Hlavní obsah

Jak z Šíleného Maxe. Nadšenec přestavěl školní autobus na obytňák, který vypadá jak z postapokalyptického filmu

Foto: Instagram/Gordon Clement

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obytné auto se dá postavit z různých typů vozidel. Celkem oblíbené jsou v tomto ohledu autobusy, které samozřejmě poskytují velké množství vnitřního prostoru.

Článek

A právě autobus využil k přestavbě na obytný automobil také Američan Gordon Clement. Jeho výtvor je ovšem velice nezvyklý - na první pohled totiž připomíná vozidlo z postapokalyptického světa. Vzhledem by dobře zapadl třeba do filmů o Šíleném Maxovi.

Gordon jako základ využil původně žlutý školní autobus Blue Bird z roku 2003, který koupil v aukci za nějaké dva tisíce dolarů (podle aktuálního kurzu asi 46 tisíc korun). Ale protože měl od začátku v plánu stroj využívat nejen jako obytňák, ale také jako pojízdnou dílnu, zbavil ho podstatné části karoserie. Pryč musela část za zadní nápravou.

Tento prostor pak tvůrce přeměnil na praktickou korbu, na kterou může uložit různý náklad, případně ji snadno přeměnit v jakýsi stan. Využití této části tak lze měnit podle potřeby - může být užitková, nebo prodloužit obytný prostor v přední části vozidla. Zajímavé také je, že pro korbu Gordon dokonce vymyslel jeřábový systém usnadňující vykládání a nakládání. Další prostor pro náklad - i dlouhý a objemný - se nachází na střeše. Tam také Gordon umístil solární panely.

Uvnitř pak najdeme spíš účelný interiér, který však nabízí solidní vybavení. Přední část kabiny slouží jako obývací prostor nebo k práci, následuje kuchyňský kout a oddělená ložnice. Tu si Gordon může dokonale utemnit. Velkou péči majitel věnoval elektronice a palubnímu kontrolnímu systému, díky němuž má dokonalý přehled o aktuálním stavu vozidla.

Přestavba autobusu Američanovi zabrala více než dva roky, automobil však stále postupně vylepšuje.

Už nyní ale jeho výtvor vypadá působivě. A to i rozměry, obytňák je asi 11 metrů dlouhý, 3,6 metru vysoký a s kompletní výbavou váží zhruba 10,4 tuny. O pohon se stará 7,6litrový vznětový řadový šestiválec Navistar DT466E poskytující výkon okolo 270 koní. Gordon si pochvaluje jeho spolehlivost i schopnost fungovat příjemně při přesunech po dálnicích.

Spotřeba samozřejmě není nejnižší, podle majitele se pohybuje v závislosti na podmínkách od 23 do 39 l/100 km. Díky dvěma velkým palivovým nádržím však obytný Blue Bird zvládne na jedno tankování ujet více než 1 600 kilometrů.

Načítám