Hlavní obsah

Islandský obytný přívěs Mink vypadá jako pračka, nabízí však královský rozhled i pohodlí hotelu

Foto: Jan Majurník

Netradiční obytňák si můžete nejprve půjčit, než se rozhodnete pro případnou koupi

Znáte takové ty hotelové matrace, do kterých si lehnete a najednou je vám tak pohodlně, že se vám nechce vstát? Tak přesně tohle nabízí islandský obytný přívěs Mink, za kterým jsme se vydali až na bratislavské výstaviště Incheba. Na pohled bydlík sice vypadá jako pračka, nicméně v praxi překvapí svou jednoduchostí a promyšleností.

Článek

Brzděný přívěs (stačí ŘP sk. B), jehož odizolovaná karoserie z ABS plastu se stylizuje do aerodynamického tvaru, připomínajícího dle slov importéra ponorku, v nás vyvolává spíše dojem pračky. Nicméně až bližší seznámení odhalí, o jak geniálně jednoduchý přípojný bydlík jde.

Foto: Jan Majurník

Snadno a rychle, to je motto Mink Campers

Celý přívěs váží okolo 500 kg, proto s ním může na místě manipulovat pomocí vestavěných madel i křehčí žena. Gró výrobku je rychlé a bezstarostné kempování, takže vybaleno a sbaleno máte v podstatě za deset minut. Další hmotnostní výhoda souvisí s tažným vozidlem, protože tuhle „ponorku“ zapřáhnete i za obyčejnou fabii, která při následné jízdě nezkolabuje.

Mink je vhodný i na dlouhé trasy, nicméně nezalekne se ani lehkého terénu. Navíc disponuje dvojitým prosklením a je zkonstruován primárně pro islandské podmínky, takže by se v něm mělo dát fungovat i v minus 20 stupních za předpokladu, že máte ve výbavě nezávislé topení.

Foto: Jan Majurník

Obutí je celoroční, vhodné i do lehkého terénu

Volitelný bufík má navíc i vývod zespodu, takže nehrozí rosení pod matrací. A pokud budete chtít nějakou tu romantiku? Krom dvou bočních prosklených kulatých dveří má model ještě obří panoramatické okno. Takže kde není světelné znečištění, tam uvidíte v noci zajímavou hvězdnou oblohu.

V základu se nachází velekomfortní matrace o rozměrech 140 × 200 cm, akumulátor, panoramatická střecha, kuchyňka, vařič, úložné prostory, polička, LED osvětlení, USB konektory a celoroční pneumatiky.

Foto: Jan Majurník

Co je uvnitř nejlepší? Rozhodně matrace

Volitelně si přívěs můžete vybavit bufíkem s dálkovým ovládáním, solárním panelem, nosičem kol, sítí proti hmyzu nebo třeba audiosystémem.

Islandský Mink Campers se vyrábí v Lotyšsku, a ještě se chlubí další praktickou vlastností. Při shánění určitých náhradní dílů totiž nejste odkázáni jen na výrobce, kdejaké komponenty se dají koupit třeba i v oblíbené obchodní síti Ikea. Tedy určitá možnost „oprav si sám“ zde existuje.

Foto: Jan Majurník

Kulaté dveře nám připomínají víko od pračky, nicméně jsou praktické

Základní cena u žilinského (SK) importéra Campermaniacs vychází na 16 460 eur bez daně, což je v přepočtu cirka 405 000 Kč. Vystavený (fotografovaný) kousek na autosalonu v Bratislavě měl cenovku 19 166 eur bez daně (471 000 Kč).

Přívěs je zajisté možné si nejprve půjčit, což dělá většina lidí. Primárně tento bydlík cílí na všechny, kteří se nechtějí nikterak zdržovat a jejichž cílem je přijet, ihned kempovat a pak zase bleskurychle odjet. Navíc jde o stylový obytňák s netradičním designem, což může být lákadlem pro dobrodruhy s touhou po odlišnosti.

Na bratislavském autosalonu jsme na stánku Campermaniacs objevili rovněž off-roadovou obytnou lahůdku jménem Hero Camper, o níž vám více povíme už brzy. Nepropásněte ani článek o levném čínském SUV Dongfeng Glory 500, které se do Česka řítí s atraktivní cenovkou a výbavou, ovšem i s několika vadami na kráse.

Reklama

Načítám