Hlavní obsah

Policisté plánují další akci zaměřenou na rychlost

Foto: Policie ČR

Policie při akci Speed Marathon

Policie České republiky chystá již třetí pokračování akce s názvem Speed Marathon, která je zaměřena na měření rychlosti. První dva ročníky byly podle policistů úspěšné, a to hlavně díky tomu, že to byli sami řidiči, kteří policistům radili, kam si s radarem stoupnout.

Článek

Policisté tvrdí, že právě díky pomoci od občanů, kteří do interaktivní mapy zanášejí souřadnice míst, kde je podle nich nejlepší měřit řidičům rychlost, je tato akce velmi prospěšná. Zaměří se totiž prý na místa, kde jsou policisté opravdu potřeba. Ovšem má to dva malé háčky. První je ten, že jsme se po oba ročníky projevili jako národ vtipálků. Drtivá většina tipů v mapě byla vždy v polích, na přistávacích drahách letadel a na podobných velmi legračních místech. Reálných tipů byla většinou menšina. Něco nám říká, že letos tomu nebude jinak.

Druhým háčkem je to, že podle reakcí řidičů policisté nakonec na těch opravdu frekventovaných nebo nebezpečných místech bohužel neměří. I v rámci akce Speed Marathon je uvidíte spíše za cedulí značící začátek obce než na silnicích, kde by to řidiče chtělo zpomalit. Moc rádi bychom se v tomto letos pletli, ale obáváme se, že to nebude jiné. I tak ale policisté v souvislosti s nepřiměřeně vysokou rychlostí v roce 2017 vybrali pokuty za 76 tisíc korun. Celkem šlo o 209 dopravních přestupků, přičemž některé z nich byly předány k projednání na přestupkové oddělení. V roce 2018 do akce policisté nasadili celkem 811 policistů, řidiči spáchali celkem 3 266 dopravních přestupků, z nichž ve 2 609 případech došlo k překročení rychlosti.

Letošní ročník prakticky už odstartoval, a to konkrétně 1. února 2019, kdy policisté spustili na adrese www.bezpecnecesty.cz/speedmarathon novou interaktivní mapu, kam mohou občané znovu zadávat své tipy na místa, kde by byli policisté s radarem potřeba. Hlasování veřejnosti končí 28. února 2019 a samotná dopravně-bezpečnostní akce pak proběhne 3. dubna 2019, a to v rámci celé Evropy.

Abychom byli upřímní, policisty na silnicích uvidíme rádi. Ovšem bylo by moc dobře, kdyby takto vyráželi do terénu klidně každý den, a nejen během předem ohlášených policejních akcí. Jedna věc je vybírat pokuty a zásobovat tak pokladny obcí a měst, druhou věcí pak je působit preventivně a být vidět. Co by podle vás mohlo snížit nehodovost a notorické piráty silnic trochu zklidnit? To, že jsou policisté na silnicích vidět nebo to, že se jednou za rok postaví někam s radarem, a ještě o tom dávají měsíce dopředu vidět? Proč se policie takovým výjezdům a hlídání dopravy nevěnuje častěji? Zajímají nás vaše názory...

Reklama

Načítám