Hlavní obsah

Cyklopruh a cyklokoridor nejsou to samé. Přednost cyklistovi dáváte jenom v jednom případě

Foto: Michal Jirák, Bezpecnecesty.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pruh pro cyklisty a koridor pro cyklisty není to samé! Ač se to na pohled nezdá, oboje vodorovné značení si je sice velmi podobné, ovšem význam se trochu liší. Víte čím? Že vás to nemusí zajímat? Kdepak, v jednom případě se zde totiž hraje na přednost v jízdě…

Článek

Pruh pro cyklisty má značkový kód V 14 a jeho definice je dle portálu Bezpecnecesty.cz následující: Vyznačuje pruh nebo stezku pro cyklisty. Šipka současně vyznačuje i stanovený směr jízdy. Šipka a symbol jízdního kola jsou provedeny v bílé barvě. Pruh nebo stezku lze v jejím průběhu rovněž vyznačit barevně odlišeným povrchem, například červenou barvou nebo odlišným provedením povrchu.

Piktogramový koridor pro cyklisty se značí jakožto V 20 a znamená: Vyznačuje prostor a směr jízdy cyklistů a řidiče motorových vozidel upozorňuje, že se nachází na pozemní komunikaci se zvýšeným provozem cyklistů.

Praktický rozdíl nám pak vysvětlí odborník Pavel Greiner z Autoškoly King. „Pruh pro cyklisty (V 14) se většinou maluje tam, kde se vedle sebe vejde cyklopruh i pruh pro auta. Pokud by se řidič auta do svého pruhu náhodou nevešel, může v takovém případě užít i pruh pro cyklisty, ale nesmí ohrozit cyklistu v něm jedoucího.“

Foto: Autoškola King

Pavel Greiner stojí na pomezí cyklopruhu (V 14, červený podklad) a koridoru pro cyklisty (V 20, s šipkami). Pozor, v tomto přechodu má cyklista přednost, ale nesmí ohrozit ostatní.

„Koridor pro cyklisty (V 20) se naopak většinou maluje tam, kde se auto a cyklista nevejdou vedle sebe (není dogma). Koridor tímto cyklisty informuje, kde se mají držet, nicméně i auta v něm smí jezdit. V koridoru pro cyklisty pak neplatí žádná obecná pravidla vztažená ke koridoru, snad mimo ohleduplnosti.“

Pozor, pokud cyklista vyjíždí z cyklopruhu (V 14) do koridoru (V 20), kde se vozovka zužuje, koukněte se v takovém místě vždy do pravého zpětného zrcátka, protože cyklista má v takovém případě přednost, nicméně nesmí vás ohrozit.

Spolu s „Kingem“ jsme pro vás připravili už řadu zajímavých článků na téma silniční bezpečnosti. Mrkněte tak třeba na odbočování v křižovatce, doplňkovou zelenou anebo na projíždění autobusových zastávek. Tak dobrý dolet všem.

Související témata:
Koridor
Načítám