Hlavní obsah

Zapomeňte na gumicuky a špičkou dozadu! Jak správně převážet vánoční stromek a za co hrozí pokuta

Foto: Shutterstock/ Gabor Tinz

A je to tady, Vánoce se blíží plnou rychlostí. Ale než sníte kapra s bramborovým salátem, zajíte ho kupou cukroví a vrhnete se na rozbalování dárků pod ozdobeným stromečkem, musíte udělat jednu důležitou věc – bezpečně dovézt stromek od prodejce až domů. Což není tak snadné, jak to vypadá.

Článek

Převoz stromku můžete uskutečnit mnoha různými způsoby, ale řada z nich je velice nevhodná – ať už z praktických, nebo bezpečnostních důvodů. Správný způsob převozu stromku jsme si proto nechali doporučit od expertů na bezpečnou jízdu z mosteckého autodromu. „Důležité je správně stromeček uložit do kabiny nebo na střešní nosiče. Ledabyle připevněný stromek se totiž může při případném nárazu zachovat jako nebezpečná střela a ohrozit osoby v blízkém okolí,“ upozorňoval před časem, když tento článek poprvé vyšel, instruktor bezpečné jízdy Marek Kohoutek.

Jak nepřevážet vánoční stromek

Na rovinu, pohodit stromek volně do kufru je to nejhorší, co můžete udělat. A nemyslíme jen to, že budete mít interiér plný jehličí. Daleko větší problém je, že se při každém zatočení nebo brzdění bude nekontrolovaně převalovat po kabině, takže vám snadno může poškodit auto, případně vás i zranit. A nedejbože, abyste havarovali – pak se těžký stromek změní v obrovský projektil letící vaším směrem. To vážně nechcete.

Foto: Autodrom Most

Když stromek volně pohodíte v kabině, koledujete si o průšvih. V lepším případě si poškodíte interiér, v případě nehody vám může ošklivě ublížit.

Nepoužívat elastické popruhy

Stejně tak nemůžeme doporučit klasické gumicuky (ani uvnitř, ani na střešních nosičích), protože nedokážou v kritické situaci udržet těžký stromek na místě. „Jak zjistil test německého autoklubu ADAC, gumové napínací šňůry stromek na střeše auta při havárii ani při kritickém vyhýbacím manévru neudrží,“ říkal expert na bezpečnost Kohoutek.

Foto: Autodrom Most

Místo nebezpečně pružných gumicuků použijte pevnější látkové upínací pásy.

Jak na převoz vánočního stromku

  • Mějte stromek zabalený do stahovací sítě.
  • Je čistě na vás, zda budete stromek převážet na střešních nosičích nebo v kabině.
  • VŽDY použijte textilní upínací pásy a pevně stromek připoutejte na místo, aby se nemohl ani hnout.
  • Na střechu ho upevňujte špičkou dozadu, jinak proudící vzduch za jízdy poškodí větve. Při kurtování nezapomeňte, že mu musíte zabránit v pohybu nejen do stran, ale i vpřed či vzad. Rozhodně nepoužívejte elastické popruhy: „Při crash testu ADAC gumové napínáky přetížení nárazu nevydržely, praskly. Strom tak vyletěl ze střechy a stal se životu nebezpečným projektilem,“ popsal expert.
Foto: Autodrom Most

Na střechu vždy špičkou dozadu a velmi pevně přikurtovat.

  • Při převozu v kabině ho ideálně položte na igelit/deku (abyste udrželi interiér čistý), v pohybu mu zabrání bezpečnostní pás nebo zvednuté opěráky či sedáky sedadla vedle. „Pro ochranu sedadel a kvůli lepšímu rozložení hmotnosti při případném nárazu je vhodné vložit mezi přední sedadlo a stromek například dřevěnou desku,“ radí dále instruktor.
Foto: Autodrom Most

Stromek upoutejte i v kabině a ideálně kmen zapřete ve směru jízdy o pevnou desku.

  • Pokud je strom vyšší a přesáhne obrys karoserie nebo vyčnívá ven z kufru, je třeba řídit se při jeho převozu silničním zákonem. Přesahuje-li náklad vozidlo o více než metr vpředu či vzadu, nebo z boku o více než 400 milimetrů, musí být přečnívající konec opatřený červeným praporkem o rozměrech nejméně 300 × 300 milimetrů, za snížené viditelnosti vpředu neoslňujícím bílým světlem a bílou odrazkou a vzadu červeným světlem a červenou odrazkou.
Foto: Autodrom Most

Za nesprávný převoz stromku vám hrozí tučná pokuta.

Mějte na paměti, že za špatně převážený vánoční stromek hrozí řidiči pokuta až do výše 2 000 Kč. Především ale dbejte na vlastní bezpečnost i bezpečnost ostatních účastníků provozu. Buďte opatrní a hodně štěstí!

Reklama

Načítám