Hlavní obsah

Senna nebo Schumacher? Teď si můžete koupit jejich formule

Foto: Archiv Garáž.cz

Už se zase pořádně rozjíždějí aukce a v nich najdeme opravdové skvosty. Jako teď, kdy se budou v Monaku dražit dva monoposty formule 1 světových šampiónů a nejlepších pilotů historie z devadesátých let.

Článek

Jak je uvedeno v názvu, v aukci se objeví jeden monopost, ve kterém seděl Ayrton Senna a druhý, do kterého usedl Michael Schumacher. Přesněji jde o McLaren MP4/8A z roku a Benetton B192 z roku 1992. Obě formule 1 jsou zajímavé nejen tím, že v nich seděli mistři světa, ale právě v těchto formulích dosáhli na stupně vítězů. Ayrton Senna jel s McLarenem, který je na prodej velkou cenu Monaca a tu dokončil na prvním místě. Druhý monopost se účastnil velké ceny Španělska a Michael Schumacher v ní dojel na druhém místě. Je to tedy jeden velký kus historie motorsportu a královské disciplíny formule 1.

Foto: Archiv Garáž.cz

Schumacherův Benetton je ve vynikající kondici, protože byl po španělské Grand Prix odstaven a fungoval jako náhradní vůz pro závody v San Marinu a Monaku. Má originální polep a ve svých útrobách osmiválec Ford s neskutečně podmanivým zvukem. Tohle je monopost z doby, kdy formule 1 ještě stála za to. Navíc je připravena se účastnit akcí pro historické formule, protože byl tento Benetton před nedávnem opět oživem a je kompletní. Jeho hodnota bude s přibývajícími roky stoupat, protože jde o první Benetton, na jehož vývoji spolupracovala trojice Schumacher, Byrne a Brawn. Každopádně můžeme očekávat, že jeho cena bude hodně vysoká.

Foto: Archiv Garáž.cz

Sennův McLaren bude možná ještě cennější. Už proto, že s ním jezdil Senna a také proto, že s ním vyhrál Grand Prix Monaka. Jde o šestý vyrobený kousek, navíc to byla poslední sezóna Senny u McLarenu, než přešel k Williamsu a v Imole přišel o život a nakonec je v legendárních barvách Marlboro. McLaren MP4/8A pohání také atmosférický osmiválec Ford / Cosworth. V tomto případě se očekává, že by se Sennův McLaren mohl prodat za cenu okolo pěti nebo šesti milionů. A kde, že se oba speciály budou prodávat. Schumacherův Benetton půjde do prodeje 12 května v Monacu, pod aukční síní RM Sothebys a McLaren Ayrtona Senny o den dříve, také v Monaku a o jeho prodej se bude starat aukční síň Bonhams. Kdyby ani jeden z těchto světových jezdců nebyl vaším favoritem, můžete si ještě koupit Jordan 199 z roku 1999, se kterým jezdil Heinz-Harald Frentzen a dojel druhý v Grand Prix Austrálie a třetí v Grand Prix Brazílie.

Reklama

Načítám