Hlavní obsah

Praha začíná konečně doopravdy bojovat s autovraky

Foto: Shutterstock/DmyTo

O opuštěných autovracích v ulicích jsme psali na stránkách Garáže už několikrát a vždy to vyvolalo velký ohlas. Obyvatele měst zkrátka tohle téma trápí. A není divu – za parkovací stání na ulici se nejen v Praze platí vysoké částky a pohled na místa, která zabírají nepojízdné vraky, je k vzteku. Nejen v hlavním městě se ale snad již doopravdy blýská na lepší časy…

Článek

Koncem dubna tohoto roku totiž vešla v platnost malá, ale o to důležitější změna, která se v návaznosti na novelu zákona o pozemních komunikacích týká pravomocí příspěvkové organizace Správa služeb, která odtahy v metropoli zajišťuje. Ta bude moci nově odtahovat vraky z ulic snáze než předtím.

Problémem bylo, že dříve bylo z hlediska zákona za vrak považováno pouze vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla. A do této definice se zkrátka auta, která jsou vcelku a nechybí jim motor nebo všechna čtyři kola, nevešla. A že stojí na stejném místě už několik let, mají prázdné pneumatiky a uražená zpětná zrcátka, na tom nic neměnilo.

Nově ale zákon pracuje i s termíny odstavených silničních vozidel v rozporu s právními předpisy nebo technicky nezpůsobilých k provozu na pozemních komunikacích. A do této definice se už výše uvedené vozy vejdou a nic tak nebrání jejich odtahu. Změnu zřizovací listiny Správy služeb, která takové odtahy nově v metropoli povolí, schválili v pondělí radní hlavního města Prahy, ve čtvrtek musí projít ještě přes hlasování zastupitelstva.

Foto: od čtenáře

Autovraky v ulicích obyvatele měst trápí, boj s nimi ale bude teď nejen v Praze mnohem snažší

„Chyby v legislativě způsobily ve městech neuvěřitelné hromadění nepojízdných aut v ulicích. Tato opuštěná auta, která už nikdy nikdo nepoužije, pak blokovala tolik potřebná parkovací místa pro rezidenty. Jsem rád, že došlo ke změně zákona, který nám to umožní nyní efektivně řešit. Pokud občané na nějaký vrak narazí, mohou ho nahlásit na Změňte.to. Jejich požadavek pak bude obratem předán k řešení,” uvádí ke změně primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

„Autovraky byly v Praze dlouhodobě problém. Zbytečně zabíraly parkovací místa a dopláceli na to hlavně rezidenti. Nehledě na to, že vraky také hyzdily veřejný prostor. Je dobře, že jejich odtah bude nově jednodušší,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Dá se očekávat, že vedle Prahy přijmou podobné změny v místních vyhláškách v nejbližší době i další města, která autovraky v ulicích trápí.

Reklama

Načítám