prolog5. ledna 2024
Cíl19. ledna 2024

Trasa Rally Dakar 2024

Trasa o délce cca 5 000 kilometrů je rozprostřena na území Saúdské Arábie, přičemž však 60 % tras by mělo být zcela nových. Závod je rozdělen do 12 etap (+prolog), jejichž součástí bude i náročná 48hodinová etapa nahrazující dřívější maratonskou. Ta se pojede v pustině Empty Quarter, přičemž první den se bude závodit do 16 hodin, následně si všichni budou muset najít nejbližší bivak a přenocovat v něm (bez přístupu k informacím a průběžným výsledkům), následující ráno vyrazí do druhého dne závodění. Výsledky budou známy až na konci 600kilometrového maratonu.

Zásadní změnou je také to, že auta a kamiony jedou poněkud odlišnou trasu než motorky, takže nebudou moci jen následovat vyjeté stopy, ale musejí se více soustředit na vlastní navigaci.

Foto: Rally Dakar

Trasa Rally Dakar 2024 vede přes území Saúdské Arábie.

Třídy

Kromě motorek, kamionů a aut stojí na startu Rally Dakar také buginy různých tříd, chybět nebude ani oblíbená třída klasiků. Nově vyráží trasu zdolávat také experimentální stroje s alternativním pohonem na elektřinu nebo vodík.

Účastníci

Rally Dakar je ozdobou závodního kalendáře, takže si ho nikdo ze závodnické špičky nenechá ujít. Chybět však budou z politických důvodů ruské kamazy a běloruské mazy.

Češi na Rally Dakar 2024

Tradičně největší naděje českých účastníků jsou ve třídě kamionů, kde sledujeme posádky Martina Macíka jr. (minule si vyjel druhé místo) a Aleše Lopraise (průběžně vedl až do nešťastné fatální nehody) – oba bezpochyby pomýšlejí na celkové vítězství. Do pořadí jistě zasáhne i závodní tým Buggyra, který nasazuje hned tři posádky: Pascal de Baara, Jaroslava Valtra a Daniela Stiblíka.

V třídě aut (T1+) nás reprezentuje Martin Prokop s novým TurboShrekem (který by rád překonal minulé šesté místo) a Tomáše Ouředníčka na Toyotě Hilux GR. Do nejvyšší ligy postoupila Aliyyah Koloc, která startuje se speciálem REVO T1+.

Silné obsazení má Česká republika i mezi motorkáři, do závodu vyrazí Martin Michek (minule dojel jedenáctý), Jan Brabec nebo David Pabiška, dosavadní dakarskou smůlu snad prolomí Libor Podmol.

Kde sledovat Rally Dakar. Bude v TV?

Nejčerstvější informace vždy najdete na oficiálních webových stránkách závodu (www.dakar.com) a na jeho sociálních sítích (@Dakar Rally). České televizní zpravodajství se přesunulo na kanál Nova Action, který můžete sledovat zadarmo.

Reklama

Načítám