Hlavní obsah

Nebezpečné nákupáky: Před Vánoci se tady výrazně víc bourá. Řidiči zapomínají na jedno důležité pravidlo

Foto: Jakub Misík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres, spěch, myšlenky, emoce… To vše nás během řízení rozptyluje, což platí zejména o svátcích klidu a míru – Vánocích. V tomto období se plní rovněž parkoviště obchodních domů, kde se také často bourá. Roztěkaní řidiči totiž zapomínají na základní pravidlo pravé ruky. Kde si tedy dát největší pozor?

Článek

Já sním o Vánocích, bílých… Ano, sněme dál, protože ani letos nás bílé Vánoce podle meteorologů nečekají. Naopak se můžeme připravit na tradiční shon a narvaná parkoviště u obchodních domů, kde roste riziko bouraček. Portál nehod dal dohromady data, která nákupní centra jsou na tom s nehodovostí nejhůře.

Na vrcholu se pochopitelně umístila Praha, kde se nejvíc bourá v okolí nákupáku OC Westfield Chodov, tady se za poslední dva roky stalo 80 nehod s výší škody okolo 3,39 milionu korun. Další místo má OC Nový Smíchov na Andělu, kde se ve sledovaném období stalo 62 nehod se škodou 3,99 milionu korun.

O svoji pozici se přihlásil též HomePark Zličín (Ikea, Tesco aj.) se 70 nehodami o celkové výši škod 3,62 milionu. Nutno zmínit, že čtvrtina těchto bouraček u jmenovaných případů byla právě v období Vánoc.

V Ostravě si dejte pozor v Avion Shopping Parku, kde je mj. Ikea a další obchody. V blízkosti centra je taktéž tranzitní komunikace Rudná, která vede na dálnici D1. Za dva roky se zde stalo téměř 70 nehod se škodou 2,37 milionu korun. A podstatná část opět kolem Vánoc.

Foto: Jakub Misík

Parkoviště obchodních center jsou v předvánočním období místem častých dopravních nehod.

Ústí nad Labem se ve statistikách problémových míst objevuje často, ať už ve spojení s bezpečností chodců nebo třeba cyklistů. Přímo ve středu města je OC Forum, kde se v posledních dvou letech událo 40 bouraček s výší škody 1,12 milionu korun.

„Navíc tato oblast Ústí nad Labem je obecně jedním z rizikových míst s vysokou pravděpodobností vzniku dopravních nehod v rámci celé České republiky – bez ohledu na období roku,“ upozorňuje Marek Sibal, datový analytik Portálu nehod.

Foto: Jakub Misík

Nejčastější příčinou nehod u obchoďáků je nedání přednosti zprava.

Za pozornost stojí také Karlovy Vary, kde se často bourá u obchodního domu Fontána, který leží v blízkosti dálnice D6. Za dva roky se tu stalo 26 nehod se škodou 709 000 Kč. Na druhém konci republiky, ve Zlíně, jsou na tom podobně. V okolí tamního obchoďáku Čepkov se za uplynulých 24 měsíců událo 36 kolizí za celkem 700 000 Kč.

Naprosto nejčastější příčinou těchto nehod je nedání přednosti vozidlům přijíždějícím zprava, na což řada řidičů prostě zapomíná. Jen málokterý obchoďák má parkoviště poseté značkami (čest výjimce Ikea Černý Most), ovšem když už ano, tak to na místě vypadá jako na dopravním hřišti. Pamatujte proto, že není-li na parkingu značení, musíte dát přednost těm vozidlům, která přijíždí na křížení z vašeho pohledu z pravé strany.

Foto: Jakub Misík

Jakmile na parkovišti chybí značení, platí zde pravidlo pravé ruky.

Další radou je dát pozor na počasí, popřípadě na sníh i námrazu. Na ledu je manipulativní rychlost auta okolo 10 km/h, při rychlejší jízdě (zatáčení) už hrozí smyk. A pochopitelně čím nižší adheze pneumatik, tím delší brzdná dráha.

Nakonec se pokuste nechat emoce, přemýšlení a stresy stranou. Tyhle faktory za volant nepatří a zbytečně vás rozptylují. Tak hezké svátky a bacha zprava!

Načítám