Hlavní obsah

Top Gear v problémech: Sledovanost padá, diváci plivou síru

Foto: BBC

Aktuální moderátorské trio pořadu Top Gear

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Nová sezóna pořadu Top Gear začala teprve před nedávnem a už se na něj ze všech stran valí jeden průšvih za druhým. V pořadu končí hned dva moderátoři, sledovanost rapidně klesá a to, co pořad produkuje, se přestává líbit i těm nejzarytějším fanouškům. Má tedy pořad ještě vůbec šanci?

Článek

Asi rovnou odpovíme. Podle nás nemá. Už od roku 2015, kdy byl z pořadu odejit Clarkson, kterého následovali jeho kolegové Hammond a May, se pořad Top Gear plácá v různých problémech. Velkým oříškem bylo pro BBC najít ty správné moderátory. Než se ale ve studio ustálila trojice Matt LeBlanc, Chris Harris a Rory Reid, trvalo to řadu měsíců, kdy diváci na obrazovkách vídali různé komiky, kteří se snažili být dobrými moderátory. Už tehdy se říkalo, že jde o začátek konce slavného britského pořadu.

Ovšem pak výše zmínění pánové převzali otěže a chvilku to vypadalo, že Top Gear chytá druhý dech. Natáčení probíhalo podle plánu, diváci si novou trojici oblíbili a taky obsah pořadu zdál se být celkem zajímavý. Ale uběhlo několik měsíců a vypadá to, že vše je s Top Gearem přesně v těch končinách, kam slunce nesvítí. Posledních několik dílů pořadu totiž nebylo diváky přijato moc dobře a sledovanost letí dolů. Ještě před vyhazovem Clarksona a spol se sledovanost každého dílu držela v hodnotách přes 6 milionů diváků. Dnes je produkce ráda, když se k obrazovkám posadí 3 miliony lidí a většinou je to ještě méně. A to je na stanici BBC, která vysílá takřka po celém světě, a na pořad, který lze sledovat i online, zatraceně málo.

Navíc obsahově se pořad posunul tam, kde ho diváci asi nikdy nečekali a nechtěli. V posledních pár dílech moderátorská parta předvedla dosti zběsilé a poměrně hloupě nebezpečné sprinty. Jeden měl cíl na skále nad mořem, druhý zase jeli zcela bez držení volantu. Možná tak chtěli zaujmout a ukázat, že jsou stejně vtipní jako Jezza a jeho kumpáni, bohužel opak je pravdou. Kritikou diváci nešetří a po posledním dílu jí ještě přibylo.

Foto: Twitter - BBC iPlayer

„Top Gear zemřel s odchodem Clarksona, Maye a Hammonda“ nebo „Nemohou kopat rychleji než si BBC kope svůj hrob.“ Rozzuření fanoušci pořadu na sociálních sítích BBC nešetří

Matt LeBlanc a britský moderátor Matt Baker si dali za úkol vybagrovat za 10 minut co možná nejhlubší jámu. Jenomže u toho úplně zapomněli na bezpečnost, čehož si všimli právě diváci, kteří se na toto téma houfně vyjadřují třeba i na Twitteru. Jeden z diváků psal, že je stavební inženýr a ten díl ani nemohl dokoukat. Produkce totiž ani jednomu nezajistila dostatečnou ochranu před případným zasypáním. Tento konkrétní člověk pak psal, že mu to připomnělo nedávnou nehodu jeho kolegy, kterého takto nejištěný výkop zasypal. Kromě toho se ozvali tací, kteří jsou rozhořčeni nad tím, že za takovou blbost, jako je kopání nebezpečné díry, musí platit poplatky televizní stanici.

Foto: The Construction Index

Na nebezpečnou situaci při závodě v kopání jámy upozornil server The Construction Index

Co to tedy o pořadu, respektive o samotné BBC vypovídá? Že se hrubě přepočítala. Clarkson, Hammond a May, navzdory tvrzení vedení televize, jsou opravdu nenahraditelní. Alespoň pro Top Gear. Nahradit ty tři páprdy s velmi osobitým stylem britského humoru prostě není snadné. A vymyslet obsah pořadu tak, aby byl aspoň trochu podobný tomu, který vymýšlel Clarkson, není vůbec snadné. Diváci byli na osobitý styl Jezzy zvyklí a změny, které přinesla výměna moderátorů, jim prostě nesedly. A vypadá to, že už se to nezmění, a tak se možná dříve nebo později dočkáme konce jedné legendární show. Škoda, ale budiž to ponaučením pro BBC a možná i ostatní televize, weby nebo rádia. O ty velké hvězdy je lepší se starat, než je vyhazovat a otevírat jim tak dveře u konkurence.

Reklama