Hlavní obsah

Weinsberg CaraLife je obytňák, který nabídne kuchyň, sprchu a teplo domova za rozumné peníze

Foto: Weinsberg

Variabilita, plnohodnotná kuchyňka, sprcha a hezky zařízený interiér? Není problém, řada výrobců si však za komfort nechá tučně zaplatit. S obytňákem Weinsberg CaraLife 630 LQ se však vejdete do jeden a půl milionu, což je na dnešní poměry velmi slušné.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh s obytnými vozy nabízí nepřeberné množství možností – některé jsou luxusní, jiné jsou určené do terénu, některé zvládají dokonce obojí. Potíž je však v tom, že takové kousky nebývají úplně levná záležitost, nabízí se tedy otázka: Dá se ještě sehnat příjemný a hezky zařízený obytňák za slušné peníze? Odpověď by mohla nabídnout německá firma Weinsberg.

Článek

Urazily to ale ty obytné vozy a vestavby pořádnou cestu, že? Ty nejlepší už dnes nabízejí plně vybavenou kuchyň (klidně i s grilem), pořádnou postel s plnohodnotnou matrací, na které se člověk (opravdu) vyspí, a v neposlední řadě jen málokdy chybí nějaká chytře řešená sprcha. Potíž je však v tom, že takoví krasavci nebývají nejlevnější – dá se dnes ještě sehnat opravdu pěkně vybavený obytňák za relativně rozumné peníze?

Uhodit příslovečný hřebíček na hlavičku se dost možná podařilo firmě Weinsberg. Tato německá společnost se může pochlubit dlouhou, více než 45letou tradicí – ve svých začátcích firma používala jako základ Fiat 238, dochované kusy jsou dnes příjemnými retro exempláři.

Firma Weinsberg se drží zavedených tradic, a přestože v jejím repertoáru najdeme různé druhy obytných vozů- od integry přes polointegru až po alkovnu - stále jako základ pro své produkty nejraději používá osvědčené dodávky značky Fiat. V tomto případě jde o model Ducato o délce 6,3 metru, díky němuž vznikl Weinsberg CaraLife 630 LQ.

Foto: Weinsberg

Firma Weinsberg modelu CaraLife přezdívá „pojízdný relaxační salonek“ a při pohledu dovnitř není divu. Interiér je navíc od kabiny vozu oddělen přepážkou.

Novinka určená pro rok 2024 si vysloužila přezdívku „pojízdný relaxační salonek“, neboť přestože je vůz určen zejména pro aktivní cestovatele, uvnitř panuje pohodová, skoro až domácká atmosféra díky plnohodnotné kuchyňce, takzvaně „tajné“ sprše a příjemnému dřevěnému obložení.

Když člověk vstoupí bočními dveřmi, zaujme na první pohled jeden zásadní rozdíl proti většině konkurence – obytná část je od kabiny dodávky oddělena přepážkou, což vytváří dokonalý pocit izolace od okolního světa. Hned za ní se nachází kuchyňská linka ve tvaru písmene L vybavená dřezem, dvouplotnovým plynovým vařičem, ledničkou se zabudovaným mrazákem, nespočtem úložných prostor a televizí.

Foto: Weinsberg

Součástí chytře řešené kuchyňky je i improvizovaná koupelna s „tajnou“ sprchou. Dřevěné obložení navozuje příjemný pocit tepla a je zároveň praktické.

Pocit, který by se dal asi nejvýstižněji nazvat jako „teplo domova“, pomáhá navodit i příjemné dřevěné obložení na stropě i na stěnách. Není tu však pouze z estetických důvodů – lze jej využít i k uchycení obrazů, květin, věšáků na oblečení nebo, světe div se, dokonce i sprchy.

Její součástí je rychleschnoucí síťovina, která se zavěsí na výše uvedené dřevěné obložení mezi dvě jídelní lavice, pod podlahou se potom nachází sprchová vanička s odtokem. Zbytek „koupelny“ potom najdeme kupodivu v kuchyni – nad dřezem je chytře vyřešená skříňka na toaletní potřeby se zabudovaným zrcadlem, výše zmíněný dřez potom slouží jako klasické umyvadlo. Nechybí ani chemická toaleta ukrytá ve skříňce vlevo od vchodových dveří.

Pokud se zrovna nikdo nesprchuje, může se v jídelní části díky vysouvacímu stolku a dvěma lavicím nasnídat, naobědvat či navečeřet až pět osob. Vedle potom nelze přehlédnout hlavní postel, na které se spolehlivě vyspí dvě osoby, jedno improvizované lůžko pak lze vytvořit po složení výše zmíněných jídelních lavic.

Při posezení venku lze použít výsuvné panely na okraji kuchyňské linky jako odkládací prostory, případně improvizovaný minibar – i lednička s mrazákem je odtud díky svému umístění dobře přístupná.

Model CaraLife má sice postel ukotvenou napevno, dá se však částečně sklopit, díky čemuž může plnit funkci pohodlné pohovky pro odpočinek, čtení nebo sledování 32palcové televize. Pod ní se potom nachází spousta úložného prostoru včetně několika skříněk, které jsou přístupné ze zádi vozu.

V kabině pak zbylo místo pro tři cestující. Vůz je poháněn osvědčeným 2,2l turbodieselem o výkonu 140 koní, který je spřažen s 6stupňovou manuální převodovkou. Weinsberg uvádí cenu 59 990 eur (tedy takřka 1,5 milionu), což není úplně málo, avšak v porovnání s většinou konkurence jde stále o příznivou částku.

Reklama

Související témata:
Interiérový design
Načítám