Hlavní obsah

Zákaz vjezdu ručních vozíků, Migrace sysla… I tyto dopravní značky najdete v Česku. Některé jsou staré a bizarní, jiné vůbec neplatí

Foto: Shutterstock / Esin Deniz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivou většinu dopravních značek určitě velmi dobře znáte, ani u těch méně častých není náročné odvodit, o čem řidiče informují nebo varují. Občas ale můžete v České republice narazit na značení, které vás může zmást nebo překvapit. Tady je pět z nich.

Článek

Ještě než se vrhneme na netradiční dopravní značení, připomeňme, že jejich výčet se příští rok rozroste o několik přírůstků. Jedním z nejzajímavějších je určitě značka informující o parkovišti P+D. Kombinace těchto dvou písmen je pro našince novinkou a znamená Park and Drive, tedy místo, kde zaparkujete a do centra města pokračujete coby spolujezdec v jiném voze. Ale dost bylo budoucnosti, pojďme mrknout na současnost. No… v některých případech vlastně spíš minulost.

Zákaz vjezdu ručních vozíků

Když narazíte na tuto značku, nesmíte pokračovat, tlačíte-li ruční vozík o celkové šířce větší než 600 milimetrů. Předchůdce této značky se u našich cest prvně objevil v roce 1938, současnou podobu má od roku 1976. Asi vás nepřekvapí, že je vzácná a v Česku se jich už nachází jen pár.

Foto: Ministerstvo dopravy

Zákaz vjezdu ručních vozíků (B 10).

Pohyblivý most

Tato značka je naopak relativně čerstvým přírůstkem. Značení informující o pohyblivém mostě se u nás objevilo roku 2009, první pohyblivý most byl v Českém Vrbném na Českobudějovicku otevřen o rok později. Ač jde o mladou značku, stihla už projít drobnou úpravou – modré vlny symbolizující vodu nahradila černá barva.

Foto: Ministerstvo dopravy

Pohyblivý most (A 33).

Pozor, žába!

Dopravní značení informující o častém výskytu zvěře je tu s námi již od roku 1961 a zpravidla se na něm vyskytuje srnka ve skoku. V roce 2016 však došlo k úpravě pravidel, což umožňuje nahradit srnu jiným symbolem volně žijícího živočicha. Třeba žáby, takových značek se prý v Česku nachází přes 400 kusů.

Foto: Ministerstvo dopravy

Zvěř (A 14). V tomto případě tedy žába.

Silniční kaple

Rovněž značka, již u nás napočítáte na prstech jedné ruky. Ještě nedávno bylo značení informující o silniční kapli v blízkosti dálnice jediné, a to nedaleko Šlovic u Plzně na D5. Značka však může informovat také o kostelu v bezprostřední blízkosti. Jde o raritu, která příští rok oslaví patnáctileté výročí.

Foto: Ministerstvo dopravy

Silniční kaple (IJ 16).

Migrace sysla

Značení s vyobrazeným hlodavcem a dodatkovou tabulkou Migrace sysla je úsměvná perlička na závěr. Nejde totiž o oficiální značení, ale projekt jihomoravských aktivistů, kteří se tímto snažili vybídnout motoristy k opatrnější jízdě a snížení rizika zániku jejich kolonie. Takových značení se objevuje stále více, řidiči však oficiálně neevidovanou značku respektovat nemusejí.

Nenachází se některý z výše zmíněných kousků někde ve vašem okolí? Nebo naopak denně potkáváte jinou nevšední značku? Klidně nám dejte vědět v komentářích. A nezapomeňte, že seznam dopravních značení se od příštího roku rozroste o další přírůstky, tak abyste na cestách nebyli překvapeni!

Reklama

Načítám