Hlavní obsah

Volkswagen představil koncept nové Californie. Obytný Multivan přijíždí s revolučním prvkem

Foto: Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen Multivan T7 je sice s námi už od roku 2021, na příjezd jeho obytné verze však stále ještě čekáme. Už to ale nepotrvá dlouho, německá automobilka totiž odhalila koncept, který naznačuje, jak bude nová California vypadat.

Článek

Volkswagen Užitkové vozy si premiéru studie obytné verze Multivanu přichystal na veletrh Caravan Salon, který se koná v německém Düsseldorfu. A zdůrazňuje, že California Concept představuje vůz blízký sériové výrobě.

California Concept vychází z prodloužené verze Multivanu, která na délku měří 5 173 milimetrů. A nechybí jí charakteristický prvek všech generací (první California byla uvedena v roce 1988) - velká výsuvná střecha. Jejím základem je hliníková skořepina, bočnice jsou z třívrstvé tkaniny. Všimněte si také velkých oken po stranách.

Napájení a osvětlení ve výsuvné střeše zajišťují zásuvky USB-C a LED světla, Volkswagen dále vyzdvihuje střešní lůžko s pružinovými matracemi.

Prvkem, který vidíme u Californie poprvé, jsou posuvné dveře na obou stranách. V minulosti měly všechny Californie vycházející z řady Transporter kuchyňský prostor sahající až k B-sloupku na levé straně a posuvné dveře na pravé straně.

Tyto dveře byly hlavní vstupem – jak při každodenním používání, tak při kempování. Skládací stůl a markýza byly proto vždy instalovány rovněž na pravé straně vozu. U Californie Concept díky přidání druhých posuvných dveří na straně řidiče a jinak řešenému kuchyňskému koutu, který je nyní umístěn dále vzadu ve voze (stejně jako ve větším modelu Grand California), lze při kempování otevřít levou stranu automobilu.

A vzhledem k tomu, že studie je vybavena markýzou se sklopným ramenem na levé straně a sluneční plachtou na pravé straně, mohou být obě strany vozu chráněny před sluncem nebo deštěm. Markýza je rovněž vybavena integrovanou klikou, která je uložena v krytu markýzy.

Třízónová koncepce

Volkswagen v souvislosti s konceptem prezentuje takzvanou třízónovou koncepci, která auto a jeho okolí dělí na tři zóny. První se nachází venku na pravé straně - díky posuvným dveřím na straně chodníku (tedy v částech světa, kde se jezdí vpravo) je tato zóna věnována nakládání a vykládání, v kempu se pak tento prostor díky sluneční plachtě promění v otevřený stan.

Foto: Volkswagen

Přední sedačky Volkswagenu California Concept můžete otočit proti směru jízdy.

Druhou zónu najdeme uvnitř. Za výškově nastavitelnými předními sedadly, která lze otočit o 180 stupňů, je při každodenní jízdě celý interiér vozu k dispozici cestujícím a nabízí flexibilitu modelu Multivan. Proti současné Californii je vybaven samostatnými sedadly, jež jsou lehká a vyjímatelná. Díky tomu půjde uvnitř přepravovat větší náklad nebo různé sportovní vybavení.

Při obytném použití je možné prostor pro sezení rychle přeměnit na rovnou plochu pro odpočinek. Pevná zadní lavice z Californie 6.1 tak v Californii Concept uvolňuje místo variabilním samostatným zadním sedadlům s funkcí lůžka. Sedadla jsou čalouněna látkou v designu Mélange.

A třetí zóna je zase venku, tentokrát ale na levé straně, na straně řidiče. Díky už zmíněným posuvným dveřím, nové koncepci kuchyňské linky a markýze vzniká na levé straně vozu nová venkovní zóna.

Pro každodenní jízdu poskytují druhé posuvné dveře další místo pro nastupování a vystupování a další možnost k nakládání vozu. Při kempování však navíc vytváří oddělený prostor pro vaření a stolování pod markýzou.

Foto: Volkswagen

Nově uspořádaná kuchyňka.

Kuchyň – včetně dřezu, posuvné indukční varné desky a chladničky – je nyní přístupná i zvenčí. Kromě indukční varné desky pracující s napětím 230 V je k dispozici také integrovaný plynový vařič známý z předchozích generací vozu. Na vnější straně kuchyně najdeme 230V zásuvku, šuplíky v kuchyni jsou přístupné zvenku i zevnitř. Další zajímavostí je kompaktní gril, který je uložen v kuchyňské skříňce a lze jej vyndat ven.

Produkční verze dorazí v roce 2024

Volkswagen se při vývoji nové Californie samozřejmě zaměřil také na nabídku úložných prostor. Pod předními otočnými sedadly se ukrývají zásuvky, další úložný prostor nabízejí také jednotlivá sedadla vzadu, místo najdeme i za sedadly řidiče a spolujezdce. Automobilka zmiňuje, že se hodí například k uložení vyjímatelné suché kompostovací toalety. Nechybějí kuchyňské skříňky a úložný prostor pod postelí.

Důležité je také řešení ovládání obytných a kempingových prvků. Výsuvný mechanismus střechy je ovládán pomocí vertikálního multifunkčního tabletu na skříňce u C-sloupku, všechny funkce důležité pro kempování lze ovládat na dotykovém displeji. Kromě výsuvné střechy zahrnuje informace o hladině čerstvé a odpadní vody, funkce osvětlení interiéru včetně podsvícení, stav napájení, chladničky a přídavného topení.

Všechny tyto funkce je však možné ovládat také prostřednictvím aplikace California on Tour v chytrém telefonu nebo v multimediálním systému. Pomocí multimediálního systému je možné zobrazit ukazatel náklonu, který dovoluje vyrovnávání obytného vozu.

Zmíněný tablet lze na kloubovém rameni vyklopit a umístit tak, aby byl dobře viditelný z každé pozice v prostoru pro cestující. Lze jej také otočit o 90 stupňů, takže může posloužit třeba k přehrávání filmů nebo seriálů.

A pohon? Studie California Concept vychází z plug-in hybridního Multivanu, Volkswagen ovšam prozradil, že produkční California bude k dispozici se všemi typy pohonu známými z modelu Multivan. Na trh vůz dorazí v příštím roce.

Líbí se vám řešení s posuvnými dveřmi na obou stranách?
Ano, je to praktický prvek.
87 %
Ne, podle mě je to zbytečnost.
13 %
Celkem hlasovalo 1394 čtenářů.

Reklama

Načítám