Hlavní obsah

Dopravní nehody 2023: Méně bouraček, ale více zranění i smrťáků. Rychlost však (ne)byla hlavním zabijákem

Foto: Policie České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nepřiměřené rychlosti se říká, že je to posel smrti, tedy alespoň za volantem. Tato příčina řady dopravních nehod je rozhodně jednou z hlavních, nicméně statisticky ne tou nejčastější. Policejní statistiky vydaly pravdu o nehodách za rok 2023, tak se jí pojďme podívat do očí.

Článek

Stopuje smrtka řidiče, ten ji zastaví a ptá se, kam to bude. Ona odpoví, že jen kousek, jen do té levotočivé zatáčky. Tenhle vtip asi všichni znáte, nicméně ten tak trochu reflektuje naše dnešní téma, které je o dopravních nehodách v roce 2023 šetřených českou policií.

Foto: Policie České republiky

V rámci statistik se evidují nehody řešené policií, ne ty, které si řeší řidiči mezi sebou euroformulářem, což bývají obvykle menší kolize.

Vloni se stalo celkem 94 945 nehod, u kterých asistovala policie, nicméně reálně jich mohlo být klidně dvojnásob, ale to se bavíme obvykle o menších ťukancích vyřešených nanejvýš euroformulářem. Každopádně v počítaných nehodách jde o pokles o 3,6 % (3 515 nehod) proti roku 2022, což je dobrá zpráva, jedna z mála.

Počet usmrcených osob vzrostl proti předloňsku o jednu, tedy vloni zemřelo vlivem dopravních nehod 455 lidí. Těžce zraněných bylo 1 751 osob, tedy o 17 více než předloni. S lehkým zraněním skončilo po kolizích 23 936 lidí, tedy o 1 484 více než v roce 2022.

A vzrostla nám i výše hmotných škod při nehodách, která se v roce 2023 zastavila na sumě 7,69 miliardy korun, což je o 144 milionů korun více než předloni.

Mezi rizikové měsíce roku 2023 ve smyslu smrtelných nehod patřily leden, červen, srpen a září. Naopak největší klid byl v únoru, listopadu a prosinci.

Foto: Policie České republiky

V roce 2023 zemřelo na následky dopravních nehod 455 osob.

Nejčastější příčinou nehod nebyla rychlost, ale nevěnování se řízení (23,6 %). Druhé místo (11,8 %) získalo nesprávné otáčení nebo couvání, třetí pozici (7,8 %) obsadilo vyhýbání se bez dostatečného bočního odstupu, zatímco nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky (7,1 %) je až na bramborové pozici. Pětku nejčastějších příčin pak uzavírá nezvládnutí řízení vozidla (6,7 %), nicméně zmíníme i šestou pozici, což je nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem (5,9 %).

Jiná píseň je to v rámci smrtelných kolizí, kdy je na prvním místě přejetí do protisměru (17,5 %). Na druhém nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky (13,4 %) a na třetím nevěnování se řízení vozidla (12,9 %). Čtvrté a páté místo má nepřizpůsobení rychlosti vlastnostem vozidla a nákladu (7,3 %) a nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky (6,6 %). Na šesté příčce je pak nedání přednosti na trojúhelníku (6,1 %).

Foto: Policie České republiky

Nejčastější příčina smrťáků? V konečném důsledku nepřiměřená rychlost.

Pokud si tedy v rámci statistik tragických nehod sečteme všechny nepřiměřené rychlosti, které jsou rozdělené do více sekcí, zjistíme, že snadno předběhnou i přejetí do protisměru. Totiž nepřiměřená rychlost není vždy ta, která by přesahovala nejvyšší povolenou rychlost.

Z hlediska dopravních nehod celkově jich bylo 78 116 zaviněno řidičem motorového vozidla, přičemž ve 411 případech daný motorista zaplatil za svou chybu daň nejvyšší. V počtu 3 584 případů byl viníkem řidič nemotorového vozidla, z toho ve 26 případech to odnesl svým životem. Celkově za 936 nehod mohli chodci, z toho 12 z nich se už z procházky nikdy nevrátilo.

Foto: Policie České republiky

Vloni za 936 nehod mohli chodci, 12 z nich za svou chybu zaplatilo životem.

Závada komunikace mohla za 369 nehod, technická závada figurovala ve 117 případech. Zajímavé je však číslo 11 117, což je počet nehod zaviněných lesní zvěří. Při těchto kolizích zemřeli vloni dva lidé.

Výhled a přání v rámci nehodovosti (vč. té tragické) je ji snížit, nicméně to se zatím daří skutečně jen po malých krůčcích a s určitými drobnými výkyvy. Rok 2024 má přinést první várku 17letých řidičů s mentorem, od čehož si např. Asociace autoškol slibuje snížení úmrtnosti při nehodách u mladých ve věku 18–25 let o cirka 30 % (průměrně zemře zhruba 100 mladých řidičů ročně), což by se v konečném výsledku mohlo odrazit snížením čísla 455 o nejméně 30 osob. Tak uvidíme, máme na to celý dlouhý rok…

Reklama

Načítám