Hlavní obsah

Rizikový konec prázdnin na silnicích pod dohledem policie

Foto: Jakub Deml

Stejně jako začátek prázdnin i jejich konec přináší vyšší intenzitu dopravy, více nervozity, více zmatků a potenciálně i více havárií. Na to, aby se všichni z dovolených a výletů v pořádku vrátili do svých domovů, bedlivě dohlédnou od čtvrtka do neděle policisté.

Článek

Konec prázdnin bývá ve znamení silnic zaplněných navrátilci z dovolených. Vyšší intenzita dopravy vytváří větší tlak, který s sebou přináší vyšší pravděpodobnost dopravních kongescí a bohužel také vyšší riziko nehod. Na bezpečnost a plynulost dopravy proto budou od čtvrtka do neděle ve zvýšené míře dohlížet všechny složky Policie ČR.

Hlídky policie se zaměří na kontrolu dodržování povolené rychlosti, zákazu konzumace alkoholu, používání bezpečnostních pásů nebo telefonování za jízdy, což jsou nejčastější nešvary českých řidičů. Do akce proto bude kromě označených vozů nasazeno také 15 neznačených aut, a dokonce i vrtulníky, jejichž úkolem bude například kontrola zákazu předjíždění kamionů na dálnicích – ten platí na jedenácti úsecích dálnic D1, D5, D8, D11.

Naším cílem není pouze represivní rovina, ale chceme působit zejména preventivně,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Policie se proto zaměří na nejproblematičtější místa v regionech. „Na rozdíl od podobné akce v polovině srpna tentokrát nebudeme říkat, na kterých místech budou kontroly probíhat,“ dodala mluvčí.

Doporučení pro cestování na konci prázdnin:

  • Vyjeďte s dostatečným předstihem, ať vás netlačí čas
  • Pokuste se vyhnout hlavním tahům, kde nejvíce hrozí dopravní zácpy
  • Pozor na únavu, dělejte pravidelné přestávky
  • Jeďte defenzivně a dodržujte dopravní předpisy, ušetříte si zbytečné starosti

Redakce Garáž.cz vám přeje klidnou cestu a šťastný návrat domů. 

Reklama

Načítám