Hlavní obsah

Češi propadli motorkám a kupují je ve velkém. V bezpečnosti však patříme na chvost Evropy

Foto: Dalibor Žák

Motorky máme rádi, kupujeme je, ale…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poslední dva roky na našich silnicích přibylo bezmála 48 tisíc nově registrovaných motocyklů, přičemž toto číslo zatím stále strmě stoupá, jelikož jsme jako Češi zkrátka propadli jednostopé svobodě. S tím souvisí rovněž bezpečnost, v níž se jako národ ovšem umisťujeme na evropském chvostu.

Článek

Česká republika je zemí s dlouhou tradicí motorsportu a také jedním z hnacích motorů naší ekonomiky je motorismus, zejména pak výroba automobilů. Za poslední roky jsme jako národ propadli nejen obytňákům, ale taktéž motocyklům, jejichž prodeje na našem území každoročně stoupají.

Foto: Dalibor Žák

Česko pohltila a dosud nepustila motománie.

Zatímco v roce 2021 se na naše cesty dostalo cirka 22 000 nových mašin, rok nato tomu bylo o 3 500 více. Jenže každá karta má i líc, kterým je v tomto případně bezpečnost. A tam už na tom jsme podstatně hůře, jak zjistily při celoevropském srovnání instituty spravující Mezinárodní databázi silniční dopravy a nehodovosti (IRTAD).

Statistiky za rok 2021 zkoumající počet usmrcených motorkářů na jeden milion obyvatel Česku přiřkly sedmé místo z devatenácti, ovšem od konce. A nejohroženější skupina? Překvapivě nikoli mladí začátečníci, nýbrž muži ve středním věku.

Foto: Centrum dopravního výzkumu

Počet usmrcených motocyklistů v přepočtu na 1 mil. obyvatel v roce 2021 v zemích EU.

Pro úplnost dodáme, že nejhůře na tom je Řecko, Slovinsko a Portugalsko, zatímco mezi premianty patří Litva, Dánsko a vítězné Švédsko.

Odborníci radí

V loňském roce na našich silnicích zahynulo 62 motocyklistů (z toho 4 z důvodu, že na sobě neměli při jízdě ochrannou přilbu), 344 jich bylo zraněno těžce a dalších 2 335 jen lehce.

Foto: Jakub Deml

Bez přilby na motorku nelez!

Zažitá domněnka, že tragické nehody na motorce jsou doménou mladých, nevyježděných řidičů, kteří zkrátka přecenili své síly, navíc dávno neplatí. Statistiky dopravních nehod naopak ukazují, že nejproblematičtější skupinou jsou motorkáři ve středním věku.

Podle dat od oddělení BESIP motorkáři sice zaviní 60 % nehod, v nichž figurují, ovšem ve 40 % případů jsou v tom nevinně. To by měl být zdvižený prst pro obě skupiny motoristů a výzva k větší vzájemné ohleduplnosti. Přece jen motorkář obvykle draze platí za chyby všech, nejenom za ty své.

Foto: Policie České republiky

Za své chyby občas platíme draze, motorkáři však i za chyby ostatních.

S přicházející motorkářskou sezonou tak stojí za to připomenout si několik zásad bezpečné jízdy na mašině. Odborníci BESIP prvně upozorňují na návrat do sedla po zimní pauze.

„Mnoho motocyklistů na svém stroji několik měsíců kvůli zimě nesedělo a musí se znovu rozjezdit. Je proto dobré nepřeceňovat hned od začátku své síly a mít na paměti, že silnice jsou po zimě často ve špatném stavu nebo mohou být plné nečistot. Stále bývá často zhoršená viditelnost a na méně slunečných úsecích cesty je velmi často námraza. Všem těmto podmínkám je potřeba svou jízdu uzpůsobit,“ radí specialisté z BESIP.

Foto: Michal Jirák

Zimní pauza skončila, takže hrr na mašinu? Přátelé, pozvolna, s rozumem.

Na závěr máme pro motorkáře i ostatní řidiče pár stručných rad, jak zvýšit bezpečnost na cestách. Sezona jednostopých vozidel totiž už klepe na dveře.

Jak jezdit bezpečně na motorce

  • vždy počítejte s tím, že ostatní účastníci provozu neumí správně odhadnout vaši rychlost
  • nechávejte si dostatečný odstup od vozidel před vámi
  • pozor na náhlé brzdění, motorka se při něm chová jinak než automobil
  • zejména ve městě hrozí, že vám do cesty může vstoupit nepozorný chodec

Ostatní řidiči

  • věnujte zvýšenou pozornost při rozhlížení se
  • pamatujete, že motorky akcelerují rychleji, než předpokládáte
  • při předjíždění motorkáře si nechte dostatečný rozestup
  • pokud motorkář chce předjet vás, schválně jej neblokujte

Březen, za kamna vlezem, říká se, nicméně v dubnu už žádné „ještě tam budem“ nečekejte, neb se silniční provoz rozjede naplno a k různým druhům automobilů se přidají ve zvýšené míře též motocyklisté a cyklisté. Všem tedy radíme koukat více do zpětných zrcátek/displejů kamer a „kolama dolů“!

Jak jakožto řidiči různých automobilů (osobních, užitkových) hledíte v provozu na motorkáře?
Respektuju je, klidně jim při předjíždění uhnu
94,9 %
Beru je jako součást dopravy, ale své chování jim nijak nepřizpůsobuji
2,3 %
Spíše mi na cestách vadí
0,5 %
Bojím se jich
0,8 %
Podle mého názoru jde o silniční havěť
1,5 %
Celkem hlasovalo 2397 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám