Hlavní obsah

Vodík versus baterie: Srovnání koncepcí Hyundai Nexo a Ioniq 6

Foto: Lukáš Kukla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucnost automobilismu bude elektrická, to je už celkem jisté. Ale bude energie pocházet z palivových článků na vodík, nebo z baterií dobíjených ze zásuvky? O tom je zatím spousta dohadů, proto jsme využili příležitost a srovnali podobná auta s těmito velmi rozdílnými koncepcemi – naštěstí má Hyundai v nabídce obě.

Článek

Předně si pojďme ujasnit jednu zásadní věc. Ať už se bavíme o palivových článcích (FCEV, Fuel Cell Electric Vehicle), nebo o bateriích (BEV, Battery Electric Vehicle), vždy hovoříme o elektrickém pohonu. Kola tedy vždy roztáčí elektromotory, ale liší se způsob, jak získávají energii. Bateriová auta ji přes zásuvku (wallbox, nabíječku) získávají z blízké elektrárny, zatímco auta s palivovými články si elektrárnu vozí s sebou.

Vlastní elektrárna – to zní zajímavě, že? Můžeme do toho zabřednout hlouběji a řešit protony a elektrony, ale vám stačí vědět, že do palivového článku vstupuje vodík (z nádrže) a kyslík (ze vzduchu) a výsledkem jejich elektrochemické reakce je elektrická energie a čistá voda unikající „výfukem“ auta ve formě páry.

Tento palivový článek v autě obvykle zabírá stejné místo v přídi jako spalovací motor, vysokotlaké nádrže na vodík (obvykle dvě nebo tři) jsou pak ukryté v prostoru kolem zadní nápravy, takže by vlastně nebyl problém využít platformu pro běžné auto se spalovacím motorem. Celé řešení je poměrně kompaktní a především lehké – vodíkové Nexo tak nepřichází o vnitřní prostor a neváží o nic víc než ostatní podobně velká SUV (cca 1,8 tuny).

Foto: Lukáš Kukla

Nexo i Ioniq 6 jsou elektromobily, jen každý získává energii jinak.

To Ioniq 6 je jiná váhová kategorie, kvůli nějakým pěti metrákům bateriového balíku se pohybuje kolem úrovně dvou tun (a spíš přes ni). Baterie (ať už jde o standardní technologii lithium-polymerovou, nebo lithium-železo-fosfátovou) jsou největší, nejtěžší a nejdražší komponentou bateriových elektromobilů.

Integrace baterie ale autu v mnohém také prospívá – její velikost (spojená s kompaktností elektromotorů) umožňuje natáhnout rozvor a s ním maximalizovat prostor pro posádku. Větší půdorys zlepšuje také stabilitu na silnici, vyšší hmotnost zcela u podlahy zase snižuje těžiště, což zlepšuje jízdní vlastnosti. Jenže za jakou cenu, ptáte se…?

Cena

Cena baterií je často skloňované téma a skutečně tato technika ještě cenově není na úrovni spalovacích motorů – Hyundai Ioniq 6 tak začíná s cenou na úrovni 1 159 900 korun. S vyššími objemy výroby a pokračujícím technickým vývojem má však tato technologie potenciál významně klesnout, za pár let by tak bateriový elektromobil mohl stát stejně jako auto se spalovákem.

Foto: Lukáš Kukla

Elektrický Ioniq 6 není levný, vodíkové Nexo však vyjde ještě o dost dráž.

To cena palivových článků jen tak neklesne, protože jde ze své podstaty o velice složité zařízení (a tak masová adopce jako u BEV nejspíš jen tak nehrozí). Vysokotlaké nádrže také nejsou lacinou záležitostí a veškerá řídicí elektronika rovněž. Říci tedy, že u Nexa s cenovkou 1,9 milionu platíte za vodíkový pohon a auto k němu dostanete zadarmo, by sice bylo přehnané… ale ne o moc.

Bezpečnost

A protože se tato jemná a citlivá technika pohonu nachází v nárazem ohrožené přídi auta, tak bourat skutečně nechcete. To baterie ukryté uprostřed vozu a chráněné vysoce odolnou klecí mají přece jen vyšší šanci na přežití.

Pokud by ale náraz byl skutečně tak velký, aby se bateriový balík poškodil, mohlo by dojít k požáru, který je pak velmi obtížné hasit (přiznejme si však, že by to musela být taková rána, že by vám to už nejspíš bylo stejně jedno). Automobilky spolu s hasiči stále hledají způsob, jak tato rizika minimalizovat a proces uhašení požáru urychlit, ale ještě to bude chtít nějaký vývoj.

Foto: Lukáš Kukla

V žádném z těchto aut vám nehrozí žádné větší nebezpečí než v jakémkoliv jiném moderním voze.

S nádržemi vysoce výbušného vodíku přímo pod zadkem nepůsobí situace o nic víc uklidňujícím dojmem, riziko exploze je však ve skutečnosti velmi nízké. Kompozitní nádrže jsou balisticky odolné a v případě požáru vozu jako takového se vodík upustí, takže nepředstavuje velkou hrozbu.

Údržba

Od bateriových elektromobilů si jejich uživatelé slibují především jednodušší provoz a snazší údržbu. A praxe to potvrzuje, s Ioniqem musíte do servisu jen jednou za dva roky a prakticky jen pro jistotu – technik ho prohlédne, prověří, že svítí a brzdí, vymění kabinový filtr a můžete zase spokojeně jezdit. To s Nexem musíte do servisu každý rok stejně jako s autem se spalovacím motorem.

Foto: Lukáš Kukla

„Elektrárna“ pod kapotou Nexa je dost složitá a citlivá věc, která vyžaduje určitou péči. To bateriový pohon Ioniqu je na provoz nenáročnější.

Určitá nejistota zatím panuje kolem životnosti baterií. Výrobci v rámci záruky garantují 70 % kapacity po 8 letech nebo 160 000 kilometrech. První údaje z reálného světa však ukazují podstatně nižší hodnoty degradace kapacity baterie a při slušném zacházení by vám baterie (maximálně s výměnou některých jednotlivých článků) mohla vydržet po celou dobu životnosti vozu.

To s vodíkovým Nexem bude nejspíš více starostí. Malá elektrárna pod kapotou vyžaduje pravidelnou údržbu a její výkon s časem klesá (životnost vám kvůli nedostatku dat z reálného provozu ale nikdo přesně neřekne), nádrže také nejsou nesmrtelné – jejich životnost je naplánovaná na 15 let a cena výměny se pohybuje v nízkých statisících.

Efektivita

A to nejdůležitější nakonec – které řešení je vlastně zelenější? Přeskočme teď fázi výroby, protože o těžbě surovin pro baterie koluje mnoho fám (a o recyklaci zase řada nejasností) a o výrobě složitých palivových článků je toho zase veřejně známo příliš málo.

Foto: Lukáš Kukla

Bateriový pohon není dokonalý a potřebuje ještě hodně vývoje. Vodík má ale výchozí situaci ještě komplikovanější ekonomickou náročností.

Co se týče provozu samotného mají bateriové elektromobily jasně navrch, protože výroba elektřiny a její transport je vysoce efektivním procesem. To u vodíku máte na začátku procesu vysoce energeticky náročnou výrobu a skladování, následně transport, další skladování u plnicí stanice a jeho přeměnu v palivovém článku na elektrickou energii. S každým dalším krokem vám efektivita padá o desítky procent dolů (sám palivový článek přitom pracuje s efektivitou nějakých 50-60 %), přičemž na začátku všeho vstupuje do procesu elektrická energie, kterou by šlo využít přímo k nabití baterie. Každý, kdo si vzal do ruky kalkulačku, už jasně vidí, že to nikdy nemůže vyjít…

Jedinou opravdu zásadní výhodou aut na vodík s palivovými články tak zbývá rychlost tankování – ale o tom si řekneme něco víc v dalším dílu tohoto miniseriálu.

Načítám