Hlavní obsah

Dnes máte poslední šanci koupit levnější dálniční známky. Zpozornět by měli i řidiči plug-in hybridů

Foto: ŘSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na konci února se poprvé po letech mění cena roční dálniční známky, upravují se ceny ostatních a zavádí se jednodenní dálniční známka. Dnes tak máte poslední šanci ušetřit osm stovek za roční vinětu, přičemž pozor, jedna velká výhoda končí řidičům většiny plug-in hybridů!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Datum 29. února nevidíme v kalendářích každý rok, nicméně tento den v kombinaci s letošním rokem 2024 znamená pro motoristy jediné – podstatnou změnu v cenách elektronických dálničních známek.

Zejména roční viněta, která po více než dekádu stála krásných 1 500 Kč, od zítra zdražuje na 2 300 Kč! Tedy nárůst o osm stovek. Zlevní naopak měsíční o 10 Kč na 430 Kč, potažmo i desetidenní o 40 Kč na částku 270 Kč.

Zavádí se jednodenní dálniční známka, která ovšem neplatí 24 hodin, ale končí v daný den zakoupení/aktivace o půlnoci. Navíc není zase tak výhodná, neb stojí 200 Kč, což je výpočetní cenový model zavedený EU.

Stále platí, že přibližně 50% sleva z cen všech známek bude nadále platit pro auta na biometan nebo zemní plyn (CNG, LNG) i v kombinaci s jiným palivem. Toto se netýká aut na LPG!

Foto: Dacia

Auta na LPG (zkapalněný ropný plyn) slevu nemají a ani nadále mít nebudou.

Teď velký pozor, od 1. března za dálnice musí platit i plug-in hybridy s emisemi CO2 do 50 g na km, které až dosud jezdily po českých dálnicích bezplatně. Dobrou zprávou pro řidiče PHEV nicméně je, že budou platit prakticky čtvrtinovou cenu oproti standardnímu ceníku. Konkrétně roční tiket vyjde na 570 Kč, měsíční na 100 Kč, desetidenní na 60 Kč a jednodenní na 50 Kč.

České dálnice zdarma budou mít nadále motorky, historická vozidla na veteránských značkách, vozy přepravující zdravotně postižené osoby, přívěsy a elektromobily i auta na vodík – s EL značkou automaticky, bez ní po podání žádosti o osvobození.

Foto: edalnice.cz

Ceník dálničních známek platný od 1. března 2024. V levém horním rohu jsou poté dosavadní ceny.

Připomínáme, že si známku můžete koupit už dnes a její počátek platnosti odložit až o 30 dní. Do toho nevadí, máte-li na jednom vozidle aktivní jinou dálniční známku, protože se elektronické viněty mohou překrývat.

Dálniční známky doporučujeme koupit online na oficiálním portálu edalnice.cz, kde mimochodem najdete i rozcestník (ZDE) pro další středoevropské země. Totiž nejen u nás, ale i v zahraničí se vyrojilo spoustu překupníků, kteří si ceny nadsazují.

Jste-li na cestách bez přístupu na internet nebo žijete tzv. offline, využijte oficiálních kiosků umístěných na vybraných místech (seznam ZDE) nebo zajděte na pobočky České pošty či na čerpačky EuroOil. Opět nemusíte čekat fronty u různých překupníků a platit zbytečně víc, neb výše vypsaná místa jsou ta oficiální. Tak dobrý dolet všem!

Reklama

Načítám