Hlavní obsah

Škoda představuje prodlouženou Octavii pro Čínu

Foto: Škoda Auto

Automobilka Škoda pokračuje v ofenzivě novinek – dalším přírůstkem je prodloužená varianta oblíbené Octavie. Moc se na ni ale netěšte, protože je určená pouze pro čínský trh, a v Evropě se jí tak vůbec nedočkáme. Měli bychom litovat?

Článek

Už dříve jste nám dali jasně vědět, jak rádi byste v našich krajích přivítali crossover Kushaq, který je určený pouze pro indický trh, a s touto horkou novinkou to nejspíš nebude jiné. Jde totiž o hodně zajímavou variantu bestselleru jménem Octavia, tentokrát však určenou pouze pro čínský trh. Takže oč přicházíme?

Čínská Octavia Pro, jak se novinka oficiálně jmenuje (to aby se odlišila od Octavie třetí generace, která se bude dál souběžně prodávat jako dostupnější varianta), přichází oproti evropské variantě hned s několika odlišnostmi. Tou největší je prodloužený rozvor o 44 mm, délka vozu tak narostla o 64 mm na celkových 4 753 mm – pro srovnání, evropský Superb je se svými 4 869 mm jen o 116 mm kratší. Z delšího rozvoru bude pochopitelně profitovat především prostor na zadních sedadlech, který byl už teď velmi nadprůměrný. Požadavkům drobných Číňanů ale nejspíš ani tak nestačil…

Foto: Škoda Auto

Verze s prodlouženým rozvorem jsou specialitou čínského trhu

Vzhledem k prodloužené délce se musela decentně protáhnout silueta, design vozu se navíc v oblasti přídě a zádě hodně inspiroval u evropské sportovní varianty RS. Dalším vylepšením je 12“ dotykový displej infotainmentu – v Evropě je z nějakého podivného důvodu v nabídce maximálně o dva palce menší. Co ale závidět nemusíme, je starší 1,4 TSI pod kapotou, evropský 1,5 TSI je přeci jen vývojově o kus dál.

Foto: Škoda Auto

Proč nemá i evropská verze 12palcový displej infotainementu?!

Octavia je v Číně stejně jako v Evropě klíčovým modelem automobilky Škoda, prodalo se ho tam již přes 1,4 milionu kusů. Nová Octavia Pro se zařadí po bok Kamiqu GT a Kodiaqu GT, modelů specifických pro tamní trh, na které si v domovské zemi značky s okřídleným šípem musíme nechat zajít chuť. Docela škoda, co říkáte?

Chtěli byste Škodu Octavia Pro i na českém trhu?
Jasně, sem s ní!
78,1 %
Zbytečnost, stačí normální Octavia
11,1 %
Raději většího Superba
10,8 %
Celkem hlasovalo 4343 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám