Hlavní obsah

Tesla Model 3 jako ojetina: Příjemně překvapí dynamikou, pár věcí ale naopak hodně zklame

Foto: Petr Jeřábek

Tesla Model 3 je základem nabídky americké Tesly, výkony odpovídá nejostřejším evropským sedanům střední třídy, ale v reálu tu o žádný sporťák na steroidech nejde.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejde mi to úplně na jazyk, ale sportovní sedany jsou už dnes někde jinde, než to bývalo v devadesátých letech u BMW. Trojkový bavorák byl vždycky nekorunovaným králem, pod kapotou brumlal sametově hladký řadový šestiválec a jízdní vlastnosti byly vytříbené, jízda měla jiskru. A dnes zažívám něco podobného, jen se z Mnichova přesouvám do Kalifornie, do firmy, kterou vede velký snílek a techniku vyvíjejí ajťáci.

Článek

Tesla mne opravdu překvapila. Možná to také bylo tím, že jsem nic moc pozitivního nečekal, ačkoli jsem se na celý týden strávený se zánovní Teslou 3, které nyní začínají nabízet i áčka v rámci programu ročních vozů – Mototechna, těšil. Svět se mění a musíme se umět rychle přizpůsobovat. V áčkách už dokonce prodali více než deset zánovních Tesel Model 3 a zájem dle obchodníků této firmy viditelně roste.

Ono není v podstatě ani divu. Tesla sama své ceny dokázala v průběhu posledních let docela dost redukovat, zatímco ostatní výrobci jen zdražovali. Roční nebo maximálně dvouletý vůz Tesla 3 s nájezdem do dvaceti tisíc kilometrů dneska pořídíte spolehlivě do jednoho milionu korun s DPH, a to už je teritorium, kde vizionářská Tesla leze přímo do zelí evropským stálicím, jakými jsou obdobné roční vozy Audi A4 nebo právě zmíněný trojkový bavorák. Tesla zkrátka není dražší, a tak o ní začínají uvažovat nejen fanoušci elektromobility či moderních technologií.

Jízdní vlastnosti na jedničku

Hned první den jsem Teslu zajel zvážit na nákladní váhu s rozlišením 10 kg. Ukázala hodnotu 1 850 kg bez řidiče, a to jsem vzadu ještě vezl dětskou sedačku, která odhadem dobrých deset kilogramů přidává. Je to nižší údaj než udávaný výrobcem a mě to číslo vlastně velmi potěšilo. Zatímco loni testované BMW i4 M50 vážilo bohužel 2,3 tuny. Tesla je vedle něj opravdový střízlík.

Foto: Petr Jeřábek

Model 3 mi sloužil jeden celý týden a používal jsem jej nejen k výletu, ale na všechno. Legrační, že všechno to drtivé pružné zrychlení, které pod pedálem pravé nohy mám, je v Tesle tak nějak mimochodem … auto zvenčí vůbec nekřičí, že je tak moc rychlé.

První plně elektrický emkový bavorák se mi loni částečně líbil, ale neustále mne frustrovalo, jak těžkopádně působí při dynamickém průjezdu sledu zatáček. Ta hmotnost výrazně přes dvě tuny byla hrozně znát, zejména při brzdění před zatáčkami. Tesla je proti němu opravdu lehká váha. Udělala na mne dojem, přestože jsem dříve na Tesly a jejich jízdní vlastnosti četl často hlavně kritiku. Automobilka se s každým rokem vývojově rapidně zlepšuje.

První pozitivní věc, kterou Tesla vychytala správně, je konstrukce zavěšení kol. Vpředu jsou dvojité lichoběžníky, vzadu kinematicky povedený víceprvkový závěs. Všechna kola se drží celou svou plochou silnice, a tak má Tesla i výbornou trakci a zejména schopnost rychle projíždět zatáčkami, aniž by musela obouvat nějaká zbytečně široká kola. Model 3 jezdí běžně na osmnáctipalcových kolech a pneu Michelin Pilot Sport 4 o rozměru 235/45 R18 na obou nápravách.

Foto: Petr Jeřábek

Interiér je zvláštní místo. Až na některé použité materiály vypadá hodnotně, byť tedy extrémně stroze, ovládat však všechny funkce auta přes tablet rozhodně dobrý nápad není.

Další příjemné překvapení je řízení. Testovaný automobil bohužel neměl v příplatkové výbavě aktivovaný autopilot, takže tuhle vychytávku jsem si vyzkoušet nemohl. Ale v reálu ani nevím, jestli bych chtěl zkusit nechat Teslu řídit samotnou, protože za volantem mě to docela bavilo. Řízení má tři možnosti nastavení a v režimu sport je tak nějak přirozeně tuhé, sice bez zvláštního citu, ale působilo celkem intuitivně. Čím více okreskových kilometrů a zatáček jsem s autem projel, tím mi to s ním šlo plynuleji, rychleji a měl jsem z řízení postupně větší a větší radost.

Auto se řídí samozřejmě zvláštně a jinak než běžné vozy. Zvyknete si ale rychle. První odlišností je absence zvuku motoru, to je snad i zbytečné psát. Celé auto se ovládá jedním pedálem, jen tu a tam si pomůžete auto přibrzdit i brzdou, to ovšem jen při snaze o ostřejší okreskovou jízdu. Sladění přechodu mezi fyzickou brzdou a rekuperací není úplně perfektní, ale to jsem nezažil zatím v žádném elektroautě.

Ale vlastně to ani moc nevadí, protože na systém řízení jedním pedálem si zvyknete velmi rychle. Plyn funguje zkrátka oběma směry, naučíte se ho pomaloučku a pozvolna ubírat a tím si řídit úroveň rekuperace. Když plyn uberete náhle, auto razantně zpomaluje, v podstatě jako byste mírně brzdili. Zjistil jsem, že je to dobrá vlastnost, auto se pak ovládá při běžných jízdách čistě jen jednopedálově (rekuperace funguje až do úplného zastavení Tesly) a brzdu používáte fakt jen při dynamickém svezení, kdy je po mohutnější akceleraci potřeba skutečně důrazněji brzdit.

Forsáž si zaplatíte online

Nejsilnější zbraní Tesly byla vždycky omamná akcelerace, kdy vás auto skutečně zarazí do opěradla sedačky a vy zrychlujete jako dopravní letadlo při vzletu. Je to zábava, speciálně v zrcátku pozorovat vaši ratolest na zadní dětské sedačce, jak je přitisknutá zády do opěradla a nemůže se ani pohnout. Předjíždění je samozřejmě úplná hračka, jakmile si na tento typ síly zvyknete. Už se přestávám divit, že se někomu vlastně ani nechce přestupovat zpět do aut se spalovacími motory, protože ta běžná nemají proti výkonným elektromotorům Tesly vůbec žádnou šanci.

Zrychlení z nuly na sto je standardně za čtyři a půl vteřiny a abyste to té Tesle natřeli, budete potřebovat opravdu nějaký osmiválcový supersedan a i ten se proti ní velmi zapotí. Tím, že je výkon a točivý moment k dispozici ihned, není tu žádné řazení, žádná prodleva nebo cokoli, co by výkon ubíralo, zkrátka není lehké Teslu v pružném zrychlení čímkoli porazit.

Foto: Petr Jeřábek

Zajímavý detail je design vnějších klik, jsou do karoserie zapuštěné, otevírání však funguje dost neprakticky, musíte širší část zamáčknout dovnitř, chytit tu delší a tahem otevřít. Jistě by to šlo i jednodušeji.

A to si můžete klidně za dva tisíce dolarů dokoupit ještě softwarové navýšení výkonu, Tesla vám ho přehraje po zaplacení částky online a pak už bude plná akcelerace natolik absurdní, že brzy navštívíte chiropraktika s namoženou krční páteří. Za mě je standardní výkon verze se dvěma motory čili pohonem obou náprav naprosto dostatečný, intenzivnější zrychlení skutečně nepotřebujete, spolujezdci se budou stejně při plné akceleraci buď smát radostí, nebo bát o život.

O co impozantnější jsou výkony Tesly, o to zajímavější je spotřeba energie. Celý týdenní Testy (zhruba 700 km) jsem najezdil s průměrnou spotřebou 16,7 kWh / 100 km, a to bylo o dobrých 30 % níž, než když jsem měl loni půjčený elektrický bavorák i4 M50. Ten měl zrychlení snad ještě o kapku intenzivnější, ale při využívání potenciálu „žral“ jak nezavřený, zatímco s Teslou jsem se při rychlém průjezdu zatáčkami na okreskách nikdy nedostal přes 30 kWh / 100 km. Kdybych se vysloveně snažil jet na spotřebu, nebyl by zásadní problém udržet se při delší trase někde mezi 13 až 14 kWh / 100 km, a to je fantastický výsledek. Reálný dojezd byl i při mé průměrné spotřebě lehce přes 500 km na „nádrž“, tedy na využitelnou kapacitu baterie. Je jasné, že bych už dokázal s Teslou fungovat tak, že budu drtivou většinu času dobíjet jen doma a na cestách hledat dobíjení minimálně.

Pár věcí na Tesle i vyloženě zklame

Abych vše jen přehnaně nechválil, pořád je na Tesle Model 3 pár věcí, které mi nevyhovují. Prvním problémem je dotykový displej, jehož prostřednictvím ovládáte vlastně všechny funkce auta. Fyzické tlačítko máte snad vážně jen na varovné blinkry, protože je ze zákona povinné. Zvykl jsem si, ale chvilku to trvalo a pořád si nemyslím, že je dobrý nápad zobrazovat zásadní údaje o jízdě (třeba rychlost) jen v rohu dotykového displeje a ještě navíc v poměrně malém fontu zobrazení. Myslím si, že i Tesla by přece jen měla mít nějakou, třeba i svébytně futuristickou, ale víceméně klasickou přístrojovou desku, kde jsou základní údaje zobrazované před očima řidiče, aby je nemusel hledat někde na velkém tabletu uprostřed.

Další věcí je design a zejména materiály v interiéru. Auto má takový minimalistický, až chladný odosobněný styl. Kamarád, kterého jsem svezl, říkal, že si připadá jako v nějaké kuchyni od severského designera. Mně by osobně ten jednoduchý styl nevadil, ozdobná lišta ze světlého dřeva je dokonce velice pěkná, ale kde Tesla měla investovat víc, bylo čalounění. Materiál vypadá jako kožený, ale je to na omak i pohled jasná syntetika, v teple se k ní člověk přilepí, což skutečně není vůbec příjemné. Chápu, že peníze tu stál hlavně vývoj pohonu a softwarová infrastruktura, ale je velká škoda, že Tesla alespoň nenabízí hodnotnější materiály za příplatek. Interiér můžete mít totiž buď v černém provedení jako na obrázku, nebo ve vyloženě bílém, které sice vypadá zajímavě, ale bude hodně nepraktické.

Velkoplošné panoramatické okno sice chrání před UV zářením a je příjemně tónované, ale do auta propouští teplo a v parném letním dni bude nástup do Tesly vyhřáté venku na slunci velké utrpení. Kdyby byla sedadla alespoň větraná a klimatizovaná…

Když mou týdenní zkušenost s rok starým automobilem Tesla 3 Dual Motor shrnu, převládají pozitiva. Auta ročníků 2021 či 2022 dnes seženete s minimálním nájezdem už pod částku jeden milion korun a záruka vám bude platit ještě další čtyři roky. Za tuhle cenu je levnější model Tesly tím pádem plně konkurenceschopný a proti podobně drahým konvenčním autům nabídne dramaticky lepší dynamiku, a dokonce si troufám tvrdit, i zajímavější jízdní vlastnosti. Zklame naopak laciným interiérem, což ovšem půjde vyřešit buď instalací aftermarketových potahů, nebo si sedadla necháte klidně i kompletně na zakázku přečalounit, když takovou investici vyhodnotíte jako smysluplnou.

Tesla Model 3 Dual Motor Long Range (2021)
MotorAsynchronní elektromotor vpředu, synchronní elektromotor vzadu
Výkon322 kW (441 koní)
Točivý moment493 Nm
Převodovka a pohon kolredukovaný převod, pohon všech kol
Rozvor náprav2 875 mm
Rozměry4 694 mm x 1 849 mm x 1 443 mm
Hmotnost (naměřená)1 830 kg
Kapacita baterie80,5 kWh
Zrychlení 0-100 km/h4,4 sekund
Maximální rychlost233 km/h
Spotřeba energie16,7 kWh / 100 km
Cena konkrétního vozu990 000 kč (vč. DPH) záruka do 2025

Reklama

Načítám