Hlavní obsah

Obytňák nemusí být nudná bílá krabice: V Česku koupíte či pronajmete úžasné retro kousky, dobrodružné modely nebo luxus za desítky milionů

Foto: J. Čermák, Svoboda karavanů, Retro-auta, Auto Max Czech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět karavanů a obytných vozů není jen o unifikovaných značkových vozidlech bílé barvy, která jsou postavena na Transitu, Ducatu nebo Sprinteru. Lidová tvořivost výrobců je občas impozantní, proto jsme se podívali na několik zajímavých přívěsů a motorizovaných obytek, které si koupíte či pronajmete v Česku.

Článek

Pakliže se v létě projedete po kempu nebo nějakém caravaningovém veletrhu, bílá vozidla uniformních tvarů s doplňky na vás budou koukat na každém kroku. Rozhodně proto není na škodu občas opustit zavedené konvence a dát šanci něčemu, co by sice tradicionalistu nepotěšilo, ale nadšence doslova uchvátilo.

Dali jsme do kupy náš výběr zajímavých obytných přívěsů a vozů, které si můžete pronajmout nebo koupit v České republice. A některé kousky vážně stojí za to!

Terénní Camppass CR650

Je obří, je terénní, stojí přes milion, vyrábí ho Turci, ladí Rakušané a prodávají Češi. Co z toho může vzniknout? Přece něco unikátního, co vám nahradí malou garsonku.

Bezmála 6,7 metru dlouhý Camppass CR650 je největším z modelové řady Camppass a jde o terénní přívěs vybavený manželskou postelí, kuchyní, elektricky ovládaným stolkem, palandami a řídicím tabletem. Tento model sice vyrábějí Turci, ovšem k dodatečnému ladění je posílán do Rakouska. Odtud pak putuje do Česka, kde ho společnost Svoboda Karavanů (svobodacaravans.cz) prodává od milionu a něco s DPH.

Vzduchový Iron Yak

Že jsou na vzduchovém odpružení třeba auta nebo náklaďáky, není nic nového, ovšem co kompaktní obytný přívěs, který zapřáhnete i za kombíkový Peugeot? Existuje! Jmenuje se Iron Yak, pochází z Polska a navrhl jej pro své účely jistý hvězdář.

Tomu odpovídá i skladba modelu, který má například vyhřívané rozvody a terénní podvozek, proto je určený i pro užití mimo silnice. S délkou 4,7 metru je přívěs vybavitelný ještě zvedací střechou nebo plynovým bojlerem, takže se s ním skutečně nemusíte bát ani v zimě. Do toho si ho můžete osadit klidně sprchovým paravánem, přidat pár cingrlátek a rázem máte solidní outdoorový Hilton.

Model si lze buď za 950 000 Kč koupit, nebo za 1 900 Kč na den pronajmout. Vše zajišťují v Olomouci v Life Style Camper (lifestylecamper.cz).

Nejlevnější Tomplan TF 3 CL

CL v označení polského přívěsu Tomplan znamená Camping Light, z čehož vyplývá, že půjde o levný holobyt pro jednoho dobrodruha. Vnitřní rozměry přívěsu jsou 2 040 × 1 100 × 900 mm a standardní výbavou je rám, náprava, stěny, podlaha, střecha, střešní nosiče, blatníky, nášlapy, jednokřídlé dveře, střešní okno s moskytiérou a dvě boční okna.

Zbytek si musíte dodat sami, ovšem za tento základní a patrně nejlevnější minibydlík v Česku s konstrukční rychlostí 130 km/h dáte u firmy Tanatech (provleky.cz) jen 71 753 Kč s DPH.

Moderní retro obytňák Bajkal

Pakliže se budete chtít řidičsky vrátit o nejméně 50 let pozadu, ale přitom jezdit v novém autě, doporučujeme zkusit obytný UAZ Bajkal, tedy terénní off-road s trambusovou karoserií, roztomilým kukučem a mizernými jízdními vlastnostmi (ve srovnání s modernou).

Tento off-road nabízí čtyři místa pro sezení i spaní, nezávislé topení, pohon na LPG, uzávěrku, obytnou stěnu, vařič, zvedací střechu a další výbavu. Nejde o nejrychlejší a nejúspornější auto, ovšem rozhodně se bavíme o moderním retru. UAZ 2206 Bajkal si pak půjčíte na den za 3 000 Kč u společnosti r-vehicles.eu (omnirent.cz).

Luxusní loď Derubis

Nazvat Derubis lodí se může zdát trochu odvážné, jenže když se podíváte na vnější design, tak nejspíš pochopíte, že návrhář modelu měl něco společného s lodním průmyslem.

Tento takřka devítimetrový silniční luxusní karavan se pyšní aerodynamickou konstrukcí (monokok) bez spojů, proto na něj dává výrobce garanci deset let. Uvnitř na vás čeká prémiové vybavení, diodové osvětlení, chladnička, nerezové umyvadlo, kazetové WC, koupelna, velká televize, ohřev teplé vody a další. Tuhle legraci jménem Derubis koupíte u Tanatechu (provleky.cz) za 1,34 milionu korun s daní.

Rozkošný Mink

Vypadá sice jako pračka, nicméně v provedení 2.0 jde o vysoce schopný lehký (520 kg) karavan určený do nejnáročnějších podmínek, jejž mají na svědomí vývojáři z Islandu. Vzadu tohoto rozkošného obytného přívěsu najdete kuchyňku s osvětlením, zatímco za kulatými dveřmi se ukrývá lůžko 140 × 200 cm pro dvě osoby.

Mink 2.0 u nás autorizovaně prodává a půjčuje firma Tent4rent (minkcamper.cz), přičemž základní model stojí necelý půl milion včetně DPH. Zapůjčení na den pak vyjde na 1 600 Kč.

Pravověrné retro Škoda 1203

Je to s podivem, ale i dnes se můžete vrátit zpátky do mládí a půjčit si obytnou Škodu 1203! Oranžovo-bílá zadokolka z roku 1976 se pyšní pestrou historií, jelikož začínala jako zelené vozítko, ale poté byla pro účely seriálu Vyprávěj proměněna na černý funebrák.

V rámci děje seriálu došlo k přestavbě na obytku ve stylu socialistického „co dům dal“. Stavitelé však vycházeli z dobového prospektu, proto za příčkou sedaček najdete skříňku se zabudovaným lavorem (dřez), poličku a trochu toho dobového vybavení.

Zbytek prostoru zabírá dřevěná postel s obyčejnými matracemi pro dva dospělé, pod níž jsou asi tři šuplíky na věci. Více se do tak malého auta nevejde, což je s přihlédnutím k potenciálu dvanáctistovky se čtyřstupňovou převodovkou možná nakonec dobře.

Vozidlo si můžete pronajmout od 4 000 Kč na den, nicméně kdybyste chtěli vyzkoušet i jeho většího sourozence, TAZ 1500, kterého jsme vloni v květnu testovali, pak se mrkněte na retro-auta.cz.

Extrémně drahý Centurion

Máte volných 25 milionů? Pokud ano, máme pro vás tip na dárek, který se určitě nevejde pod běžný domácí stromeček. Jde o Concorde Centurion 1200GST , jedná se o přestavěný obytný Mercedes-Benz Actros, který u nás nabízí firma Bluerent (bluerent.cz).

Tento 12metrový mazlík má garáž pro Fiat 500, vzduchový podvozek, kamery místo zrcátek, digitální obrazovky vpředu, satelitem řízený adaptivní tempomat, 12,8litrový dieselový motor (530 k, 2 600 Nm), větraná křesla, ložnici, salon, kuchyň, satelitní telku, klimatizaci, koupelnu, soláry, obří bateriové úložiště a mnoho dalších prvků. A ta cena 25 milionů je s daní a po 9% slevě.

Elektrický Buzz

Novinkou v Evropě je plně elektrický obytňák postavený na bázi Volkswagenu ID.Buzz. Model je uvnitř řešený podobně jako tovární modely California, tedy vlevo kuchyň, vedle dvousedačka přeměnitelná na lůžko a nahoře zvedací střecha se spaním. Do toho nějaký ten nábytek, nezávislé topení a solární panely venku.

Model je výrobkem polské firmy Mercus Camper, nicméně v Česku jej nabízí společnost Karavany Lubná (karavanylubna.cz) za bezmála 2,8 milionu korun s daní.

Tak to byl náš výběr zajímavých karavanů, přívěsů a obytných vozů, které se dají sehnat nebo půjčit v Česku. Aktuálně sice většina bydlíků spí, nicméně jaro přijde za čtvrt roku a pak se kempovací mánie opět postupně rozjedou naplno. A vy se máte na co těšit, jelikož vám řadu novinek detailně představíme! Tak zůstaňte naladěni na Garáž.cz i v roce 2024.

Reklama

Načítám