Hlavní obsah

Dovolená s obytňákem už (zase) volá a Ford pro ni připravil horkou novinku

Foto: Ford

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ford těsně předběhl Volkswagen a představil svou obytnou novinku Transit Custom Nugget o chlup dřív, než se objevil nový Multivan California. Také ho podle všeho dostane dřív na trh. Ale co všechno vám nabídne?

Článek

Prázdniny končí a s nimi i doba dovolených. Ale místo smutnění můžete rovnou začít plánovat příští rok. Hledat nová místa k objevování, vymýšlet, jak se tam snadno dostat a jak tam pohodlně pobývat. A alespoň s jednou věcí by vám rád pomohl Ford právě představující svou horkou novinku.

Jde o novou generaci obytného vozu Nugget postavenou na všestranné platformě užitkové legendy Transit Custom. S obytnou vestavbou pomohli odborníci z Westfalie a společně přišli s mnoha úpravami a inovacemi, které výrazně zvýšily úroveň kvality i ergonomie.

Oblíbené „zónové“ uspořádání s oddělenou spací, obytnou a kuchyňskou částí umožňuje, aby se i při rozložení dvou dvoulůžkových postelí lidé mohli pohodlně pohybovat po kabině, vařit nebo nastupovat a vystupovat z vozidla, aniž by si navzájem překáželi.

Foto: Ford

Uveze a pohodlně usadí pět lidí, všechna sedadla mohou být navíc vyhřívaná.

Sedací část obytného vozu s třímístnou lavicí (nově s možností vyhřívání) se po zastavení rychle změní v jídelní kout, stačí nainstalovat stolek a otočit „kapitánská křesla“ řidiče a spolujezdce (také vyhřívaná). Pro větší pohodlí cestujících na zadní lavici jsou ve standardu nové reproduktory a USB-C konektory.

Kuchyň je uspořádaná do tvaru písmene L a najdete tu novou zásuvkovou chladničku (konečně se do ní vejdou lahve na výšku), integrovanou varnou desku s dřezem s tekoucí teplou vodou a hlavně o 20 % víc prostoru na pracovní desce. Další životní prostor v kuchyni (tentokrát nad hlavou) vytváří výklopná část matrace horního lůžka, zadní lavice se pohybuje na kolejnicích a má nové ovládací prvky, aby manipulace byla co nejjednodušší.

Foto: Ford

V kuchyni najdete vše potřebné včetně dostatku pracovního prostoru.

Novým standardem je také zadní vývod pro teplou/studenou sprchu a na přání můžete mít stan upevnitelný na zadní dveře. Výklopná střecha nově využívá samoskládací tkaninu pro snadnější skládání, k dispozici jsou i integrovaná úložná místa pro kempingový stolek a křesílka a místo zatemňovacích závěsů jsou tu praktičtější rolety.

Všechny funkce obytné části máte pod kontrolou prostřednictvím nové 7palcové dotykové obrazovky, která usnadňuje ovládání vytápění a osvětlení (nově LED s možností měnitelných barev) stejně jako kontrolu hladiny vody a stavu baterie. Novou volbou je sklonoměr zjednodušující ustavení auta do roviny na nerovném povrchu. Vše můžete ovládat ale i dálkově prostřednictvím bluetooth připojení chytrého mobilu s nainstalovanou příslušnou aplikací.

Foto: Ford

Všechny funkce můžete pohodlně ovládat na dotykovém displeji, případně prostřednictvím mobilní aplikace.

Když už jsme u těch technologií, Ford se chlubí integrovaným indukčním nabíjením a standardně dodávaným 5G modemem, na přání můžete mít také solární panely na střeše, které budou dodávat životadárnou energii palubním spotřebičům nebo dobíjet kempovací baterii, takže budete na svých cestách za dobrodružstvím zcela soběstační.

Další technickou novinkou je volba plug-in hybridního pohonu se stejným technickým základem jako u osobního SUV Kuga PHEV. Úsporný spalovací čtyřválec s objemem 2,5 litru spolupracuje s elektromotorem dopovaným energií z baterie o využitelné kapacitě 11,8 kWh (mohli byste na ni ujet nějakých 30 km, a když pak energie dojde, můžete dál pokračovat v hybridním režimu), kombinovaný výkon celého ústrojí pak dosahuje 232 koní.

Samozřejmě nesmí chybět i další vychytávky nového Transitu Custom v podobě široké mobilní konektivity a online funkcionality infotainmentu nejnovější generace SYNC4, chybět nesmí ani obsáhlý balík sofistikovaných jízdních asistentů (nouzové brzdění, inteligentní adaptivní tempomat s udržováním jízdy v pruhu, 360° kamerový systém atd.). Na palubě obytného Nuggetu by tak nemělo chybět vůbec nic.

Tak už jen, abyste tam nechyběli vy! Ford slibuje začátek výroby nového Transitu Custom Nugget na začátek roku 2024, což znamená, že při včasné objednávce (ceník očekávejte na přelomu roku) byste ho měli mít připravený na příští letní sezonu! Jdete do toho?

Jak se vám líbí obytný Ford Transit Custom Nugget?
Perfektní, to potřebuju.
13,1 %
Líbí se mi, ale asi bude dost drahý.
83,7 %
Kempování není nic pro mě.
3,2 %
Celkem hlasovalo 1781 čtenářů.

Reklama

Načítám