Hlavní obsah

Dacia šokuje motoristický svět: Potvrdila účast na Dakaru, za volant zlanařila legendárního Sébastiena Loeba!

Foto: Dacia

Zatím jen zaprášené logo, brzy se ale o účasti Dacie na Dakaru dozvíme více.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako těžko uvěřitelná senzace, která má jen odšpuntovat letní okurkovou sezonu. Ale kdepak, informaci o účasti na Dakaru a angažování ostříleného Sébastiena Loeba přinesla sama Dacia.

Článek

Automobilka Dacia si postavila živnost na technicky jednoduchých a cenově dostupných vozech. V posledních letech však své portfolio značně rozšířila – nabídla první elektromobil či kombík s hybridním pohonem. Novinku, kterou značka vypustila do světa dnes, ale asi čekal jen málokdo.

Dacia totiž oficiálně potvrdila vstup do náročných rallyeových soutěží, jehož vrcholem se stane účast na legendární Rallye Dakar v roce 2025! Aby toho nebylo málo, za volant připravovaného speciálu neusedne nikdo jiný než devítinásobný mistr světa Sébastien Loeb.

Ostřílený francouzský jezdec má na svém kontě 80 vítězství v kategorii WRC a jeho zkušenosti přijdou značce Dacia jistě vhod. Součástí dakarského programu je od roku 2016, přičemž od ročníku 2021 se závodu účastnil s týmem Bahrain Raid Xtreme Hunter, jehož speciál navrhla a uvedla v život firma Prodrive.

Loeba v sestavě Dacie doplní jezdkyně Cristina Gutiérrez Herrero. Ta se v roce 2017 stala první španělskou závodnicí, která Rallye Dakar dokončila. A před dvěma lety jako teprve druhá žena vyhrála jednu z etap.

Foto: Dacia

Posádka Dacie pro Dakar 2025: Sébastien Loeb a Cristina Gutiérrez Herrero.

Aby na to Dacia nebyla sama, pro tvorbu speciálu kategorie T1+ se spojila právě s renomovanou britskou inženýrskou společností Prodrive. Závodní vůz bude poháněn syntetickými palivy firmy Aramco a v rámci příprav na Dakar nehodlá s prvními jízdami otálet. Již v příštím roce se posádka objeví na startu marocké rallye. O rok později má v jedné z hlavních kategorií Dakaru soupeřit se stroji jako Toyota Hilux nebo Ford Ranger Raptor.

„Dakar bude nejen testem robustnosti Dacie, ale je to také ukázka našeho závazku, v rámci kterého chceme dosáhnout nízkouhlíkové mobility. Jsme velmi rádi, že se můžeme zúčastnit Dakaru s technologií syntetických paliv,“ uvedl k nečekanému oznámení šéf značky Denis Le Vot.

Rozhodně se máme na co těšit!

Reklama

Související témata:
Načítám