Hlavní obsah

Oficiálně: Subaru BRZ a Toyota GT86 dostanou následníky!

Foto: Subaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Subaru a Toyota potvrdily, že sportovní duo hravých zadokolkových kupé s přezdívkou Toyobaru se bude dál vyrábět. Ale to není zdaleka všechno. Toyota přikoupila další akcie Subaru a můžeme se těšit na další společná auta!

Článek

Jsou to dobré zprávy pro všechny strany. Subaru potřebuje strategického partnera jako sůl, protože jeho aktuální situace není ani trochu růžová. V Evropě nemá skoro co prodávat a vývoj nových modelů nejde zdaleka tak rychle, jak by si automobilka a zákazníci představovali. Toyota si pak pochvaluje sportovní DNA Subaru a těžíme z toho my, zákazníci!

Toyota se Subaru spojily svoje síly poprvé v roce 2005 právě při vývoji sportovního Toyobaru, které si okamžitě získalo oblibu fanoušků po celém světě. Ti teď trochu trnuli, co bude dál, protože Subaru si nemůže dovolit udělat nástupce BRZ jako sólový projekt a Toyota má přece novou Supru, ale automobilky oficiálně potvrdily to, o čem si šuškali jeřábi na střeše – spolupráce pokračuje!

Není se ale moc čemu divit… Už začátkem roku totiž oznámily vývoj společné platformy pro elektromobily (něco ve stylu MEB koncernu Volkswagen), kde Subaru dodá know-how pohonu všech kol, Toyota se zase postará o elektrifikaci.

Součástí aktuálního prohlášení je i zvýšení majetkové účasti Toyoty v Subaru, které jí dává podstatně větší hlasovací právo. Kromě nástupců BRZ a GT86 se můžeme těšit taky na hybridní pohonné ústrojí Toyota ve vozech Subaru, společně budou pracovat i na technologiích autonomního řízení.

Foto: Subaru

Na Toyobaru se spolupráce automobilek osvědčila, do budoucna se ještě prohloubí

„Společný vývoj bude spojovat to dobré z obou dvou společností,“ píše se v oficiálním prohlášení. „Společně vyvineme modely s pohonem všech kol, kde se budou moderní technologie snoubit s dokonalým pocitem při řízení.“

Ano, tohle spojení nám dává opravdu smysl! Jeřábi (japonský národní pták) navíc švitoří o tom, že Toyota bude mít kromě Supry a GT86 ještě jedno sportovní auto a že se opravdu dočkáme i nástupce STi (i když už dostane hybridní pohonné ústrojí). Vypadá to, že zábava za volantem hned tak nezmizí!

Reklama