Hlavní obsah

Šarmantní Marek Eben má nové auto. Už dvacet let je věrný jedné značce, teď jde ale proti proudu

Foto: Citroën

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko byste u nás hledali oddanějšího příznivce Citroënu. Herec, moderátor a hudební skladatel Marek Eben má v pořadí třináctý model této značky… a poslední výběr vás možná překvapí.

Článek

Elegán Marek Eben je nedílnou součástí české kinematografie, vždyť herectví se začal věnovat už v šedesátých letech. Věrní fanoušci také vědí, že Eben je dlouholetým příznivcem značky Citroën a v garáži se mu těchto francouzských vozů vystřídalo hned několik. Ostatně se o tom v rozhovoru pro Garáž.cz nedávno rozpovídal:

Eben před časem (po vzoru většiny) naskočil na módní vlnu SUV, když osedlal nový Citroën C5 Aircross. Teď se ale trochu překvapivě vydal proti proudu a pro své cesty zvolil tradičnější model C5 X. Ano, i ten má díky robustní karoserii a ochranným plastům prvky crossoveru, svou siluetou však auto připomíná ikonické citroëny minulých desetiletí.

Co zůstává stejné, je plug-in hybridní pohon v útrobách. Jak nám herec prozradil, na pravidelné dobíjení je připravený. „Mám na domečku zásuvku, takže nabíjím doma a na delších cestách pomůže benzin. Tedy velké množství benzinu, protože když doběhne baterka, probudí se pod kapotou Otesánek,“ řekl před časem. Teď by mohl být spokojenější, byť je kombinace spalovacího motoru s elektromotorem shodná, díky aerodynamičtější siluetě bude spotřeba minimálně o pár desetinek nižší.

Foto: Citroën

Doposud jezdil Eben modelem C5 Aircross.

Dokáže si Marek Eben představit přesednutí do elektromobilu bez výpomoci spalovacího motoru? „Snad časem vyvinou baterky, na které půjde ujet třeba 800 km, což už by bylo zajímavé. Ale hlavně se musí zlepšit infrastruktura, protože zatím je to jedna velká katastrofa. Mít v současné době elektromobil, to by byl při mých cestách takový stres navíc, že o tom zatím neuvažuju,“ uvedl Eben.

Eben citroëny střídá dvacet let, a tak nás pochopitelně zajímalo, jaký byl ten vůbec nejoblíbenější. Jak sám přiznal, miloval starou C5 Break. „Byl to kombík s ne příliš elegantním zadkem, ale když jsem ty zadní dveře otevřel, neobjevil se kufr, ale jeskyně. A pohodlí, které auto nabízelo, se jen tak s něčím nedá srovnávat,“ dodává herec.

Foto: Citroën

Marek Eben na oslavách stého výroční značky Citroën.

Také s novým autem by si měl Eben užít vytoužený komfort, jeho C5 X je mimo jiné vybavena aktivními hydraulickými dorazy a slibuje komfort létajícího koberce. Snad nám to Marek Eben při příštím shledání potvrdí, zatím mu přejeme mnoho šťastných kilometrů!

Související témata:
Načítám