Hlavní obsah

Co by měl mít v autě každý: Baterku, lano, olej a další věci, které se můžou hodit

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Být připravený na všechny záludnosti provozu automobilu, to není jenom o povinné výbavě. Můžou nastat situace, kdy byste mohli potřebovat pár dalších šikovných věcí, na které zákonodárci nemysleli. Zde je pár tipů, co v autě vozit navíc, abyste si mohli v nouzi pomoci.

Článek

Ačkoli se provozní spolehlivost moderní vozů zvyšuje, občas může nastat situace, kdy si musíme poradit doslova v polních podmínkách. Ať už je to defekt pneumatiky, drobná nehoda s malým poškozením vozu či třeba nějaká menší technická závada, nemusí být hned nutné volat odtah a lze si pomoci sám. Kromě zákonem předepsaných věcí je tak vhodné v autě vozit i něco navíc, abyste si snadno poradili i s menšími nepříjemnostmi, které vás na cestách mohou potkat.

Povinná výbava do auta

Foto: Cebia

Povinná výbava aktuálně zahrnuje už jen ty nejdůležitější prvky. To však neznamená, že si s ní vystačíte.

Zákonná povinnost nám ukládá vozit s sebou lékárničku, reflexní vestu, výstražný trojúhelník a sadu pro opravu pneumatiky nebo rezervní kolo. Už dávno s sebou tedy nemusíte vozit tažné lano, náhradní žárovky a pojistky nebo hasicí přístroj (což však neznamená, že byste je vozit neměli, jak si řekneme dále).

Když už s sebou ale tyhle věci vozíte, je dobré mít je aspoň dobře dostupné pro případ nouze, kdy je budete potřebovat. Bohužel v některých autech toho místa moc není, takže někdo třeba umisťuje povinnou výbavu do prostoru pro rezervu pod podlahou kufru. Počítejte ale s tím, že až budete potřebovat trojúhelník či právě lékárničku, budete muset celý kufr vyložit.

Doporučená výbava do auta – baterka či čelovka

Kapesní svítilna je velice užitečný pomocník a kdo někdy v noci měnil u krajnice píchlé kolo, dá nám za pravdu, že svítit si mobilem nebylo úplně komfortní, zejména, když pro povolení rázovým utahovákem dorvaného šroubu od lajdáckého mechanika potřebujete všechny tři ruce. Čelovka s dostatečným světlem a výdrží se hodí. A když už ji nebudete potřebovat pro opravy, hodí se čelovka třeba při důkladnějším úklidu a luxování auta. Máte mnohem lepší přehled o tom, kde jste ještě nevysáli a neutřeli prach.

Určitě ale vozte v autě baterku. Dnes koupíte velmi skladnou a především velice účinnou LED svítilnu za pár stovek, která vydrží svítit dlouho, a užijete ji nejen při řešení nouzových situací, ale prakticky kdykoli si budete potřebovat posvítit. Třeba když vám v garážích vypnou proud nebo potřebujete něco v šeru prozkoumat na autě. Anebo když se déle zdržíte na procházce v lese a začne se smrákat.

Základní nářadí

Foto: Jaguar

Dříve mívala auta vždy poměrně velké brašny s nezbytným nářadím. Dnes najdete ve voze maximálně tak etiketu s telefonním číslem na asistenční službu.

Dříve se nářadí v autě vozilo, protože bylo zvykem, že si člověk běžné opravy (i poměrně složitého rázu, aspoň dnešním pohledem) udělal sám. Dnes jste rádi, že máte v autě klíč na kola a hever, už ani šroubovák nebo „kombinačky“ v autě nebývají. A to jsou přesně ty věci, které byste s sebou vozit raději měli. Občas je potřeba něco dotáhnout, nebo naopak povolit. Případně nouzově vyřešit nějaký problém, abyste aspoň dojeli domů.

Kdo se svým starším autem řeší často nějaké opakující se potíže, určitě by s sebou měl vozit nářadí, kterým se takový problém dá vyřešit i v nouzových podmínkách. Každopádně zmíněný klíč na kola, nejpoužívanější typy šroubováků (dnes snad všude koupíte pěknou malou sadu šroubováků s vyměnitelnými bity), kombinované kleště a třeba kvalitní nůž by u sebe měl mít každý motorista.

Olej a voda

Foto: Dalibor Žák

Litr oleje, vesta, lékárnička, trojúhelník, chladicí směs, hadr. V některých vozech se to dá snadno uložit, aniž by to překáželo či cestovalo kufrem sem a tam.

Ačkoli se provozní spolehlivost moderních vozů zvyšuje a vysoká spotřeba oleje motoru nebývá konstrukční vlastností, vždycky je lepší s sebou litr vhodného oleje na dolití do motoru vozit, zejména pokud je vaše auto třeba při vyšším zatížení na tohle citlivé. Stejně je lepší počítat se spotřebou oleje okolo jednoho litru na 10 000 km. U starších aut je běžné, že během 5000 km dolijete postupně právě jeden litr.

Tohle je spíše individuální, a když víte, že máte například při tahání vleku nebo specifických jízdních podmínkách spotřebu oleje vyšší, vozte s sebou litr oleje, ať můžete v případě potřeby dolít. Nebo ho může potřebovat třeba někdo známý či jiný motorista v nouzi.

A pokud jde o vodu, tak nemyslíme přímo vodu na pití (tu však vozte také), ale vodu pro různé použití v autě. Hodit se může hlavně na dolití do chladiče nebo třeba ostřikovačů. Naštěstí v našich končinách nebývá s dostupností vody kdekoli problém. Je to spíše doporučení pro delší cestu do neznáma a za hranice. V Rakousku a Německu třeba v neděli a o svátek nikde nic nekoupíte.

Rukavice, hadr a ubrousky

Jelikož se člověk při řešení nepříjemností (technických či někdy i fyziologických) v provozu zpravidla zamaže, je potřeba mít v autě aspoň základní pomůcky, jak zabránit kontaminaci oblečení (a rukou) špínou, olejem a podobně. A také to chce něco, do čeho se pak můžete utřít, ať rukama od oleje nebo jen špinavých kol nesaháte na nic v interiéru.

Hadr v autě vždycky najde uplatnění, ať už jen k otření značky, hrdla pro nalévání oleje nebo si ho můžete dát třeba pod kolena, ať neklečíte na zemi. Hodí se ale i pracovní rukavice, ovšem nejlepší jsou pružné servisní, ve kterých máte pořád dostatečný cit v prstech. Od věci není vozit i vlhčené ubrousky, ať můžete ruce zbavit těch nejhorších nečistot.

Hasicí přístroj

Foto: Dalibor Žák

Malý „hasičák“ lze umístit pod přední sedačku ke spolujezdci nebo aspoň do kufru. Pozor ale na kvalitu, postupem času stejně roste riziko, že hasicí přístroj vůbec nebude fungovat.

Hasicí přístroj může být užitečný pomocník, a když už ho nevyužijete pro sebe, tak jím můžete pomoci třeba někomu jinému. I moderní auta mohou hořet, případně může k požáru dojít po nehodě (i když na takové typy požárů bývá malý skladný „hasičák“ většinou málo).

Vedle závady na motoru a palivovém vedení může požár způsobit také elektroinstalace či třeba jen závada brzdového systému, kdy se o sebe jednotlivé komponenty nadměrně otírají a teplota vzroste natolik, že něco může začít hořet. Je dobré se předem seznámit s tím, jak se hasicí přístroj používá. Mnoho z nás to nikdy v životě nedělalo.

Tažné lano

Užitečným pomocníkem může být také tažné lano, které v povinné výbavě vozidla není. Hodit se může jak při tažení porouchaného vozidla, tak i při potřebě vyproštění uváznutého vozidla například ve sněhu, na blátě a podobně.

Je potřeba si ale pohlídat, jestli vaše auto vůbec smí být vlečeno či se smí použít jako vlečné vozidlo. U některých vozů, zejména těch s nekonvenčním typem pohonu (hybridy, vozy s automatickou převodovkou či pohonem všech kol), výrobce vlečení přímo zakazuje, případně nějak omezuje (rychlostí, vzdáleností).

Startovací kabely, booster

Foto: Dalibor Žák

Tyto skladné pomocné zdroje zvané boostery zvládnou nastartovat auto s vybitou baterií a zároveň mohou sloužit jako záložní zdroj pro drobnou elektroniku k nabíjení. Mívají v sobě i svítilnu, někdy dokonce umí i blikat či měnit barvy (oranžová, červená apod.).

Když vám klekne baterie doma v garáži, dá se to ještě vyřešit s ochotným sousedem. Ale když to autobaterie vzdá na cestách a musíte hledat pomoc u náhodných kolemjedoucích, je vlastnictví vhodných startovacích kabelů nutnost, ať nemusíte spoléhat na jiné. Na druhou stranu pak i vy můžete být tím samaritánem, který zachrání kolegu motoristu v nesnázích…

Situaci můžete řešit i boosterem, kterým baterii oživíte i bez přispění kohokoliv dalšího. Toto zařízení je však dražší záležitost a vyžaduje větší přípravu před koupí a větší péči při vlastnictví než obyčejné kabely.

Igelitka na odpadky

Foto: Škoda Auto

Kolem dětí bývá vždycky nepořádek. Pokud ty vaše nevydrží ani dvacet minut bez sušenky či nějaké mazlavé ovocné taštičky, dejte si do auta igelitku, kam můžete obaly a zbytky hrnout, ať se to neválí všude kolem.

Udržujte ve svém autě pořádek. Místo házení odpadků (jako jsou ohryzky jablek, obaly sušenek a kapesníčky) někam do přihrádek a pod sedačku používejte jednu pevnější igelitku jako odpadkový koš, kterou můžete po naplnění vždycky vyhodit (některá auta, a nejen ta mladoboleslavská, mohou být odpadkovým košem přímo vybavena).

Hlavně pozor na láhve a další větší věci. I když se to pořád všude opakuje, tak ona PET láhev (nebo třeba i pomeranč či jablko) zakutálená pod pedály může způsobit hodně velkou nepříjemnost. Každopádně jestli vozíte rozmazlené caparty, kteří nevydrží dvacet minut bez něčeho v ústech a neustále musí usrkávat nějaké ovocné kapsičky a žužlat sušenky, je něco na sběr odpadků v autě absolutní nezbytnost. Nahnilý ohryzek jablka zapadlý mezi sedačky je opravdu „lahůdka“, která promění interiér auta v páchnoucí plesnivou skládku.

Tester na alkohol

Tohle je doporučená výbava pro ty, kteří rádi objíždějí různé party nebo si chtějí dát po obědě „jedno“ a vyrazit, až jim trochu slehne. Testerů na přítomnost alkoholu v dechu je dost a sehnat se dají za pár stovek. Je ale potřeba upozornit, že se jedná jen o přístroj orientační. Jako dobrý indikátor však fungovat může. Vyberte si ovšem takový, který měří relativně přesně a spolehlivě a jsou na něj dobré reference.

Nabíječka na telefon

Foto: Dalibor Žák

Nabíječka do 12V autozásuvky je užitečný pomocník a neměla by v autě chybět. Pokud jezdíte s navigací v mobilu, myslete na to, že vybije telefon za pár hodin. U odstavených aut ale v zásuvce nic nenechávejte.

Zákon schválnosti říká, že telefon budete mít vybitý tehdy, když ho budete nejvíce potřebovat. Tedy například ve dvě hodiny ráno někde v lese, kde ještě není pořádný signál. Kupte si vhodný kabel navíc pro svůj telefon a využívejte USB zásuvky ve voze, případně pro starší auta pořiďte zástrčku do 12V zásuvky a vozte je v autě. Myslete na to, že při používání navigace v mobilu se plně nabitý telefon s naplno rozsvíceným displejem klidně za dvě až tři hodiny zcela vybije. Při navigování přes telefon ho proto mějte raději zapojený do nabíječky.

Pokud jezdíte pravidelně mimo civilizaci (nebo aspoň někam, kde není přístup k elektřině), je dobré s sebou vozit záložní zdroj. Dnešní powerbanky jsou velmi malé a skladné. Oblíbené jsou například již zmíněné boostery autobaterií, které mohou pomoci se startováním auta a zároveň umí sloužit jako zdroj pro nabíjení telefonu, počítače a další drobné elektroniky.

Pitná voda a něco k zakousnutí

Dopravní zácpa, technický problém nebo nepřízeň počasí vám mohou cestu neplánovaně protáhnout, proto se hodí mít vždy po ruce něco k pití nebo zakousnutí, ať ani na dlouhých cestách netrpíte žízní či hladem (zvlášť pokud vám na zadních sedačkách sedí děti, může se nedostatek pití nebo jídla stát nepříjemným problémem). Obchody jsou sice na každém rohu, ale vsaďte se, že ten konkrétní bude mít zavřeno přesně v momentu, kdy ho budete nejvíc potřebovat.

Foto: Shutterstock / sweet_tomato

Voda v láhvi a potraviny s dlouhou dobou spotřeby (energetické tyčinky apod.) se vám v autě určitě neztratí.

Pokud jste si pečlivě dělali seznam všeho potřebného, nejspíš máte pocit, že byste potřebovali dodávku, abyste to všechno odvezli. To je ostatně důvod, proč většina lidí nevozí ani ty důležité věci – aby jim v kufru nepřekáželi. Jenže i když jsou tyhle drobnosti 99 % v autě zbytečné, v tom jednom procentu vás (nebo někoho jiného) můžou zachránit ze svízelné situace. Tak nad tím zkuste nemávnout rukou a vyberte si do začátku aspoň pár pro vás nejdůležitějších věcí, o které rozšíříte výbavu vašeho auta (ať vás k tomu nemusí donutit právě nějaká krizovka).

Reklama

Související témata: