Hlavní obsah

Dejte dobrý pozor na to, jak převážíte vánoční strom

Foto: Shutterstock

Převoz vánočního stromu má svá pravidla

Myslíte si, že převážet vánoční stromeček je jednoduché, že na tom nic není? Moc se pletete. Ukážeme vám, že špatně upevněný vánoční strom se při nehodě mění takřka v projektil, který může být velmi nebezpečný. Myslete na to, až letos povezete svou vysněnou jedličku nebo ten krásný smrček domů za rodinou.

Článek

Už příští čtvrtek budeme všichni sedět pod stromečkem a rozbalovat vánoční dárky. Ještě před tím nás ale s tím stromečkem čeká cesta domů. Ti, kteří kupují jen malý strom, který se bezpečně vejde do kufru auta, jsou ve výhodě. Nemusí totiž nějak výrazně řešit jeho přepravu na střeše. S tím je spojeno mnoho problémů a také povinností. O tom, že strom musí být řádně připevněn, protože jinak riskujete pokutu, už jsme vám říkali.

Ale víme, že po silnicích jezdí mnoho těch, na které hrozba pokutou nezabírá. Myslíme si, že zabrat by na ně ale mohlo následující video. Na svědomí ho má Allianz centrum pro technologie (AZT), které se rozhodlo ukázat, co se stane s vánočním stromem přepravovaným na střeše auta bez správného jištění.

A není to hezká podívaná. V nárazových testech simulovalo AZT srážku vozidla, jež jede rychlostí 50 km/h, s pevnou překážkou. Pokud je strom pouze připevněn pružným lanem s háky na obou koncích, není tak ukotven dostatečně bezpečně. V případě srážky vyletí přes střechu dopředu, což ohrožuje nejen cestující v autě, ale i další účastníky provozu.

„Nejlepším způsobem zajištění stromu na střešním nosiči je lanový popruh z nepružného materiálu s ráčnou, který se připevní kolem kmene a zároveň na spojnice nosiče. Popruhem také musí být přivázána horní část stromu, aby se zabránilo jeho klouzání do stran,“ říká analytička AZT Melanie Kreutner.

A my musíme souhlasit. Z videa je patrné, že strom z auta letí vysokou rychlostí a jeho kmen je zatraceně tvrdý. Stejně tomu je i během přepravy velkého stromu uvnitř auta. Vždy ho raději důkladně připevněte, ať vás a vaši posádku v případě nehody nijak neohrozí.

Reklama

Načítám