Hlavní obsah

Tuning přímo z továrny: Podívejte se, jak se montují doplňky na nové BMW M240i

Foto: Lukáš Volšický

Zdá se vám nové kupé BMW M240i xDrive designově nudné a rádi byste jej okořenili záplavou karbonu? Mnichovská značka to umožňuje, a pokud nevíte co s penězi, nabízí vám originální tuning z katalogu M Performance Parts. Kompletní úprava se provádí mimo výrobní linku v autorizovaných servisech, kam jsme se vyrazili podívat, jak to probíhá.

Článek

Mnichovská značka BMW má dlouhou tradici ve světě motorsportu a svou pověst si vybudovala i díky sportovním jízdním vlastnostem, při jejichž ladění inženýři využívají zkušeností ze závodních tratí. V dnešních dnech už neplatí, že sportovní bavoráky vyrábí zejména legendární divize BMW M, ale sportovně střižené modely s charakterem motoristického sportu nabízí i nižší modelová řada M Performance.

Dynamickou rodinu M Performance v současnosti poznáte především podle modelového označení spojující bájné písmenko „M“ s číselným označením motorizace a písmenky „i“ nebo „d“ odkazující na zážehové nebo vznětové motory (u nových elektromobilů BMW i pochopitelně bez něj). A jedním z nejnovějších přírůstků do rodiny modelů BMW M Performance je i nové BMW M240i xDrive Coupe.

Foto: Lukáš Volšický

BMW M Performance jsou nižší řadou sportovních modelů mnichovské značky, vrcholem stále zůstávají plnotučná BMW M

Divize BMW M Performance ale není jen o „malých Mkách“ a nabízí i originální sportovní příslušenství M Performance Parts pro další vylepšení aerodynamiky, exteriérů nebo interiérů moderních bavoráků. To všechno má za účel podtrhnout a vylepšit sportovnost už tak sportovních bavoráků. Navíc se jedná o příslušenství, které nelze objednat ve výrobě, ale montuje se výhradně u autorizovaných dealerů BMW.

Zajímá vás, jak to vypadá? Přijal jsem pozvání českého zastoupení BMW a navštívil zákulisí servisu prodejce Renocar v Čestlicích, abych exkluzivně sledoval, jak probíhá montáž speciálních doplňků M Performance na zbrusu nové fialové kupé BMW M240i xDrive, následující tradici malých bavoráckých kupé začínající ikonickým BMW 2002 a inspirované moderním konceptem BMW 2002 Hommage.

Foto: Lukáš Volšický

Vzhledem k vysoké ceně jednotlivých doplňků je nutno s nimi zacházet s opatrností i při montáži

Karbon od M Performance nepotřebujete, po něm musíte toužit

Už od představení považuji nové BMW M240i xDrive za nejkrásnější „mnichovské“ kupé posledních let. Je přitom vyráběné v Mexiku a teprve s karbonovými doplňky M Performance vypadá naprosto dokonale. Ty však nejsou něčím, co potřebujete, prostě po nich musíte toužit. O vašem zájmu o exkluzivnější vzhled pak navíc rozhoduje i pořizovací cena, protože nejsou levné.

Kompletní sada doplňků BMW M Performance Parts pro nejsilnější dvojkové kupé současnosti totiž vychází na astronomických 231 831 Kč, a když k tomu přidáte i nová 20palcová kola Y-Spoke 795, připlatíte si dalších 118 850 Kč! Pro lepší představivost dodávám, že oficiální ceník kupé BMW M240i xDrive začíná od 1 405 300 Kč. Byli byste ochotni si připlatit?

Foto: Lukáš Volšický

Tovární křidélko a střešní ploutev se odřezávají speciálním provázkem, zabraňujícím poškrábání laku při demontáži

Jistě se rozhodnete i podle toho, co všechno se v kompletním balíčku nachází. V exteriéru to jsou „ledvinky“ s karbonovým rámečkem, karbonové lízátko a winglety předního nárazníku, karbonové kryty zpětných zrcátek, karbonové winglety na prazích, karbonové křídlo připomínající kachní ocas, karbonová krycí ploutev střešní antény a karbonový difuzor zadního nárazníku.

Za kompletní sadu M Performance Parts pro BMW M240i xDrive zaplatíte přes 300 tisíc Kč

Zajímá vás, kolik peněz zaplatí zájemci o exkluzivní karbonové doplňky pro kupé BMW M240i xDrive? Kompletní sada, jakou vidíte na fotkách, stojí 350 681 Kč. Z toho jen 118 850 Kč zaplatíte za 20palcová kola Y-Spoke 795 v matném odstínu Ferric Grey, 3dílný přední nástavec nárazníku stojí 46 692 Kč, karbonové ledvinky 16 734 Kč, karbonové kryty zrcátek 38 376 Kč, karbonové nástavce prahů 31 117 Kč, zadní spoiler z uhlíkových vláken 17 062 Kč, karbonový zadní difuzor 43 073 Kč, ploutvička antény z aramidu 5 731 Kč a za matné polepy Frozen Black a černé značení modelu zaplatíte dohromady 7 265 Kč. V interiéru pak jsou karbonové lišty prahů za 7 874 Kč, loketní opěrka z alcantary za 6 600 Kč, volič převodovky s alcantarou za 5 582 Kč a alcantarové opěrky kolene za 5 725 Kč. Tohle prostě musíte chtít.

V interiéru se může majitel těšit na alcantarovou loketní opěrku, alcantarové opěrky nohou na středovém tunelu, ozdobné karbonové kryty prahů a další drobnosti. Jestliže pak toužíte po kompletním balíčku, můžete to doplnit o exkluzivnější kola, kontrastní matně černé polepy a černá loga místo standardních v tmavém chromu.

Servisu to trvá zhruba den práce, ale zvládnete to i v garáži

Montáž originálních sportovních doplňků BMW M Performance Parts na kupé BMW M240i xDrive zabere zkušenému mechanikovi autorizovaného servisu přibližně jeden den práce, ale kompletní set je relativně „plug & play“ a šikovný kutil se s ním zabaví i ve své domácí garáži. K montáži navíc nepotřebujete speciální vybavení, protože se všechno lepí nebo nasazuje místo standardních dílů, přičemž jen winglety na prazích potřebují vyvrtání pár nových děr do krycích plastů podvozku.

Vylepšení předního nárazníku, kryt antény a větší zadní křídlo se přilepují, ledvinky, kryty zpětných zrcátek a zadní difuzor se jen nacvaknou „technickým poklepem“. A pokud přemýšlíte, jak z vozu nejjednodušeji sundat tovární „křidélko“ na krytu zavazadlového prostoru nebo střešní ploutev, mechanici Renocaru v Čestlicích je odřezávají provázkem. Ten je k tomu přímo určený a při jeho použití nehrozí poškrábání laku, čímž by se snaha o vylepšení celkového vzhledu vozu mohla výrazně prodražit.

Foto: Lukáš Volšický

S trochou šikovnosti si doplňky M Performance Parts zvládnete namontovat i doma v garáži

Uvnitř jsou vylepšení výrazně jednodušší, jelikož se všechny díly pouze vyměňují za předchozí tovární. Posledním krokem je lepení stylových polepů na karoserii, pokud se pro ně rozhodnete. K tomu zbývá nalepit nová černá loga, což je pro šikovnou osobu otázkou několika málo minut. To nejdůležitější je si správně označit pozici znaků, jako to vidíte na fotografiích – mechanik si je označil papírovou lepicí páskou.

V minulosti navíc na seznamech originálních vylepšení BMW M Performance Parts nechyběly ani silnější softwary motorů, tvrdší sportovní podvozky, samosvorné diferenciály nebo hlasitější výfuky, avšak v dnešních dnech si zájemců kvůli přísnějším emisním i hlukovým limitům musí vystačit pouze se stylingovými úpravami.

A proč se to všechno nemontuje rovnou na výrobních linkách? Představte si, jaké komplikace a zdržené by vyžadovaly specifické díly nebo zvláštní úkony montáže oproti již zaběhnutým postupům. Kdyby se to týkalo každého pátého nebo desátého auta, najednou by začaly vznikat obrovské výrobní prostoje. A proto to mnichovská značka raději přenechává autorizovaným servisům, přičemž cena montáže se pohybuje okolo 20 tisíc Kč.

Kdybyste byli šťastnými majiteli nového kupé BMW M240i xDrive, připlatili byste si za originální doplňky M Performance Parts?
Jasně, vypadá fantasticky!
40,4 %
Ne, je to vyhazování peněz. Raději bych to projezdil.
59,6 %
Celkem hlasovalo 297 čtenářů.

Reklama

Načítám