Hlavní obsah

Autobusová zastávka vs. řidič. Někdy se jí musíte vyhnout, jindy naopak musíte zastávkou projet. Děláme v pravidlech pořádek!

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autobusová zastávka je místo, které zajímá leda řidiče těchto vozidel a jejich cestující, i ostatní motoristé by však měli vědět, že jsou případy, kdy skrze zastávku smí, nebo podle předpisů dokonce musí projet. Pak máme ovšem i situace, kdy je to zakázané, také zde však platí výjimky.

Článek

Nejste-li řidiči vozidel kategorie M2 s více než devíti místy k sezení včetně řidiče, patrně autobusovou zastávku registrujete jen jako součást dopravy, ale nijak zvlášť to neprožíváte. Víte ovšem, že jsou situace, kdy zastávkou projet smíte, tedy dle předpisů vlastně musíte?

A pak jsou případy, kdy na místě vyhrazeném pro zastavování autobusů nemáte co dělat, ovšem až na několik výjimek. Pojďte se na tuto problematiku, na kterou jsme se s Pavlem Greinerem z Autoškoly King tentokrát zaměřili, podívat blíže.

Zákon o silničním provozu nám říká, že se při jízdě máme držet u pravého kraje vozovky, přičemž mimo obec jezdíme v pravém pruhu, je-li jízdních pruhů v jednom směru více. Takže v situacích, kdy jedeme v jízdním pruhu a v něm je namalovaná autobusová zastávka na vozovce bez bílé vodicí čáry kolem, tak přes tuto zastávku smíme, ba řečí legislativy dokonce musíme přejet, protože přece jezdíme u pravého kraje pozemní komunikace.

Foto: Jan Majurník

Přes tento typ zastávky přejet smíte, ba dokonce musíte.

Jestliže je ovšem autobusová zastávka ohraničená vodicí čárou, která nám dělá kraj vozovky, tak přes takovou zastávku nejedeme. Vodicí čára může být i přerušovaná, ovšem to je ukazatel pro vjezd a výjezd pro řidiče autobusu, kteří na takové zastávce mají co pohledávat.

Dost často se také můžete setkat s tím, že se za vodicí čarou ohraničenou zastávkou nachází odbočovací či jízdní pruh. Tehdy se do tohoto pruhu řadíte až za zastávkou, u čehož se nezapomeňte podívat do pravého zpětného zrcátka a dát směrovku doprava.

Foto: Jan Majurník

Druhý typ zastávky už je lemován vodicí čarou, tu nechte autobusům.

Výjimkou, kdy lze přes ohraničenou autobusovou zastávku přejet, potažmo na obou typech namalovaných zastávek zastavit, je jedině krajní nouze, objíždění překážky, popřípadě na pokyn osoby oprávněné řídit provoz, např. policisty.

Nezapomeňte také na přednosti v jízdě při vyjíždění autobusů ze zastávky v obci. Tato problematika není úplně jednoznačná a detailněji jsme se jí věnovali v TOMTO článku. Tak dobrý dolet všem a kolama dolů!

Reklama

Související témata:
Zastávka
Načítám