Hlavní obsah

John Hennessey žije na vysokooktanové vlně. Postavím šestikolový elektromobil, slibuje v rozhovoru

Foto: Hennessey Performance

John Hennessey žije se svou ženou Hope a jejich pěti dětmi v Texasu

Kdo by neznal texaskou tuningovou společnost Hennessey Performance Engineering, jež se specializuje na více či méně šílené úpravy vysoce výkonných vozů. Víte ovšem, kdo ji založil, šéfuje a z čí hlavy pochází divoké motoristické projekty kolikrát popírající zákony fyziky? Je to on, sám velký John, se kterým jsme dali řeč.

Článek

Když se řekne Hennessey, většina zapálených motoristů už ví, že se budeme bavit o nějakém obřím, mocném, možná dokonce šestikolovém automobilu, jehož výkon přesahuje výkon 1 000 koňských sil a prestiž dosahuje úrovně kdejaké hollywoodské celebrity.

Foto: Hennessey Performance

Šestikolové šílenosti jsou častokrát prací pana Hennesseyho

Za celým tímto projektem stojí John Hennessey, konstruktér, vizionář a obrovský nadšenec do úprav nyní ladí supersport Venom F5 s potenciální maximálkou okolo 500 km/h a zároveň chystá převratný šestikolový elektromobil nazvaný Hluboký vesmír. Jde snad o blázna, nebo můžeme Johna označit za génia 21. století?

Co vás vlastně vedlo k tomu začít dělat úpravy vysoce výkonných vozidel?

Cesta k tvorbě aktuálního díla, Venomu F5, se datuje 30 let zpátky, kdy jsem založil tuto firmu. Jsem zkrátka už od mládí posedlý auty.

Foto: Hennessey Performance

Venom F5 je pomyslným vrcholem 30letého úsilí společnosti

Nebál jste se neúspěchu? Přece jen Hennessey je v podstatě malá rodinná firma.

Základní hodnoty společnosti Hennessey nás inspirují k tomu, abychom vždy mířili výše a hledali další výzvu. Neumíme jen tak sedět, takže si užíváme každou příležitost být větší, odvážnější… A samozřejmě rychlejší!

Které modely z dosud uvedených jsou vám nejbližší?

V mém srdci má zvláštní místo tolik aut. Třeba venomy 1000 (upravené dodge vipery), které jsme vyráběli v prvních letech fungování, posunuly naše podnikání na vyšší úroveň.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey Venom GT byl svého času nejrychlejším autem světa

Rovněž naše první stavba hyperauta Hennessey, Venomu GT, je pro mě velmi speciální. Totiž v letech 2014 až 2017 šlo o nejrychlejší auto na světě, které dosáhlo rychlosti více než 435 km/h.

Kromě „běžných“ výkonných vozů je mi blízké naše vylepšení Fordu F150 Raptor na Velociraptor – to tehdy znamenalo pro náš byznys obrovský skok.

Foto: Hennessey Performance

Velociraptor pomohl nakopnout Hennesseyho podnikání

Dnes tak vyrábíme kolem 500 vylepšených vozů ročně, přičemž velkou část z toho tvoří právě užitková vozidla.

Je nějaké auto mimo značku Hennessey, které máte opravdu rád?

Není žádným tajemstvím, že miluji rychlost. Opravdu si užívám svoje Porsche 911 Turbo S 992 a v rámci denního ježdění řídím Teslu Model S Plaid – její akcelerace popírá fyzikální zákony.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey vloni umístil na 750koňové Porsche 911 vánoční stromek a jeho řidič to s ním rozjel na 281,6 km/h

O který model/úpravu Hennessey je mezi zákazníky největší zájem?

Momentálně jich je dokonce několik. Velice populární je vylepšení pro Dodge Ram TRX nazvané Mammoth 1000, které propůjčí obrovskému nákladnímu vozu výkon 1 012 koní. Rovněž tak i zmíněný Velociraptor.

Foto: Hennessey Performance

Venom 1000 (původně Ford Mustang Shelby GT500) má výkon přes 1 000 koní, pokud jej nakrmíte palivem E85

Máme také hromadu poptávek na naše vylepšené Bronco, nicméně výchozích továrních vozů je teď dostatek. A konečně super populární je i Venom 1000 Mustang – hluk a síla totiž musí být vidět, abyste uvěřili!

Chystáte se vylepšovat či postavit čistě elektrické auto?

Budeme vyrábět naše vlastní elektrické auto od roku 2026. Připravovaný model je první šestikolové hyper GT kódově označené jako Project Deep Space (česky Projekt hluboký vesmír). Vůz nabídne úžasný výkon, čtyřsedadlové uspořádání do tvaru diamantu a okázalost soukromých tryskáčů.

Foto: Hennessey Performance

Elektromobil Deep Space nabídne šest kol, čtyři místa k sezení a okázalost luxusních tryskáčů

Co odlišuje produkty značky Hennessey od konkurence?

Náš tým čítající více než 50 členů je bezesporu nejzkušenější partou na světě v oblasti výkonového tuningu různorodých osobních i nákladních vozidel. Máme vlastní výzkum a vývoj, máme disciplínu a naše auta jsou extrémně výkonná, extrémně spolehlivá a zachovávají si perfektní jízdní vlastnosti jako od prvovýrobce.

Foto: Hennessey Performance

Tým Hennessey Performance tvoří více než 50 pracovníků

Máme 30 let zkušeností, náš provoz je hladký, zákazníci nám věří a na všechny vozy Hennessey se také vztahuje komplexní záruka.

Plánujete nějakého nástupce Venomu F5?

K Venomu F5 přibude varianta Roadster. Nový model, který má být veřejnosti poprvé představen letos v srpnu během Monterey Car Week, navazuje na řadu Venom F5. Řada Venom F5 se pak bude nadále vyrábět minimálně do roku 2026, kdy začneme stavět naše elektrické šestikolky – Project Deep Space.

Foto: Hennessey Performance

John Hennessey má ambice s Venomem F5 překonat metu 500 km/h

Hluk a síla musí být vidět, abyste uvěřili!
John Hennessey

Nepodceňujte tedy tohoto Američana, který svádí souboj o titul krále rychlosti s takovými ikonami, jaký jsou například automobilky Koenigsegg nebo Bugatti. Mimo to, když tenhle chlapík něco slíbí, tak to splní. A je to vždy velký randál.

Není tedy s podivem, že si upravené vozy z Texasu kupují také celebrity nebo významné osobnosti. Ve Spojených státech totiž jméno John Hennessey hodně znamená, takže jsme velmi zvědaví, zdali Venom F5 pokoří magických 500 km/h a co všechno přinese tajemný elektrický projekt Hluboký vesmír…

Reklama

Načítám