Hlavní obsah

Sejde se Marek Eben, sestra bývalého pilota F1 a barevná kachna… To není začátek vtipu, ale přípravy unikátní české výpravy na Dakar!

Foto: Citroën

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duckar. Tak se jmenuje projekt nadšenců mířící na start Dakar Classic. Ryze ženskou posádku čeká za volantem takzvané kachny řada výzev, a tak ji ještě před samotnou cestou vyzpovídal moderátor Marek Eben.

Článek

Nevšední zážitek si pro české novináře připravila značka Citroën v rámci představení projektu Duckar. Nešlo totiž o tradiční tiskovou konferenci, ale improvizované interview podobné pořadu Na plovárně se slavným moderátorem Markem Ebenem. Není divu, že rozhovorem provázel právě on, vždyť jde o dlouholetého ambasadora značky.

Na Dakar Classic, který společně s hlavními kategoriemi startuje 5. ledna příštího roku, zamíří česká posádka v Citroënu 2CV, lidově zvaném kachna. Auto proti sériovému modelu prošlo jen minimálními úpravami, motor pod kapotou má 650 cm³ a odhadem 26 kW, zrychlení na stovku zabere necelou minutu a vůz zvládne pokračovat na maximálních 120 km/h. Brzdy jsou původní, ale třeba podvozek má na každém z kol nevšedně rovnou dva tlumiče.

Za volant extravagantně zbarvené kachny usedne Barbora Holická, která s citroëny závodila nesčetněkrát. Parťačku a navigátorku jí bude dělat Lucie Engová, dcera legendárního závodníka Břetislava Engeho a sestra jediného českého pilota F1 Tomáše Engeho.

Foto: Citroën

Dívčí posádka Duckaru ve společnosti Marka Ebena.

Nedílnou součástí týmu je rovněž Tomáš Neruda, specialista na vozy 2CV a hlavní mechanik Duckaru. „Když Bára přišla s nápadem, že pojede Dakar tímto vozem, říkal jsem, že je to blbost, že to auto přestavovat nebudu a na Dakar s ní nepojedu. No… auto jsem postavil a na Dakar jedu také,“ popsal zákulisí příprav s úsměvem.

Projekt s kachnou, která letos slaví výročí 75 let od prvního představení, zaujal i české zastoupení automobilky Citroën. Dívky v jejich cestě na Dakar Classic podpořilo šekem v hodnotě 100 000 Kč, který jim má pomoci projekt realizovat a hlavně ikonické francouzské auto dovézt do cíle. V cestě za obrovskou výzvou přejeme celé posádce i my hodně štěstí a hlavně pevnou techniku!

Načítám